Alla inlägg under december 2015

Av Maria - 2 december 2015 18:07

Antal: ca 10 portioner


Ingedienser:

3 dl vispgrädde

6 äggulor

½ kuvert saffran (á 0,5 g)

2½ dl florsocker

3 dl turkisk eller grekisk yoghurt

2 citroner, det yttersta finrivna skalet + saft av ½ citron

ca 9 savaiordikex


Nötter:

100 g paranötter

3 msk honung


Till garnering:

Myntablad


Gör så här:

Vispa grädden.

Vispa äggulorna riktigt luftigt med saffran och florsocker i en annan bunke.

Skrapa över grädden med en slickepott.

Tillsätt yoghurt samt skal och saft av citron.

Vispa ihop till en jämn, slät smet.

Klä insidan av en 2-liters brödform med plastfolie.

Lägg kex i botten.

Fördela smet på.

Varva och avsluta med smet.

Ställ i frysen i minst 5 timmar men gärna över natten.


Rosta nötterna i en torr panna tills de fått fin färg.

Ringla över honung och låt puttra in tills det fått fin färg.

Lägg över på bakplåtspapper och låt kallna.

Bryt isär nötterna och hacka dem grovt.

Hit går der bra att förbereda.


Ställ glassen i kylen i ca 1 timme före servering.

Stjälp upp på ett serveringsfat.

Strö över nötter och myntablad.

ANNONS
Av Maria - 2 december 2015 17:34

Antal: 4 porioner

Ugn: 200 grader, ca 15-20 minuter


Ingredienser:

4 bitar fryst torskrygg (140 g)

100 g rökt fläsk i tärningar, t.ex pancetta

200 g gröna ärtor

1 dl vispgrädde

Färsk timjan, mejram eller oregano

Salt

Peppar


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Fördela den frysta/tinade torsken på ett ugnsfast fat.

Ringla en god olivolja över och krydda med salt och vitpeppar.

Baka torsken i ugn, ca 15-20 minuter beroende på om den varit frusen eller tinad.

Stek under tiden fläsktärningarna i en stekpanna och koka upp ärtorna i lättsaltat vatten.

Vid servering, slå av kokvattnet på ärtorna, ställ ned kastrullen i vasken, och stavmixa ärtorna tillsammans med grädden till ett slätt mos.

Hetta upp ärtorna igen och smaka av med salt och peppar.

Servera med torsk och fläsktärningar.

Dekorera med färsk örtgrönt.

Både timjan och mejram är fina smaker tillsammans med den rökiga smaken på fläsket.

ANNONS
Av Maria - 2 december 2015 17:17

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
ca 10-12 kycklinglårfilé

2 rödlökar

2 röda paprikor

Ett par stänger blekselleri

1 morot (kan uteslutas)

1 msk tomatpuré

1 msk mandelmjöl

1 dl vitt vin

1 dl hönsbuljong

1 burk krossade tomater

Olivolja

Salt

Peppar


Gremolata:

1 citron

Ett knippe bladpersilja/färsk timjan

2 vitlöksklyftor


Blomkålsmos:

1 stort blomkålshuvud

2 kuvert saffran

2 dl grädde

Smör

Salt

Nymald svartpeppar


Gör så här:

Skala lök och hacka den tillsammans med paprika.

Skär blekselleri och morötter i tjocka slantar.

Bryn kycklingen runtom i en stekpanna i lite olivolja eller i ugn, om du lagar för många.

Ös ned alla grönsaker och bryn utan att bränna.

Pudra över mjölet och klicka i tomatpurén.

Rör om och häll på vin, buljong och krossade tomater.

Lägg på ett lock eller täck med folie och låt kycklinggrytan puttra på svag värme i 30 minuter.


Gremolata:

Riv citronen på fina rivsidan, hacka persilja och vitlök.

Fördela alltsammans över kycklingen i serveringsögonblicket.


Blomkålsmos:

Dela blomkålen i mindre bitar och koka mjuk i vatten.

Slå av kokspadet och lägg i en klick smör och saffran.

Rör om ordentligt så att saffran och smör når all blomkål i kastrullen.

Slå på grädden, börja med hälften och koka ihop till krämig konsistens.

Stavimixa blomkålen direkt i kastrullen.

Smaka av med salt och peppar.


Servera kycklinggrytan med gremolatan och blomkålsmoset.

Av Maria - 2 december 2015 06:33

Antal: ca 10 bitar

Ugn: 200 grader, 10-12 minuter + 175 grader, 25-30 minuter


Ingredienser:

Pajdeg:

75 g kallt smör

2 dl vetemjöl

½ dl grahamsmjöl

1 krm salt

3/4 dl kesella lätt

Ev. 1-2 tsk kallt vatten


Fyllning:

500 g fryst, hackad grönkål, tinat

2 ägg

1 äggula

2 dl matlagningsgrädde

2 dl riven, smakrik ost, t.ex Gréve

1 tsk finhackad, färsk rosmarin

22 krm riven muskotnöt

1 tsk salt

Nymalen vitpeppar


Till garnering:

Smörstekt rödlök


Gör så här:

Mixa smör, vetemjöl, grahamsmjöl och salt i en matberedare (eller nyp ihop allt för hand i bunke).

