Alla inlägg under december 2015

Av Maria - 22 december 2015 13:00

Mängd: ca 1 liter


Ingredienser:

½ dl koncentrerad svart vinbärssaft
1 drygt krm malen kardemumma
2 flaskor 33 cl alkoholfri julöl
1 flaska 33 cl sockerdricka


Gör så här:

Låt den malda kardemumman dra i saften i cirka en halvtimme.
Använd förslagsvis en stor karaff eller kannna.
Häll ölet långsamt efter kanten och undvik att skumma.
Tillsätt sockerdricka.
Din alkoholfria mumma är klar att serveras.

Av Maria - 22 december 2015 08:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

6 rödbetor, färska eller vacuumförpackade kokta eller inlagda
2 msk dill, finhackad
½ dl kapris
1 st rödlök, finhackad
1 msk ättika (eller vinäger eller citron)
2 msk olivolja eller skirat smör


Gör så här:

MED FÄRSKA RÖDBETOR:

Koka rödbetorna hela med skal och fäste i en kastrull i ca 40 minuter.
Häll av rödbetorna och skölj dem kalla.

Lägg dem i kastrullen med kallt vatten och skala dem för hand genom att gnida bort skalet.
Lägg upp dem på en skärbräda och skär bort blomfäste samt fula delar.


MED FÖRKOKTA RÖDBETOR:

Skär bort eventuella fula delar.
Tärna de kokta rödbetorna i ca 0,5 cm stora tärningar och lägg i en skål och tillsätt en msk ättika.


MED INLAGDA RÖDBETOR:

Häll av lagen från de inlagda rödbetorna och tärna rödbetorna eller hacka dem till ca 0,5 cm tärningar.

Lägg i en skål.

Du behöver ej tillsätta ättika.


Hacka dill, kapris och rödlök.
Blanda hackad dill, kapris och rödlök med rödbetorna.

Tillsätt olivolja eller skirat smör.

Smaka ev. av med lite salt (kaprisen är dock salt).
Rödbetssalladen är klar att servera.

Hit kan du förbereda och ha rödbetssalladen i kylen tills det är dags att servera.

Av Maria - 21 december 2015 12:45

Måndag:

Mos och torskgratäng


Tisdag:

Bandspaghetti och italiensk kycklingsås


Onsdag:

Makaronipudding med morötter


Torsdag:

Råraka med fläsk


Fredag:

Taco


Lördag:
Hemmagjord pizza


Söndag:

Grillad flankstek med potatisgratäng och bearnaisesås

Av Maria - 21 december 2015 12:30

Måndag:

Biffar med potatis, gräddsås, lingonsylt och broccoli


Tisdag:

Kycklingwok med risnudlar, mango och kokos


Onsdag:
Panerad stillahavsflundra, pressad potatis, romsås och ärter


Torsdag:
Korvstroganoff och ris


Fredag:

Taco


Lördag:

Fläsklägg med rotmos


Söndag:

Laxburgare med avokado och coleslaw

Av Maria - 21 december 2015 12:30

Måndag:

Köttfärsbiffar med champinjonsås och ugnspotatis, kokta grönsaker och svartvinbärsgelé.


Tisdag:

Pannkakor med räkstuvning á la crepes


Onsdag:

Fiskpinnar med kroketter och majonnäs, mas och rå gullök


Torsdag:

Cowboysoppa med aioli och grekiskt lantbröd


Fredag:

Lövbiffsröra med gorgonzola och tagliatelle


Lördag:

Kycklingfaijatas med alla tillbehör


Söndag:

Pulled pork med ugnspotatis och tzatziki med sallad

Av Maria - 21 december 2015 08:00

Måndag:

Mos och falukorv


Tisdag:

Tonfisksås med pasta


Onsdag:

Broccolisoppa och äggmackor


Torsdag:

Kycklingnuggets, sötsursås och ris


Fredag:

Kycklingwok


Lördag:

Pitabröd med fyllning


Söndag:

Tacogratäng

Av Maria - 21 december 2015 07:45

Måndag:

Köttfärspaj


Tisdag:

Spenatsoppa med ägg


Onsdag:

Fiskbullar med mos


Torsdag:

Kycklinggratäng med quiona


Fredag:

Vegetariska hemgjorda burgare


Lördag:

Tacopaj


Söndag:

Pulled pork med tillbehör

Av Maria - 20 december 2015 13:30

Antal: 20 stycken korvar


Ingredienser:

2 kg lammfärs
3 gula lökar
2 msk salt
1 msk socker
2 tsk mald vit- eller svartpeppar
4 tsk torkad timjan
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad oregano
6 klyftor vitlök
3 dl kallt vatten
10 m fjälster


SALTBLANDNING:

2 msk salt
2 msk strösocker


Gör så här:

Lägg fjälstren i kallt vatten i en bunke.
Lägg lammfärsen i en stor bunke.
Skala och hacka löken och blanda i.

Pressa i vitlök.

Blanda i alla övriga ingredienserna i köttfärsen.

Blanda ut med kallt vatten lite i taget till en smet lös nog att trycka ut till korv.

Ställ färsen i kylen medan du förbereder och smakar av den.
Kör lammfärsblandningen genom köttkvarnen två varv.

Välj förslagsvis en hålskiva med storlek 4-5 mm.
Provstek lite av lammfärsblandningen i en stekpanna och tillsätt ev. mer av salt, peppar och kryddor.
Nysta upp ett fjälster i taget och spola igenom det med kallt vatten.
Trä upp hela fjälstret på korvhornet på köttkvarnen.

Se till att ha lite vatten i en bunke bredvid och fukta korvskinnet och korven då och då så skinnet inte torkar och spricker.
Knyt om änden på fjälstret med en liten bit bomullssnöre.
Fyll på med korvsmet i kvarnen och tryck ut smeten så att hornet fylls och mata ut smeten till en enda löst packad lammkorv som du lägger på en bricka.
När hela korvsmeten är utmatad så tar du loss fjälstret.

Eller sätter på ett nytt fjälster om du har korvsmet kvar och fjälstret tagit slut.
Forma lagom långa lammkorvar ca 15 cm långa, med 3-4 cm mellanrum mellan fyllningen.

Obs korven ska stoppas löst - nästan halvfullt (annars kan korven spricka).

Helst utan någon luft i (lufta hål med nål).
Knyt bomullssnöre på varje ända av varje tänkt korv (två knutar på varje mellanrum med någon cm mellan).
Klipp ev. av mitt i mellan korvarna och knutarna eller låt de sitta ihop när du tillagar korvarna.
Lägg upp korvarna på en bricka efter hand.
Skölj lammkorvarna i kallt vatten.
Blanda saltblandningen på en tallrik och gnid in korvarna i saltblandningen.
Lägg lammkorvarna i en bunke några timmar i kylen, helst över natten eller något dygn så får lammkorvarna godast smak.
Laga till korven eller frys lammkorvarna.

Skölj korvarna i kallt vatten innan tillagning.
Sjud lammkorvarna med en klyftad lök samt lagerblad eller stek på svag värme i smör eller olivolja stekpanna eller långpanna ca 20 minuter tills de är genomvarma.
Ta upp dem och servera kokta. Eller kyl och spara.

Eller grilla.
Eller värm en panna och stek dem och bryn dem så de får lite färg i lite smör eller olivolja samt servera lammkorvarna.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards