Alla inlägg under december 2015
Mängd: ca 1 liter
Ingredienser:
½ dl koncentrerad svart vinbärssaft
1 drygt krm malen kardemumma
2 flaskor 33 cl alkoholfri julöl
1 flaska 33 cl sockerdricka
Gör så här:
Låt den malda kardemumman dra i saften i cirka en halvtimme.
Använd förslagsvis en stor karaff eller kannna.
Häll ölet långsamt efter kanten och undvik att skumma.
Tillsätt sockerdricka.
Din alkoholfria mumma är klar att serveras.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
6 rödbetor, färska eller vacuumförpackade kokta eller inlagda
2 msk dill, finhackad
½ dl kapris
1 st rödlök, finhackad
1 msk ättika (eller vinäger eller citron)
2 msk olivolja eller skirat smör
Gör så här:
MED FÄRSKA RÖDBETOR:
Koka rödbetorna hela med skal och fäste i en kastrull i ca 40 minuter.
Häll av rödbetorna och skölj dem kalla.
Lägg dem i kastrullen med kallt vatten och skala dem för hand genom att gnida bort skalet.
Lägg upp dem på en skärbräda och skär bort blomfäste samt fula delar.
MED FÖRKOKTA RÖDBETOR:
Skär bort eventuella fula delar.
Tärna de kokta rödbetorna i ca 0,5 cm stora tärningar och lägg i en skål och tillsätt en msk ättika.
MED INLAGDA RÖDBETOR:
Häll av lagen från de inlagda rödbetorna och tärna rödbetorna eller hacka dem till ca 0,5 cm tärningar.
Lägg i en skål.
Du behöver ej tillsätta ättika.
Hacka dill, kapris och rödlök.
Blanda hackad dill, kapris och rödlök med rödbetorna.
Tillsätt olivolja eller skirat smör.
Smaka ev. av med lite salt (kaprisen är dock salt).
Rödbetssalladen är klar att servera.
Hit kan du förbereda och ha rödbetssalladen i kylen tills det är dags att servera.
Måndag:
Mos och torskgratäng
Tisdag:
Bandspaghetti och italiensk kycklingsås
Onsdag:
Makaronipudding med morötter
Torsdag:
Råraka med fläsk
Fredag:
Taco
Lördag:
Hemmagjord pizza
Söndag:
Grillad flankstek med potatisgratäng och bearnaisesås
Måndag:
Biffar med potatis, gräddsås, lingonsylt och broccoli
Tisdag:
Kycklingwok med risnudlar, mango och kokos
Onsdag:
Panerad stillahavsflundra, pressad potatis, romsås och ärter
Torsdag:
Korvstroganoff och ris
Fredag:
Taco
Lördag:
Fläsklägg med rotmos
Söndag:
Laxburgare med avokado och coleslaw
Måndag:
Köttfärsbiffar med champinjonsås och ugnspotatis, kokta grönsaker och svartvinbärsgelé.
Tisdag:
Pannkakor med räkstuvning á la crepes
Onsdag:
Fiskpinnar med kroketter och majonnäs, mas och rå gullök
Torsdag:
Cowboysoppa med aioli och grekiskt lantbröd
Fredag:
Lövbiffsröra med gorgonzola och tagliatelle
Lördag:
Kycklingfaijatas med alla tillbehör
Söndag:
Pulled pork med ugnspotatis och tzatziki med sallad
Måndag:
Mos och falukorv
Tisdag:
Tonfisksås med pasta
Onsdag:
Broccolisoppa och äggmackor
Torsdag:
Kycklingnuggets, sötsursås och ris
Fredag:
Kycklingwok
Lördag:
Pitabröd med fyllning
Söndag:
Tacogratäng
Måndag:
Köttfärspaj
Tisdag:
Spenatsoppa med ägg
Onsdag:
Fiskbullar med mos
Torsdag:
Kycklinggratäng med quiona
Fredag:
Vegetariska hemgjorda burgare
Lördag:
Tacopaj
Söndag:
Pulled pork med tillbehör
Antal: 20 stycken korvar
Ingredienser:
2 kg lammfärs
3 gula lökar
2 msk salt
1 msk socker
2 tsk mald vit- eller svartpeppar
4 tsk torkad timjan
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad oregano
6 klyftor vitlök
3 dl kallt vatten
10 m fjälster
SALTBLANDNING:
2 msk salt
2 msk strösocker
Gör så här:
Lägg fjälstren i kallt vatten i en bunke.
Lägg lammfärsen i en stor bunke.
Skala och hacka löken och blanda i.
Pressa i vitlök.
Blanda i alla övriga ingredienserna i köttfärsen.
Blanda ut med kallt vatten lite i taget till en smet lös nog att trycka ut till korv.
Ställ färsen i kylen medan du förbereder och smakar av den.
Kör lammfärsblandningen genom köttkvarnen två varv.
Välj förslagsvis en hålskiva med storlek 4-5 mm.
Provstek lite av lammfärsblandningen i en stekpanna och tillsätt ev. mer av salt, peppar och kryddor.
Nysta upp ett fjälster i taget och spola igenom det med kallt vatten.
Trä upp hela fjälstret på korvhornet på köttkvarnen.
Se till att ha lite vatten i en bunke bredvid och fukta korvskinnet och korven då och då så skinnet inte torkar och spricker.
Knyt om änden på fjälstret med en liten bit bomullssnöre.
Fyll på med korvsmet i kvarnen och tryck ut smeten så att hornet fylls och mata ut smeten till en enda löst packad lammkorv som du lägger på en bricka.
När hela korvsmeten är utmatad så tar du loss fjälstret.
Eller sätter på ett nytt fjälster om du har korvsmet kvar och fjälstret tagit slut.
Forma lagom långa lammkorvar ca 15 cm långa, med 3-4 cm mellanrum mellan fyllningen.
Obs korven ska stoppas löst - nästan halvfullt (annars kan korven spricka).
Helst utan någon luft i (lufta hål med nål).
Knyt bomullssnöre på varje ända av varje tänkt korv (två knutar på varje mellanrum med någon cm mellan).
Klipp ev. av mitt i mellan korvarna och knutarna eller låt de sitta ihop när du tillagar korvarna.
Lägg upp korvarna på en bricka efter hand.
Skölj lammkorvarna i kallt vatten.
Blanda saltblandningen på en tallrik och gnid in korvarna i saltblandningen.
Lägg lammkorvarna i en bunke några timmar i kylen, helst över natten eller något dygn så får lammkorvarna godast smak.
Laga till korven eller frys lammkorvarna.
Skölj korvarna i kallt vatten innan tillagning.
Sjud lammkorvarna med en klyftad lök samt lagerblad eller stek på svag värme i smör eller olivolja stekpanna eller långpanna ca 20 minuter tills de är genomvarma.
Ta upp dem och servera kokta. Eller kyl och spara.
Eller grilla.
Eller värm en panna och stek dem och bryn dem så de får lite färg i lite smör eller olivolja samt servera lammkorvarna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|