Alla inlägg under december 2015

Av Maria - 20 december 2015 13:00

Mängd: 1 liter


Ingredienser:

1 flaska ljus lager à 33 cl
1 dl starkvin som Portvin eller Madeira
1 halv läsk som sockerdricka eller 7-up
1,5 flaskor porter, mörkt öl eller mörkt julöl à 33 cl eller en 55 cl flaska


Gör så här:

Se till att alla ingredienser är kalla.
Häll upp allt och blanda julmumman i en kanna och servera sedan.

Av Maria - 20 december 2015 10:30

Ugn: 200-225 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

2 stora kålrötter

Drygt 1 msk salt

½ liter vatten

2 dl ströbröd

2 dl grädde eller mjölk

1 liten gul lök

2 msk smör (eller ister från skinkan)

(2-3 msk sirap)

1½ tsk mald ingefära

½ tsk vitpeppar eller paprikapulver

½ tsk muskotnöt


Gör så här:

Tärna kålrötterna och koka dem mjuka.

Mosa dem till en puré.

Tillsätt kokspad så att den får en lös konsistens.

Låt ströbrödet ligga en stund i grädden eller mjölken och blanda den i purén.

Riv löken och bryn den ljust brun i smör eller ister.

Låt den kallna och blanda den i den kallnade purén.

Slutligen tillsätt kryddorna.

Häll alltsammans i en smord ugnsfast form.

Strö över ströbröd och grädda i medelvarm ugn, 200-225 grader, i ca 1 timme.

Av Maria - 20 december 2015 08:30

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

12 inlagda eller färska rödbetor
2 dl gräddfil eller crème fraiche (matyoghurt, hårt vispad grädde eller majonnäs eller att blanda går också bra)
2 msk riven pepparrot
2 krm salt
1 krm vitpeppar
2 äpplen (valfritt)
4 kokta potatisar (valfritt)
1 tsk dijonsenap (valfritt)
1 msk kapris (valfritt)
1 saltgurka (valfritt)
1 msk ättika 24% (valfritt)


Gör så här:

Med färska rödbetor:

Koka rödbetorna hela med skal och fäste i en kastrull i ca 40 minuter.
Koka ev. potatis om du vill ha det i.
Häll av rödbetorna och skölj dem kalla.

Lägg dem i kastrullen med kallt vatten och skala dem för hand genom att gnida bort skalet.
Lägg upp dem på en skärbräda och skär bort blomfäste samt fula delar.
Tärna rödbetorna i ca 0,5 cm stora tärningar och lägg i en skål och tillsätt en msk ättika.


Med inlagda rödbetor:

Koka ev. potatis om du vill ha det i.

Häll av lagen från de inlagda rödbetorna och tärna rödbetorna eller hacka dem till ca 0,5 cm tärningar. Lägg i en skål.
Blanda i gräddfil med rödbetorna.
Skala och riv pepparrot och blanda ner det.

Spara ev. lite till garnering.
Smaka av rödbetssalladen med salt och peppar.


Valfritt:

Skala och riv eller tärna äpplena (ca 0,5 cm bitar) och blanda ner dem.
Tärna kokt potatis i ca 0,5 cm bitar och blanda ner dem.
Tärna saltgurka i ca 0,5 cm bitar och blanda ner.
Smaksätt rödbetssalladen med dijonsenap samt kapris.

Av Maria - 20 december 2015 08:15

Ingredienser:

250 gram nougat
150 gram choklad, ljus blockchoklad, mörk blockchoklad eller finare 70% choklad
2 dl flagad mandel


Gör så här:

Ta fram en form ca 20x20 cm och klä den med gladpack.
Skär nougaten i tärningar och lägg i en bunke.
Bryt chokladen i bitar och lägg i bunken.
Smält och rör då och då i vattenbad eller i mikron.

I vattenbad sätter du bunken i sjudande vatten i en stor vid panna med höga kanter.

I mikron kör du på full effekt någon minut i taget och tar ut och rör emellan.
Smält tills chokladen smält ihop med nougaten.
Lägg mandeln i en stekpanna och rosta den några minuter på hög värme så att den blir ljust brun.

Sätt åt sidan och akta så mandeln inte bränns.
Rör i mandeln.
Häll upp wienernougaten i en form i ca 1-2 cm högt lager.
Ställ att svalna och sedan att stelna några timmar i kylen.
Vänd upp wienernougaten på en skärbräda.

Ta bort plasten.

Skär upp wienernougaten i tärningar ca 2x2 cm storlek eller rektanglar cirka 1,5x2,5 cm som den wienernougat du kan köpa.
Lägg upp wienernougaten på fat och servera.

Förvara dem kallt.

Av Maria - 19 december 2015 13:15

Mängd: ca 1,7 liter


Ingredienser:

2 flaskor à 33 cl porter eller mörk julöl
1 flaska ljus lageröl 33 cl
37 cl vitt neutralt vin, en halvflaska
1 flaska sockerdricka, 33 cl


Gör så här:

Se till att dryckerna är väl kylda.
Använd förslagsvis en stor karaff eller kanna.
Häll ölet långsamt efter kanten och undvik att skumma för mycket.
Tillsätt och smaka av med vin och sockerdricka.

Klart.

Av Maria - 19 december 2015 09:57

Antal: 20 stycken


Ingredienser:

200 g marsipan

1 apelsin, skalet finrivet

2 tsk Cointreau, Grand Marnier eller liknade likör

200 g mörk choklad


Garnering:
Syltat apelsinskal


Gör så här:

Blanda marsipan med apelsinzest och apelsinlikör.

Skär marsipanen i 20 delar och rulla små ägg.

Smält chokladen i mikron och doppa äggen ett och ett.

Ta upp dem med en böjd gaffel och låt dem rinna av något innan du lägger dem på ett bakplåtspapper.

Garnera varje ägg genast med syltat apelsinskal.

Av Maria - 19 december 2015 08:45

Antal: 10 portioner


Ingredienser:

1 kg blandfärs eller nötfärs
2 ägg
4 msk stark fransk senap (Dijon)
3 msk riven färsk ingefära
1 gul lök
1 msk smör
1 tsk vitpeppar
2 tsk salt
2 msk socker
0,5 dl ströbröd
2 dl grädde (eller mjölk)


Gör så här:

Hacka lök och fräs i smör några minuter.
Skala och riv ingefära.
Blanda färs med ägg, senap, kryddor och ströbröd.

Vänd i grädde.
Stek ett smakprov och smaka av med mer kryddor.
Låt gärna köttbullesmeten vila i kylen 10 minuter.
Rulla köttbullar. Oljar du händerna går det lättare.

Lägg på ett oljat bleck.
Stek några i taget i en panna, lägg upp på bleck och stek sedan alla färdiga i ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter.
Låt svalna och frys in till julafton eller ät direkt.

Av Maria - 19 december 2015 08:30

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

2 st urvattnade sillfiléer, typ inläggningssill eller fem-minuters sill
4 st medelstora kokta fasta potatisar
1 äpple
4 st inlagda rödbetor
½ finhackad gul lök eller rödlök
1 msk hackad gräslök eller dill för garnering


Gör så här:

Skär alla ingredienserna i små tärningar och blanda försiktigt ihop sillsalladen i en stor skål.
Låt gärna sillsalladen stå och få smak ett par timmar i kylskåp innan servering.
Garnera om du vill med hackad gräslök och dill.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards