Direktlänk till inlägg 17 januari 2016

Danskt rågbröd

Av Maria - 17 januari 2016 07:34

Antal: 3 bröd

Jäsning: Natten + ca 2 timmar

Ugn: 250 grader, 10 minuter + 200 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

Dag 1:

5 dl helråg

5 dl solroskärnor

1 dl linfrön

2 msk salt

5 dl vatten


Dag 2:

50 g jäst

5 dl vatten

3 dl mörk brödsirap

7 dl grovt rågmjöl (ca 385 g)

7 dl vetemjöl (ca 420 g)


Gör så här:

Dag 1:

Mät upp råg, solrosfrön, linfrön och salt i en bunke.

Koka upp vattnet och häll det över fröblandningen.

Täck över bunken med plast, låt stå i kyl till nästa dag.


Dag 2:

Rör ut jästen med ljummet vatten (ca 37 grader) i en köksmaskin.

Tillsätt sirap, rågmjöl, vetemjöl och fröblandningen från dag 1.

Kör degen på låg hastighet i köksmaskinen ca 30 minuter.

Degen ska vara lös och kladdig.

Smörj 3 avlånga brödformar som rymmer 1½ liter.

Fördela degen i formarna och låt jäsa under bakduk ca 2 timmar.


Grädda 10 minuter i 250 grader.

Spreja ev. med lite vatten när formarna sätts in i ugnen, så får bröden en knaprigare yta.

Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 1 timme.

Stjälp upp bröden ur formarna och låt svalna på galler.

Vira in bröden i bakdukar och låt ligga till nästa dag innan de skärs upp.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards