Direktlänk till inlägg 8 januari 2016
1933 (Söndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Fiskfärs och svampstuving i små formar, chateaubriands med stekt potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, kakor.
Middag: Höns á lÁnglaise med potatis. Mannagrynstårta med fruktmos och grädde.
1934 (Måndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Böcklingsallad, spaghetti a la Milanaise. Kaffe eller te, marmelas eller honung, skorpor.
Middag: Smör, rostat bröd, ost. Avredd buljong med jordärtskockor. Kall oxhare, varm sky, gröna bönor, brynt potatis. Frukt.
1979 (Måndag)
Middag: Stekt spättafilé med stuvad spenat, skivade tomater och kokt potatis. Ost och äpple.
2002 (Tisdag)
Matkalendern: Potatis- och purjolökssoppa
2006 (Söndag)
Matkalendern:
Laxlasagne:
Tina 250 g hel spenat, krama ut vätskan och hacka grovt. Varva 10 lasagneplattor med vit sås, spenat och 200 g strimlad rökt lax. Avsluta med sås och riven ost. Gratinera 40-45 minuter i 200 grader.
2007 (Måndag)
Matkalendern: Pastaskruvar med olivsås - Koka 4 portioner pastaskruvar. Skala, skiva och fräs 2 gula lökar i lite olivolja. Tillsätt 1 burk krossade tomater, 3 msk tomatpuré, 2 krossade vitlöksklyftor och 2 krm salt. Låt småputtra tills löken känns mjuk. Tillsätt 2 dl grovhackade gröna oliver. Hetta upp och häll såsen över pastan.
2017 (Söndag)
Köksalmanack:
Middag: Viltskavspanna med strimlad smörstekt rödkål, äpple och ingefära. Slå på matgrädde och servera med blomkålsris.
Efterrätt: Len kopp: koka upp 3 dl vispgrädde, ta från värmen. Lägg 200 g hackad choklad, rör slätt. Tillsätt 1 äggula och 2 msk smör. Häll upp i glas, låt stelna i kyl.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|