Tillsätt kesella och vatten, arbeta ihop tills det precis bildar en boll.

Sätt ugnen på 200 grader.

Tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter, och ställ kallt i ca 30 minuter.

Grädda pajskalet i 10-12 minuter tills det har fått lite färg.


Krama ur grönkålen.

Vispa ihop ägg, äggula och grädde lätt i en bunke.

Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en jämn smet.

Sänk ugnsvärmen till 175 grader.

Häll smeten i pajskalet.

Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter tills fyllningen har stelnat.

Låt svalna lite före servering.

Garnera ev. med smörstekt rödlök.

Av Maria - 1 december 2015 18:21

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g lövbiff (4-6 stora skivor)

100 g parmaskinka

Ett knippe färsk salvia

Smör till stekning

2 dl vispgrädde

1 tsk fransk senap

Cocktailtomater på kvist

Salt 

Peppar


Ingredienser:
Skär gärna lövbiffen i mindre bitar, t.ex dela en skiva i tre delar.

Fäst ihop två mindre skivor med en parmaskinka och en kvist salvia emellan, med hjälp av tanpetare.

Beräkna 2-3 "paket" per person.

Stek dem i smör i en stor stekpanna.

Beräkna 2 minuter på varje sida.

Lägg i tomaterna och låt dem bli genomvarma i pannan.

Lägg upp alltsammans och koka sedan ur stekpannan snabbt med en skvätt grädde och en knivsudd fransk senap.

Smaka av såsen med salt och peppar och servera direkt.

Av Maria - 1 december 2015 18:10

Antal: ca 10 personer

Ugn: 175 grader, ca 60-75 minuter (revbenen) + 20-30 minuter (äpplena)


Ingredienser:

2 kg tjocka revbensspjäll

Flingsalt

Svartpeppar

10 små juläpplen

1 msk råsocker

½ tsk malen ingefära


Marinad:

1 dl japansk soja

1 dl farinsocker

½ dl honung

½ dl dijonsenap

2 msk rödvinsvinäger

1 apelsin, det yttersta finrivna skalet och saft


Gör så här:

Rör ihop marinaden.

Lägg spjällen i dubbla rymliga plastpåsar och häll över marinaden.

Knyt ihop och låt marinera under natten.

Vänd gärna påsen några gånger.


Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg spjällen i en rymlig ugnssäker form, häll på marinaden.

Strö över flingsalt och peppra väl.

Skär av toppen på äpplena.

Strö över lite salt, socker och ingefära, lägg tillbaka locket.

Ställ i ugnssäker form.


Ugnbaka spjällen i mitten av ugnen i 60-75 minuter.

Ställ in äpplena nedanför spjällen och baka dem mjuka i 20-30 minuter.

Täck ev. spjällen med ugnsfolie mot slutet.

Låt svalna lite och skär sedan i tjocka skivor.

Servera med äpplena.

Av Maria - 1 december 2015 17:30

Antal: 1 stor burk


Ingredienser:

Lag:

½ dl ättikssprit (12%)

1 dl strösocker

1½ dl vatten

5 enbär, lätt krossade

2 lagerblad

5 hela vitpepparkorn


Sillinläggning:
2 förpackningar 5-minuters sill + 1 msk av spadet

2 msk saft av 1 en citron

½ litet fänkålsstånd

1 liten rödlök

½ citron, skivad

Ev. en gnutta salt


Gör så här:

Koka upp lagen i en kastrull.

Rör till sockret löst sig.

Låt kallna helt.

Tillsätt 1 matsked sillspad och 2 matskedar citronsaft.

Skär sillfiléerna i breda bitar.

Skiva fänkålen tunt.

Skala och skiva löken tunt.

Varva sillen med fänkål, rödlök och citronskivor.

Lägg även i kryddorna.

Häll på lagen och låt sillen dra i minst 2 timmar.

Av Maria - 1 december 2015 17:02

Antal: 70 stycken


Ingredienser:

3 dl socker

1½ dl sirap

1½ dl grädde

2½ msk smör

1 tsk salt


Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en tjock bottnad kastrull.

Låt koka upp och rör om då och då.

Låt koka till 124 grader eller tills smörkaramellen håller ett kulprov.

Häll smörkaramellen på en smord plåt.

Låt den svalna något.

Bearbeta massan 5-10 minuter med en spatel genom att vika den mot mitten.

När manssan svalnat av så den går att hålla med händerna skall den arbetas ytterligare med händerna.

Vik och drag massan i luften till sen successsivt ljusnar och stelnar en aning.

Drag till sist massan till en längd och klipp genast till karameller, som får svalna på bakplåtspapper.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7 8
9
10
11
12 13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se