Direktlänk till inlägg 5 januari 2016
1933 (Torsdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Gravad strömming, fisklåda med äggstanning, jägarbiff med pressad potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, saffransbröd.
Middag: Lutfisk med smält smör, mjölksås och gröna ärter. Gräddris med fruktkompott.
1934 (Fredag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Korv- och ägglåda med tomatsås, kall skinka med senap, jordärtskockor, med murkelsås. Kaffe eller te, marmelad eller honung, chenouski.
Middag: Julsmörgåsbord. Späckad gädda med kokt potatis. Jultårta.
1979 (Fredag)
Middag: Skivad rökt renstek eller lammstek, råstuvad potatis, grönsallad med gurka och strimlad purjolök. Pepparkaksbakelser.
Skär skivor av mjuk pepparkaka. Lägg på lingonsylt eller lättsockrat äppelmos och en gräddklick.
2001 (Fredag)
Matkalendern: Smörgåstårta med räkor och lax
2002 (Lördag)
Matkalendern: Formpizza med fetaost
2003 (Söndag)
Matkalendern: Rotsakssoppa med pepparrotsgrädde
2004 (Måndag)
Matkalendern: Fiskrulader i god sås
2006 (Torsdag)
Trettondedagsafton
Matkalendern:
Tonfisk i tomat och pasta:
Fräs 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta i lite olja. Fyll på med 1 burk krossade tomater. Smaksätt med några droppar citron, 1 tsk oregano, salt och peppar. Låt det puttra under lock, ca 10 minuter. Tillsätt 1 burk tonfisk i vatten och 2 msk hackad gräslök. Servera med kapris och pasta.
2007 (Fredag)
Matkalendern: Pasta med valnöts- och persiljesås - Mixa 1 stor knippe persilja och ½-1 dl valnötter. Blanda med 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk basilika och 1 dl parmesanost. Tillsätt 3-4 msk olivolja under omrörning. Smaka av med salt. Servera med nykokt pasta.
2008 (Lördag)
Matkalendern: Pasta med musselsås
2017 (Torsdag)
Trettondagsafton
Köksalmanack:
Middag: Kokt gös med brynt smör och riven pepparrot, pressad potatis och lättstuvad bladpenat.
Efterrätt: Blanda russin och hackad mandel i sockerkakssmet. Häll i liten långpanna och stick ner kanelpudrade äppelklyftor. Ca 20 minuter i 175 grader. Vaniljsås till.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|