Alla inlägg under december 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
0,5-1 hummer/pers
1 kruka romansallad, sköljd
2-3 tomater
10 cm gurka
4-5 champinjoner
Olja, till champinjonerna
Citronsaft, till champinjonerna
0,5 avokado, klyftad
Bröd till krutonger
Smör och olja till stekning av krutonger
4 tsk färsk laxrom
Rom från hummern
Färsk dill
HEMSLAGEN MAJONNÄS:
6 dl olja
2 äggulor
ca 1 msk senap svensk/fransk (blanda 50/50)
ca 1 msk vinäger av bra kvalitet, rödvin- eller vitvin
RHODE ISLAND-SÅS:
2 dl majonnäs
1,5 dl gräddfil
1,5 dl chilisås
1 gnutta kajennpeppar
Finriven pepparrot, efter smak (kan uteslutas)
1 liten skvätt madeira
1 liten skvätt konjak, om du vill
Gör så här:
Koka hummern i lättsaltat vatten, låt vila i koklagen.
Förbered grönsakerna:
Skölj salladen, strimla en del men spara ett par fina blad hela.
Kryssa tomaterna, doppa i skållhett vatten och ta upp, dra av skalet.
Strimla fint.
Skala, klyv och kärna ur gurka, strimla fint.
Strimla champinjonerna fint, droppa över lite olja och citron så de håller sig fräscha.
Vänta med att ta ur och klyfta avokadon innan servering så att den inte hinner bli missfärgad!
Rhode island:
Börja med majonnäsen.
Se till att ingredienserna till majonnäsen är rumstempererade.
Vispa ihop äggulor med senap och vinäger, droppa/häll försiktigt ner olja medan du fortsätter vispa (sätt bunken på en fuktig disktrasa så står den stadigt).
Blanda 2-3 dl av din majonnäs med gräddfil och chilisås.
Smaka upp såsen med kajennpeppar, pepparrot, madeira och konjak.
Krutonger:
Skär bort brödkanter och skär brödet i små kuber.
Stek dem knapriga i olja och smör.
Rensa hummern:
Klyv hummern, ta ut hummerstjärten och plocka köttet ur klorna.
Försök spara ett helt klo-skal kvar till dekoration.
Glöm inte heller att spara resten av skalen för att koka fantastiskt god fond eller soppa på vid ett annat tillfälle!
Skär hummerstjärten i skivor längs med så att det blir som en fin solfjäder, pass på den mörka strängen i stjärten, den ska bort.
Servering:
Lägg strimlad romansallad i botten på cocktailglas, därefter tomat, gurka, champinjoner och ”hummerfjädern”.
Ringla över lite av såsen, stick ner en avokadoklyfta och toppa med hummerrom, laxrom, krutonger, hummerklo och dillvippa.
Antal: 4 portioner
Ugn: 150 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
700 g piggvarsfilé utan skinn
1 bananschalottenlök, finhackad
2 dl vitt vin
2 msk smör
Salt
VITVINSSÅS:
1 dl skivad schalottenlök
1 timjankvist
1 msk + 2 msk smör
3 dl vitt vin
4 dl fiskbuljong
4 dl + 1 dl vispgrädde
1,5 tsk maizena
1,5 tsk vatten
Salt
SÅSTILLBEHÖR:
2 msk crème fraiche
10 g löjrom
10 g lax- eller forellrom
10 g kaviar
1 msk finskuren gräslök
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Börja med vitvinssåsen:
Fräs lök och timjan i 1 msk smör i en kastrull 1 minut utan att de får färg.
Tillsätt vinet och koka tills cirka 1,5 dl vätska återstår.
Tillsätt buljong och koka tills cirka 2 dl vätska återstår.
Koka 4 dl grädde i en separat kastrull på medelvärme tills cirka 2 dl återstår, rör om då och då.
Vispa ner den reducerade grädden i vitvinskoket.
Red av med maizena blandat med vatten.
Tillsätt 2 msk smör, mixa och smaka av med salt.
Vid servering, vänd ner 1 dl lättvispad grädde i såsen.
Skär fisken i fyra portionsbitar och lägg i en smörad ugnssäker form.
Strö över schalottenlök och häll över vinet.
Salta.
Täck formen med smörpapper och pochera mitt i ugnen cirka 12 minuter, tills fisken är precis genombakad.
Koka upp 2 dl av vitvinssåsen (spara resten till ett annat tillfälle) och rör ner crème fraiche, löjrom, laxrom, kaviar och gräslök.
Vill du ha mer sås behöver du öka mängden rom och kaviar för att få rätt mättnad i såsen.
Lägg upp fisken på tallrikar och slå över rikligt med sås.
Servera gärna med kokt potatis och grönsaker som sparris och kronärtskocka.
Antal: 8 portioner
Ugn: 70 grader, Använd en stektermometer till detta recept. Medium/rare = 56 grader, Medium = 60 grader. Well done = 66 grader
Ingredienser:
2 kg välmörad entrecote (rumstempererad)
4 klyftor vitlök
1 knippe persilja
3 kvistar rosmarin
0,5 kruka timjan
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn
Gör så här:
Låt alltid köttet bli rumstempererat innan det ska stekas.
Aldrig kylskåpskallt kött direkt i pannan/ugnen!
Det är då man lätt får en grå rand runt stekytan.
Temperaturen i stekpannan sjunker dessutom hastigt och köttet börjar koka istället för att steka.
Sätt ugnen på 70 grader.
Hacka vitlöken och örterna och strö ut på en bricka, salta och peppra.
Gnid in köttet i lite olivolja och rulla det i kryddorna.
Bryn köttet i en stekpanna med olja.
Sätt en stektermometer i köttet och stek på en plåt i ugnen till önskad innertemperatur (se tipsrutan).
Låt köttet vila i 10 minuter innan servering.
Skiva köttet i tunna skivor och krydda snittytan med flingsalt och svartpeppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 st äpplen
3 skivor ananas (burk) eller 0,5 färsk ananas
3 st mandariner eller clementiner, färska
ca 12 vindruvor, gärna utan kärnor
2,5 dl matyoghurt ex. Turkisk eller Grekisk yoghurt
Gör så här:
Skölj och skala äpplen om du vill.
Tärna äpplena.
Skär bort skal, dela i klyftor och
skär bort innerstammen från ananasen.
Skär i tärningar.
Skala och tärna mandarinerna.
Dela och kärna ur vindruvorna.
Blanda samman med yoghurten i en skål.
Rör ner frukten.
Spara ev. en del av frukten att garnera med.
Smaka ev. av mimosasalladen med lite salt.
Mimosasalladen är klar att servera.
Förvara i kyl fram till servering.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
700 gram potatis
1 gul lök
50 gram smör
1 dl mjölk
2 dl grädde
2 krm salt
0,5 dl ströbröd (valfritt)
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smörj en ugnsform med en msk av smöret.
Skala och skär potatisen i stavar ca 0,5 cm tjocka.
Skala och strimla eller hacka löken.
Varva först potatis sedan lök, salt och sist potatis.
Häll över mjölk och grädde.
Fördela över smöret i skivor eller klickar.
Strö över ströbröd om du vill ha det.
Grädda i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg och potatisen är mjuk ca 25 minuter.
Du kan ev. sätta ner värmen till 200 grader eller täcka över om den ser ut att bli bränd i toppen.
Ta ut och servera din Jansson - som nu är utan ansjovis.
Mängd: 7 dl
Ingredienser:
1 dl rörsocker, rårörsocker, muscovadosocker eller vanligt socker
750 gram frysta eller färska lingon
1/2 dl lagrad röd vinäger eller vit balsamvinäger
5 cm hackad grön chili som jalapeno eller 1 röd spansk chilipeppar eller valfri sorts chili efter tycke
1 klyfta vitlök
1/3 tsk garam masala
1/2 tsk currypulver
1/2 tsk salt
1/2 tsk torkad ingefära
1 liten stång kanel
Gör så här:
Smält sockret ljusbrunt under omrörning i en kastrull.
Tillsätt lingon samt vinäger, rör och låt koka på låg värme.
Skölj chili och dela den. Rensa ut kärnor och blomfäste.
Strimla chilin och lägg i med lingonen.
Skala och pressa vitlök samt tillsätt till lingonen.
Tillsätt garam masala, curry, ingefära, salt och kanelstång.
Låt koka på låg värme i 20 minuter.
Häll på burkar och sätt på lock.
Låt svalna.
Förvaras mörkt och svalt.
Öppnad burk förvaras i kylen.
Ingredienser:
1 liter starkt blandad svartvinbärssaft, körsbärssaft eller aroniasaft
1 kanelstång
3 bitar torkade pomeransskal
5 kryddnejlikor
1 dl russin
1 dl skållade mandlar eller flagad mandel
Gör så här:
Häll saften i en kastrull tillsammans med kryddorna.
Hetta upp saftglöggen och smaka ev. av med lite mer socker.
Servera saftglöggen med russin och mandlar.
Ingredienser:
5 färska medelstora rödbetor
400 gram smör
2 krm salt
1 krm vitpeppar
Gör så här:
Lägg fram smöret så det mjuknar.
Med färska rödbetor:
koka rödbetorna med skal i 40 minuter eller tills de är mjuka.
Skölj rödbetornarna i kallt vatten och skala av skalet med händerna.
Riv rödbetorna, hacka eller mixa dem i matberedare.
Blanda eller mixa rödbetshacket med smör.
Smaka av rödbetssmöret med salt och vitpeppar.
Lägg upp rödbetssmöret i en fin bytta och servera som pålägg till bröd.
Du kan också forma en rulle med rödbetssmör och rulla in i smörpapper och kyla den till kryddsmör.
Rödbetssmöret håller i kylen flera dagar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|