Alla inlägg under december 2015

Av Maria - 14 december 2015 15:30

Måndag:

Dhal med bulgur


Tisdag:

Fiskburgare


Onsdag:

Köttfärslimpa med färskost och champinjoner


Torsdag:

Kassler- och spenatgratäng


Fredag:

Hel kyckling och ugnsrostade grönsaker


Lördag:

Kycklingsallad


Söndag:

Gryta på picnicbog

Av Maria - 14 december 2015 15:30

Måndag:

Fiskbullar, potatis, broccoli och kokta morötter


Tisdag:

Grönsaksbiffar, bulgur, vitkålssallad


Onsdag:

Köttfärssås och pasta


Torsdag:

Sötpotatis i ugn och lövbiffswok


Fredag:

Hamburgare med alla tillbehör och pommes


Lördag:

Kycklingbiffar, ris och sallad


Söndag:

Lasagne och grönsallad

Av Maria - 13 december 2015 10:50

Jäsning: 30 minuter

Ugn: 200 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:

50 g  jäst
0,5 l  ljummet vatten
2 msk  honung
2,5 tsk  tsk salt
11 dl  vetemjöl, ca
1 pkt  brödkrydda

 

Gör så här:


Lös jästen i fingervarmt vatten ca 37 grader. 
Blanda i honung och salt. 
Blanda till en smidig deg.

Låt jäsa under duk ca 30 minuter. 


Upp med degen på bakbordet.

Knåda degen smidig med mer mjöl om det behövs. 
Forma ett julträd av degen, "klipp" löv och forma äpplen. 
Pensla med ägg på vissa delar. 
Grädda i ca 200 grader mitt i ugnen i ca 35 minuter.

Det skall låta ihåligt när man knackar på brödet.

Då är det klart. 

Av Maria - 13 december 2015 09:50

Ingredienser:

5 3/4 dl socker

125 g smör

1½ dl vatten

4 dl florsocker

6½ dl vetemjöl

1 dl kakao

1 msk punsch


Gör så här:
Blanda socker, smör och vatten i en kastrull.

Låt koka i 2 minuter.

Sikta florsockret, mjölet och kakaon ner i en skål.

Häll över punschen och sockerblandningen och rör till en slät massa.

Bred ut nougaten på ett bakplåtspapper.

Låt stelna och skär sedan i bitar.

Av Maria - 13 december 2015 09:29

Antal: ca 20 stycken


Ingredienser:

300 g mörk choklad, 70%

1½ dl vispgrädde

1 mks punsch eller konjak

30 g smör, rumsvarmt

100 g mörk choklad 

Hackade nötter 

Ev kakao 


Gör så här:

Finhacka chokladen och lägg i en bunke.

Värm grädden, tillsätt punsch och häll över chokladen.

Tillsätt smör och rör till en slät kräm.

Låt svalna i rumstemperatur.

Ställ sedan in i kylen i minst två timmar.

Forma smeten till runda bollar.

Ställ i kyl i 30 minuter.

Smält chokladen och lägg en klick i handen.

Rulla tryffelbollarna mellan händerna och rulla sedan i hackade nötter eller kakao.

Förvar i lufttät burk i kylen.

Av Maria - 13 december 2015 09:19

Ingredienser:

1 dl gräddfil

1 dl majonnäs

Salt

Peppar

1 msk finhackad persilja

1 msk finhackad dill

½ pressad vitlöksklyfta

1 msk riven gul lök

½ msk dragon

1 msk finhackad purjolök


Tillbehör:

Matjessillfiléer

Dillkvistar


Gör så här:

Blanda gräddfil och majonnäs.

Smaksätt med salt och peppar.

Blanda ner övriga ingredienser.

Låt gärna såsen stå och mogna i kylskåp några timmar innan den serveras.

Häll upp såsen på serveringsfat.

Lägg på matjessill skuren i bitar.

Garnera med dillkvistar.

Av Maria - 13 december 2015 08:00

Antal: ca 40 stycken


Ingredienser:

2 dl vispgrädde
2 msk anis (hel)
1½ dl ljus sirap
½ dl glykossirap
2 dl rörsocker (strö)

 

Gör så här:

Häll grädde och anis i en kastrull och sjud under lock på svag värme i 10 minuter.
Sila bort anisfröna och häll tillbaka grädden i kastrullen.

Tillsätt sirap, glykossirap och socker och koka utan lock i minst 10 minuter.
Mät med termometer 125 grader eller gör kulprov: häll lite smet i ett glas med kallt vatten.

Kolan är färdig när det går att rulla smeten till en liten kula.
Häll upp i en bakpappersklädd form ca 12 x 20 cm.

Låt stelna.
Skär i bitar och slå in i papper.

Godis · Jul
Av Maria - 12 december 2015 19:13

Ingredienser:

5 urvattnade saltsillfiléer

1 tsk kryddpepparkorn

1 tsk svartpepaprkorn

6 kryddnejlikor

1 dl hackad rödlök

1 tsk gula senapsfrön

2 lagerblad


Lag:

½ dl ättikssprit

1 dl vatten

1 dl socker


Gör så här:

Låt ingredienserna till lagen koka upp och sedan kallna.

Skär sillen i bitar.

Stöt kryddpeppar, svartpeppar och kryddnejlikor tillsammans i mortel.

Varva sillen med kryddorna och löken i en burk.

Häll på lagen och låt sillen stå i kylskåp 1 dygn innan den serveras.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards