Alla inlägg under november 2020

Av Maria - 26 november 2020 07:30

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

200 g smör
200g mörk choklad
4 st ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt
 
Daimgrädde:
2,5 dl vispgrädde
1,5 msk kakao
1,5 msk florsocker
2 st dubbel daim
 
Gör så här:
Smörj en rund bakform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull.
Bryt ner chokladen och smält försiktigt.
Låt svalna.
Vispa upp ägg och socker försiktigt med en ballongvisp och tillsätt chokladsmeten
Blanda mjöl och salt.
Rör ner i smeten och rör till en jämn massa.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
Låt kakan svalna och förvara i kylen, gärna över natten.
 
Vispa grädden, inte allt för hård, tillsammans med kakao och florsocker.
Krossa daimen grovt och blanda ner 3/4 i grädden.
Bred grädden på kakan och dekorera med resten av den krossade daimen.
Av Maria - 25 november 2020 16:30

Ingredienser:
4 st kvist tomater
5 st gula körsbärstomater
2 st vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk flytande honung
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar

 

Gör så här:

Skiva vitlöken och tärna tomaterna.

Fräs vitlöken i smöret en kort stund.

Tillsätt tomaterna och honung.

Koka ca 20 minuter tills tomaterna kokat sönder.

Smaka av med salt, peppar och vinäger.

Låt kallna.

Av Maria - 25 november 2020 15:30

Jäsning: ca 30 minuter + ca 30 minuter

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:
5 dl havregryn
6 dl mjölk
1/2 dl flytande margarin eller olja
50 g jäst
2 msk brun farin
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
mjölk och havregryn till pensling

 

Gör så här:

Lägg havregrynen i en bunke.

Värm mjölk och matfettet till 40 grader.

Häll blandningen över grynen.

Rör om och låt dem svälla i ca 15 minuter.
Smula ner jästen, tillsätt brun farin och salt.

Rör tills jästen har löst sig.

Tillsätt vetemjölet.
Arbeta den ganska lösa degen i maskin 3-5 minuter eller 10 minuter för hand.

Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.


Arbeta ihop degen i bunken.

Klappa ut degen med mjölad hand i en lättsmord långpanna (30x40cm).

Skär med mjölad kniv jämnstora bitar.

Nagga rutorna med en gaffel.

Låt jäsa degen under bakduk i ca 30 minuter.


Pensla med mjölk och strö över havregryn.

Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.

Av Maria - 25 november 2020 14:30

Ingredienser:

2 st ungerska korvar
4 st tomater
4 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
kallpressad rapsolja
salt
svartpeppar
torkad oregano
 
Gör så här:
Hacka löken och skär korven i små bitar.
Bryn i oljan.
Tillsätt korven och bryn en stund till.
Tillsätt de hackade tomaterna.
Salta, peppra och tillsätt oregano.
Koka under lock i ca 10 minuter.
Servera med pasta, färskriven parmesanost och sallad.
Av Maria - 25 november 2020 08:45

Ingredienser:
2 kycklingfiléer i strimlor
2 morötter i slantar
1 bit vitkål i strimlor
1/2 gul paprika i strimlor
2 st schalottenlökar i båtar
1 bit strimlad ingefära
2 vitlöksklyftor, rivna
1/2 strimlad röd chili
ett gäng champinjoner i bitar
1 burk kokosmjölk
1 msk brynt kycklingfond
2 msk oystersås
salt

 

Gör så här:
Bryn kycklingfiléerna nästan klart.

Tillsätt alla grönsaker och fräs med en kort stund.

Häll på kokosmjölk, fond, oystersås och smaka av med salt.
Servera med ris, mango chutney och färsk limefrukt att pressa över.

Av Maria - 25 november 2020 07:15

Ingredienser:

2 st kycklingfiléer
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk hela tomater (Mutti)
1 dl vatten
1 msk kycklingfond
färsk timjan
torkad oregano och basilika
salt och peppar
1 dl matlagningsgrädde
1 stor klick philadelphia
Maizenaredning

 

Gör så här:
Hacka löken och bryn mjuk i smör.

Tillsätt strimlad kyckling.

Häll på tomater och skölj ur med vatten och häll i.

Tillsätt kryddor och fond.

Koka ihop i några minuter.

Tillsätt grädde och philadelphia.

Koka upp och red av med maizena utblandad i lite vatten.

Servera med Basmatiris.

Av Maria - 24 november 2020 16:15

Jäsning: ca 1 timme + ca 1½ timme

Ugn: 175 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:
4 dl varmt vatten
2 dl lingonsylt
1 dl olivolja
0,5 dl ljus sirap
1 kapsyl ättika
1 msk salt
1 msk hel kummin
1 msk hela fänkålsfrön
2 dl russin
1 dl linfrö
1 pkt (12g) torrjäst
2 dl grahamsmjöl 
2 dl rågsikt
10-11 dl vetemjöl special

 

Gör så här:

Blanda 40-50 grader varmt vatten med lingonsylt, olivolja, sirap, ättika, salt, kryddor stötta i mortel, (russin) och linfrö i en bunke eller assistent.
Blanda torrjästen med mjölet och rör ner det i vätskan lite i taget tills degen går ihop.

Den ska vara lite kladdig.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka en timme.


Baka ut på ett mjölat bakbord till två limpor och lägg dem i bakformar eller på plåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 175 grader.
Låt jäsa under bakduk i cirka 1,5 timme.


Grädda limporna gyllene i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Av Maria - 24 november 2020 08:30

Ingredienser:
1 kg räkor med skal (färska eller frysta)
1 pkt glasnudlar
150g sugar snaps
1 gurka
1 gul paprika
4 salladslökar
avokado
1 röd chilifrukt
10 st rädisor
2 msk sesamfrön
1 påse bladspenat (80g)
1 kruka koriander
1 lime

Dressing:
2 lime
2msk rapsolja
1 tsk sesamolja
5 msk japansk soja
2-3 msk riven ingefära
1 tsk strösocker

 

Gör så här:

Skala räkorna.
Koka glasnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.

Lägg i sugar snapsen när det återstår 1 minut av koktiden.

Häll av i ett durkslag och skölj noga med kallt vatten.

Snitta ev sugar snapsen på snedden.
Skala och tärna gurkan.

Skölj, tärna ur och strimla paprikan.

Ansa och strimla salladslöken fint.

Halvera, kärna ur och tärna avokadon.
Skölj och skiva chilifrukten fint.

Skölj och skiva rädisorna fint.

Lägg dem i iskallt vatten så de krispar till sig.

Dressing:
Pressa limen.

Blanda juicen med övriga ingredienser.
Rosta sesamfröna i en torr panna.
Blanda nudlar och sugarsnaps med hälften av dressingen.

Tillsätt gurka, paprika, lök, chili och rädisor.
Varva nudelsalladen med spenat och räkor i en stor skål.

Toppa med korianderblad, sesamfrön och resten av dressingen.

Servera med limeklyftor.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards