Direktlänk till inlägg 24 november 2015

Renköttbullar

Av Maria - 24 november 2015 18:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300 gram renfärs, malt renkött
100 gram fläskfärs
3 msk ströbröd
2 dl grädde
1/2 gul lök
2 krm svart- eller vitpeppar
1 tsk salt
2 msk smör att steka i


Potatisstomp:

600 gram potatis
200 gram palsternacka
1 dl mjölk
25 gram smör
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar


Gräddsås med trattkantareller:

2 dl vatten
2 dl grädde
1 tärning köttbuljong
0,5 tsk soja, kinesisk
1/2 krm svartpeppar
2 msk ljus maizenaredning till såser
1 dl torkade trattkantareller
4 msk hackad persilja till garnering (valfritt)


Gör så här:

Blanda ströbrödet med grädde i en bunke.

Låt stå och svälla några minuter.
Skala löken.

Riv den grovt på rivjärn.

Lägg med ströbrödet och grädden.
Tillsätt renfärs, fläskfärs, salt och peppar.

Blanda ihop till en smet.

Överarbeta inte smeten - då blir den trådig.
Provstek gärna lite och smaka av med mer salt och peppar.
Forma köttbullar med händerna.

Ta lite kallt vatten på händerna så går de lättare att forma och rulla till bullar.
Stek och bryn några renbullar i taget i smör i en stor eller två mindre stekpannor.

Vänd dem försiktigt då och då så de blir brynta runt om.

Stek färdig på låg värme i 15 minuter.

Vänd runt dem då och då och passa så de ej bränns.
Håll renköttbullarna varma fram till servering.

Eller kyl och spara till annat. Går utmärkt att frysa.


Potatisstomp:

Skala potatis och skär i mindre bitar.

Skala och dela palsternacka i mindre bitar.
Koka rotfrukterna mjuka i 15-20 minuter i saltat vatten.
Häll av vattnet och tillsätt smör.

Mosa grovt med en potatisstöt.

Tillsätt sedan lite mjölk samt smaka av med salt och peppar.


Sås:

Koka upp vatten och buljongtärning.

Smula ner trattkantareller.

Rör så buljongtärningen löser sig.

Tillsätt grädde och vispa hastigt ner maizenaredning.

Koka upp och sätt ner värmen.

Den ska inte koka mer.

Smaksätt med soja och peppar.

Häll gärna ner ned i stekpannan med köttbullarna.

Rör om.

Eller servera såsen separat.
Servera renköttbullarna med potatisstompet, trattkantarellsåsen, saltgurka eller inlagd gurka och lingonsylt.

Kan garneras med lite hackad persilja.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Torsdag 16 maj 09:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...

Av Maria - Onsdag 15 maj 15:15

Antal: 4 ´portioner   Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crčme fraîche2 dl sweet chi...

Av Maria - Onsdag 15 maj 08:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 kg potatis (gärna rödskalig)olivoljasalt600 g quornbitar0,5 tsk salt 0,5 tsk peppar2 msk rapsolja, att steka i3 klyftor vitlök1 gul lök4 dl crčme fraîche (kan bytas till havre fraiche)2 tsk kinesisk soja1 ms...

Av Maria - Tisdag 14 maj 14:15

Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter   Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (ā 140 g)150 g feta...

Av Maria - Tisdag 14 maj 06:34

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards