Alla inlägg under december 2015
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
Sallad:
Börja med att göra dressingen, till det behöver du en stavmixer och en ganska smal behållare.
Mixa samtliga ingredienser till en slät dressing.
Skär rödkålen, fänkålen och äpplet i tunna strimlor/skivor.
Smula fetaosten.
Pilla ur kärnorna ur granatäpplet.
Lägg upp hela salladen på ett fat.
Börja med gröna blad och rödkål och fyll sedan på med samtliga ingredienser.
Avsluta med att ringla över dressingen.
Mängd: ca 1 liter
Ingredienser:
2 paket konc. druv- eller äpplejuice (4 dl)
6 dl vatten
1 litet pomeransskal
1 bit ingefära
1 kanelstång
15 kryddnejlikor
2 tsk kardemummakärnor
Tillbehör:
1½ dl russin
1½ dl mandel
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp.
Låt stå svalt till nästa dag.
Vid serveringen:
Sila bort kryddorna och värm glöggen.
Servera i muggar med russin och mandel som tillbehör.
Tips!
Koka gärna en större sats av den goda sockerfria glöggen.
Den håller sig i kylen ca 1 vecka och blir ett gott snabbte om man späder med vatten.
Vill man ha glöggen starkare byter man bara ut en del eller allt vatten mot rödvin.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2 ägg
3 msk smakrik ost, riven
3 skivor lufttorkad skinka
1 salladslök, det gröna
1 blad trädgårdssyra eller annan god ört
2 msk olivolja
flingsalt
Gör så här:
Knäck ägg i en skål och ta sönder äggulan med en gaffel.
Strimla det gröna på löken och skär skinkan i mindre bitar.
Stek lök och skinka i en mindre stekpanna så att skinkan bli knaprig.
Häll äggen över fräset och bryt ner eller riv över ost.
Rör runt äggen med en trägaffel tills äggen börjat stelna.
Strimla trädgårdssyran och strössla ut över omeletten.
Vänd över omeletten genom att vika den på mitten i pannan.
Garnera med lite flingsalt, servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 tvättade auberginer
200 g turkisk getost
ca 2 msk olivolja
Gör så här:
Grilla auberginerna i ca 20-30 min runt om.
Snitta upp ena sidan och fördela osten i auberginerna.
Ringla över olivolja.
Antal: ca 50 stycken
Ingredienser:
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
½ g saffran
Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad vid kastrull.
Rör ner vispgrädde, strösocker, vaniljsocker och sirap.
Låt koka 15-30 minuter.
Prova med en liten klick smet på en iskall assiett.
Stelnar klicken är kolan klar.
Rör ner saffran.
Häll upp kolan på en oljad plåt.
Låt svalna.
Dela i mindre bitar.
Slå gärna in dem i smörpapper.
Förvara kallt.
Antal: 6-8 portioner
Ugn: 175 grader, tills de fått fin färg
Ingredienser:
2 tjocka revbensspjäll á 1,2-1,5 kg, knäckta
100 g smält smör
½ dl kinesisk soja
3 msk honung (ej flytande)
1 tsk malen ingefära
½ tsk salt
Rejält med nymalen svartpeppar
Gör så här:
Spola av spjällen i kallt vatten, lägg dem i en rymlig kastrull och häll på vatten så att det täcker.
Koka upp och koka under lock i ca 1 timme.
Ta upp och låt svalna.
Detta kan göras dagen innan.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop smör, soja, honung, ingefära, salt och peppar.
Lägg spjällen hela i en långpanna och pensla på marinaden.
Ställ in i ugnen tills de får fin färg och känns mjuka.
Pensla gärna på mer marinad under tiden de är i ugnen.
Låt svalna något och skär upp.
Mängd: 1 flaska á 75 cl
Ingredienser:
2 ekologiska citroner
1 sockerbit
1 flaska renat eller okryddad vodka (75 cl)
Gör så här:
Tvätta citronerna i varmt vatten.
Skala dem tunt, bara det gula ska följa med.
Lägg citronskalen och sockerbiten i spriten och låt stå i minst 30 minuter.
Sila av.
Servera nubben kyld med inte iskall.
Mängd: ca 1 liter
Ingredienser:
1 liter vatten
1 msk stjärnanisbitar
2 bitar pomeransskal
3 påsar rooiboste
½ dl ljunghonung
2-3 msk ljust muscovadosocker
Rivet/strimlat skal av 1 apelsin
Gör så här:
Koka upp vattnet med stjärnanisbitarna och pomreransskalen.
Dra av kastrullen av plattan.
Lägg i tepåsar och låt dem dra 2-3 minuter till önskad styrka och färg.
Ta upp påsarna och kasta dem.
Smaka av med ljunghonung, muscovadosocker och apelsinskal.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|