Alla inlägg under december 2015

Av Maria - 6 december 2015 10:15

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

Sallad:

216 g 
rödkål
33 g 
gröna blad
40 g 
fänkål
50 g 
äpple
40 g 
fetaost
15 g 
tranbär, torkade
20 g 
granatäpplekärnor
 
Tranbärsdressing:
15 g 
tranbär, torkade
15 g 
olivolja extra-virgin
10 g 
rödvinsvinäger 
1 krm 
salt 
några drag på Pepparkvarnen
1 krm honung eller agavehonung
20 g 
granatäppelkärnor
 
Gör så här:

Börja med att göra dressingen, till det behöver du en stavmixer och en ganska smal behållare.

Mixa samtliga ingredienser till en slät dressing.

Skär rödkålen, fänkålen och äpplet i tunna strimlor/skivor.

Smula fetaosten.

Pilla ur kärnorna ur granatäpplet.

Lägg upp hela salladen på ett fat.

Börja med gröna blad och rödkål och fyll sedan på med samtliga ingredienser.

Avsluta med att ringla över dressingen.

Av Maria - 6 december 2015 10:15

Mängd: ca 1 liter


Ingredienser:
2  paket konc. druv- eller äpplejuice (4 dl)

6 dl vatten

1 litet pomeransskal

1 bit ingefära

1 kanelstång

15 kryddnejlikor

2 tsk kardemummakärnor


Tillbehör:

1½ dl russin

1½ dl mandel


Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp.

Låt stå svalt till nästa dag.


Vid serveringen:

Sila bort kryddorna och värm glöggen.

Servera i muggar med russin och mandel som tillbehör.


Tips!

Koka gärna en större sats av den goda sockerfria glöggen.

Den håller sig i kylen ca 1 vecka och blir ett gott snabbte om man späder med vatten.


Vill man ha glöggen starkare byter man bara ut en del eller allt vatten mot rödvin.

Av Maria - 5 december 2015 18:21

Antal: 1 portion


Ingredienser:

2 ägg
3 msk smakrik ost, riven
3 skivor lufttorkad skinka
1 salladslök, det gröna
1 blad trädgårdssyra eller annan god ört
2 msk olivolja
flingsalt

 

Gör så här:


Knäck ägg i en skål och ta sönder äggulan med en gaffel. 
Strimla det gröna på löken och skär skinkan i mindre bitar. 
Stek lök och skinka i en mindre stekpanna så att skinkan bli knaprig. 
Häll äggen över fräset och bryt ner eller riv över ost.

Rör runt äggen med en trägaffel tills äggen börjat stelna. 
Strimla trädgårdssyran och strössla ut över omeletten.

Vänd över omeletten genom att vika den på mitten i pannan.

Garnera med lite flingsalt, servera.

Av Maria - 5 december 2015 18:17

Antal: 4 portioner

 

Ingredienser:

2 tvättade auberginer
200 g turkisk getost
ca 2 msk olivolja

 

Gör så här:

Grilla auberginerna i ca 20-30 min runt om.

Snitta upp ena sidan och fördela osten i auberginerna.

Ringla över olivolja.

Av Maria - 5 december 2015 09:53

Antal: ca 50 stycken


Ingredienser:

100 g smör

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 dl ljus sirap

½ g saffran


Gör så här:

Smält smöret i en tjockbottnad vid kastrull.

Rör ner vispgrädde, strösocker, vaniljsocker och sirap.

Låt koka 15-30 minuter.

Prova med en liten klick smet på en iskall assiett.

Stelnar klicken är kolan klar.

Rör ner saffran.

Häll upp kolan på en oljad plåt.

Låt svalna.

Dela i mindre bitar.

Slå gärna in dem i smörpapper.

Förvara kallt.

Av Maria - 5 december 2015 09:26

Antal: 6-8 portioner

Ugn: 175 grader, tills de fått fin färg


Ingredienser:

2 tjocka revbensspjäll á 1,2-1,5 kg, knäckta

100 g smält smör

½ dl kinesisk soja

3 msk honung (ej flytande)

1 tsk malen ingefära

½ tsk salt

Rejält med nymalen svartpeppar


Gör så här:

Spola av spjällen i kallt vatten, lägg dem i en rymlig kastrull och häll på vatten så att det täcker.

Koka upp och koka under lock i ca 1 timme.

Ta upp och låt svalna.

Detta kan göras dagen innan.

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör ihop smör, soja, honung, ingefära, salt och peppar.

Lägg spjällen hela i en långpanna och pensla på marinaden.

Ställ in i ugnen tills de får fin färg och känns mjuka.

Pensla gärna på mer marinad under tiden de är i ugnen.

Låt svalna något och skär upp.

Av Maria - 5 december 2015 08:59

Mängd: 1 flaska á 75 cl


Ingredienser:

2 ekologiska citroner

1 sockerbit

1 flaska renat eller okryddad vodka (75 cl)


Gör så här:

Tvätta citronerna i varmt vatten.

Skala dem tunt, bara det gula ska följa med.

Lägg citronskalen och sockerbiten i spriten och låt stå i minst 30 minuter.

Sila av.

Servera nubben kyld med inte iskall.

Av Maria - 4 december 2015 09:30

Mängd: ca 1 liter


Ingredienser:

1 liter vatten

1 msk stjärnanisbitar

2 bitar pomeransskal

3 påsar rooiboste

½ dl ljunghonung

2-3 msk ljust muscovadosocker

Rivet/strimlat skal av 1 apelsin


Gör så här:

Koka upp vattnet med stjärnanisbitarna och pomreransskalen.

Dra av kastrullen av plattan.

Lägg i tepåsar och låt dem dra 2-3 minuter till önskad styrka och färg.

Ta upp påsarna och kasta dem.

Smaka av med ljunghonung, muscovadosocker och apelsinskal.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards