Alla inlägg under december 2015

Av Maria - 17 december 2015 08:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 dl kokta tärnade rödbetor
4 dl kokta bönor som svarta bönor, vita bönor eller adzukibönor
1/2 hackad rödlök
4 msk olivolja
1-2 tsk honung (helst svensk)
1-2 tsk flingsalt


Garnering (valfritt):

2 msk hackad bladpersilja eller dill


Gör så här:

Blanda vinäger, olivolja och honung i en skål.

Rör tills honungen löst sig.
Tärna kokta rödbetor och tillsätt dem.
Skala och hacka lök fint och tillsätt den.
Blanda i kokta bönor.

Skölj dem innan om du köpt färdigkokta bönor.

Tillsätt någon tsk flingsalt och smaka av.
Lägg upp på fat eller i skål och strö lite extra av flingsaltet.

Garnera ev. med hackad persilja eller dill.

Av Maria - 17 december 2015 08:15

Antal: 1 bröd

Jäsning: ca 30 minuter + ca 30 minuter

Ugn: 200 grader, 20-25 minuter, 175 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

25 g jäst (½ paket)
3 dl vatten (fingervarmt, 37 grader)
1 msk strösocker
1½ tsk salt
1 dl glutenfritt havremjöl, provena (fullkorn)
4 dl glutenfri havremjölmix för bröd, provena
25 g smör (rumsvarmt)
½ äpple (urkärnat, grovhackat)


Garnering:
2 msk solroskärnor
½ äpple (i tunna skivor)


Gör så här:

Smula jästen i en bunke, häll på vatten och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt socker, salt, havremjöl och hälften av havremjölmixen.
Klicka ner smör och tillsätt äppelhacket och resten av mjölmixen, lite i taget.

Bearbeta degen ordentligt.

Se upp så att degen inte blir för fast.

Den ska fortfarande vara lös och kladdig.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

 


Smöra en limpform ca 1½ liter, strö lite mjölmix och ev solroskärnor i formen.
Klicka ner degen i formen.

Stick ner äppelskivor och strö över solroskärnor.

Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

 


Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.

Sänk värmen till 175 grader och grädda ev ytterligare ca 10 minuter.
Ta ut formen och låt den svalna något innan du stjälper upp brödet på galler.

Av Maria - 17 december 2015 06:49

Antal: ca 30 stycken


Ingredienser:

75 g smör, rumsvarmt

1½ dl strösocker

1 msk vaniljsocker

3 dl havreflingor (eller havregryn)

1 dl dinkelflingor

2 msk kakao

2½ msk start märkt kaffe

100 g mörk choklad, 70 %


Garnering:

Karamellströssel


Gör så här:

Rör ihop smör, socker och vaniljsocker.

Tillsätt havreflingor, dinkelflingor, kakao och kaffe.

Rulla smeten till runda bollar.

Ställ dem att stelna i kylen.

Hacka och smält chokladen i mikro eller över vattenbad.

Häll upp strösslet på en tallrik.

Ta lite smällt choklad i handflatan och rulla en boll i taget i handen med choklad.

Rulla den sedan i strössel.

Förvara bollarna svalt.

Av Maria - 16 december 2015 13:15

Antal: 1 glas


Ingredienser:

4 cl konjak eller rom
1½ dl varm eller kall choklad
ca 4 msk lättvispad grädde, vispa ca 0,5 dl


GARNERINGSFÖRSLAG:

1 krm kakao
1 tsk riven choklad, valfri sort som mörk choklad, mjölkchoklad eller vit choklad
10 minimaränger
Eller 5 mini-marschmallows eller en stor marschmallow du bränt lätt med en gasbrännare


Gör så här:

Gör varm choklad och använd varm eller kall beroende på om du vill ha en Hot Lumumba eller Cold Lumumba.
Värm gärna glaset innan med hett vatten till varm Lumumba.
Vispa grädden löst.
Mät upp konjak eller rom i ett kaffeglas, glaskupa som tål värme, kaffekopp i glas, stor tekopp i glas eller valfri kopp eller mugg.
Fyll på med chokladen.

Lämna lite plats åt grädden.
Häll eller skeda över grädden.
Garnera med valfri garnering som minimaränger eller mini-marschmallows, pudra över kakao och riv över choklad.

Av Maria - 16 december 2015 08:15

Antal: ca 16 bitar


Inredienser:

5 dl grädde
1 dl honung
500 gram mörk fin choklad med hög kakaohalt ca 70%
200 gram smör


Gör så här:

Bryt chokladen i bitar.
Lägg i en bunke.
Smält chokladen i mikron eller vattenbad.
Tillsätt grädden och honungen.
Rör till en jämn smet.
Klä en form ca 15-20 cm med minst 3 cm höga kanter med gladplast.
Häll i chokladsmeten.
Ställ chokladtryffeln att stelna i kylen en timme eller ställ att stelna i frysen.


Servering:

skölj kniven hett vatten. S

kär upp ex. trekanter med en kniv.
Servera chokladtryffeln med ex. kaffe och avec.

Bakat · Godis · Jul
Av Maria - 16 december 2015 06:53

Antal: ca 24 stycken


Ingredienser:

2 pkt ballerinakex kladdkaka

75 g smör

2 msk starkt kaffe

300 g vit choklad

Röd karamellfärg


Garnering:

Strössel


Gör så här:

Lägg ballerinakex, smör och kaffe i en mixer och mixa till en jämn deg.

Gör 24 bollar och lägg på ett fat.

Ställ in fatet i kylen i minst 2 timamar.


Smält den vita chokladen över ett vattenbad eller i mikro på högsta effekt.

30 sekunder åt gången.

Rör emellan varje omgång i mikron.

Rör i karamellfärg tills chokladen blir lagom rosa.

Doppa bollarna snabbt i den smälta chokladen med hjälp av två gafflar.

Låt chokladen rinna av.

Lägg dem på en bricka med bakplåtspapper.

Dekorera med färgglatt strössel.

Bakat · Godis · Jul
Av Maria - 16 december 2015 06:30

Ingredienser:

2 dl rönnbärsgelé

2 tsk fransk senap

1 kryddmått cayennepeppar

½ tsk ingefära

2 msk sherry

1 mks konjak

Saften av 1 citron

Saften av 1 apelsin

Finstrimlat skal av 1½ apelsin

1 dl rödvin


Gör så här:
Låt apelsinskalen koka mjuka i rödvinet.

Värm rönnbärsgelén så den smälter och får jämn konsistens.

Blanda den med senap och kryddor.

Rör ner sherry, konjak, citronsaft och apelsinsaft samt apelsinskal.

Av Maria - 16 december 2015 06:22

Antal: 2 stycken

Jäsning: 45 minuter + 30 minuter

Ugn: 225 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:

60 g smör eller magarin

4 dl porter

2 dl julmust

50 g jäst

1 dl mörk sirap

1 msk salt

2 dl russin

½ tsk nejlikor

1 msk ingefära

ca 2 liter rågsikt


Gör så här:

Smält matfettet i en kastrull.

Häll i porter och julmust och låt blandningen bli ljummen (37 grader).

Smula sönder jästen i en bunke och häll på degvätskan.

Tillsätt sirap, salt, russin och kryddor.

Blanda om.

Rör ner det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg.

Låt den jäsa övertäckt 45 minuter.


Arbeta degen smidig på ett bakbord.

Dela den i 2 delar.

Forma till limpor och lägg dem på bakplåtspapper på plåt.

Låt limporna jäsa övertäckta ca 30 minuter.


Sätt under ugnen på 225 grader.

Grädda limporna i ugnen ca 45 minuter.

Låt dem kallna på galler under bakduk.

Bakat · Jul

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards