Direktlänk till inlägg 5 januari 2016

Matförslag den 5 januari 1933-2013

Av Maria - 5 januari 2016 11:00

1933 (Torsdag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Gravad strömming, fisklåda med äggstanning, jägarbiff med pressad potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, saffransbröd.

Middag: Lutfisk med smält smör, mjölksås och gröna ärter. Gräddris med fruktkompott.


1934 (Fredag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Korv- och ägglåda med tomatsås, kall skinka med senap, jordärtskockor, med murkelsås. Kaffe eller te, marmelad eller honung, chenouski.

Middag: Julsmörgåsbord. Späckad gädda med kokt potatis. Jultårta.


1979 (Fredag)

Middag: Skivad rökt renstek eller lammstek, råstuvad potatis, grönsallad med gurka och strimlad purjolök. Pepparkaksbakelser.

Skär skivor av mjuk pepparkaka. Lägg på lingonsylt eller lättsockrat äppelmos och en gräddklick.


2001 (Fredag)

Matkalendern: Smörgåstårta med räkor och lax


2002 (Lördag)

Matkalendern: Formpizza med fetaost


2003 (Söndag)

Matkalendern: Rotsakssoppa med pepparrotsgrädde


2004 (Måndag)

Matkalendern: Fiskrulader i god sås


2006 (Torsdag)

Trettondedagsafton

Matkalendern:

Tonfisk i tomat och pasta:

Fräs 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta i lite olja. Fyll på med 1 burk krossade tomater. Smaksätt med några droppar citron, 1 tsk oregano, salt och peppar. Låt det puttra under lock, ca 10 minuter. Tillsätt 1 burk tonfisk i vatten och 2 msk hackad gräslök. Servera med kapris och pasta.


2007 (Fredag)

Matkalendern: Pasta med valnöts- och persiljesås - Mixa 1 stor knippe persilja och ½-1 dl valnötter. Blanda med 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk basilika och 1 dl parmesanost. Tillsätt 3-4 msk olivolja under omrörning. Smaka av med salt. Servera med nykokt pasta.


2008 (Lördag)

Matkalendern: Pasta med musselsås


2017 (Torsdag)

Trettondagsafton

Köksalmanack:

Middag: Kokt gös med brynt smör och riven pepparrot, pressad potatis och lättstuvad bladpenat.

Efterrätt: Blanda russin och hackad mandel i sockerkakssmet. Häll i liten långpanna och stick ner kanelpudrade äppelklyftor. Ca 20 minuter i 175 grader. Vaniljsås till.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards