Alla inlägg under november 2020
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
Ingredienser:
4 st kvist tomater
5 st gula körsbärstomater
2 st vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk flytande honung
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
Gör så här:
Skiva vitlöken och tärna tomaterna.
Fräs vitlöken i smöret en kort stund.
Tillsätt tomaterna och honung.
Koka ca 20 minuter tills tomaterna kokat sönder.
Smaka av med salt, peppar och vinäger.
Låt kallna.
Jäsning: ca 30 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
5 dl havregryn
6 dl mjölk
1/2 dl flytande margarin eller olja
50 g jäst
2 msk brun farin
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
mjölk och havregryn till pensling
Gör så här:
Lägg havregrynen i en bunke.
Värm mjölk och matfettet till 40 grader.
Häll blandningen över grynen.
Rör om och låt dem svälla i ca 15 minuter.
Smula ner jästen, tillsätt brun farin och salt.
Rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt vetemjölet.
Arbeta den ganska lösa degen i maskin 3-5 minuter eller 10 minuter för hand.
Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Arbeta ihop degen i bunken.
Klappa ut degen med mjölad hand i en lättsmord långpanna (30x40cm).
Skär med mjölad kniv jämnstora bitar.
Nagga rutorna med en gaffel.
Låt jäsa degen under bakduk i ca 30 minuter.
Pensla med mjölk och strö över havregryn.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Ingredienser:
Ingredienser:
2 kycklingfiléer i strimlor
2 morötter i slantar
1 bit vitkål i strimlor
1/2 gul paprika i strimlor
2 st schalottenlökar i båtar
1 bit strimlad ingefära
2 vitlöksklyftor, rivna
1/2 strimlad röd chili
ett gäng champinjoner i bitar
1 burk kokosmjölk
1 msk brynt kycklingfond
2 msk oystersås
salt
Gör så här:
Bryn kycklingfiléerna nästan klart.
Tillsätt alla grönsaker och fräs med en kort stund.
Häll på kokosmjölk, fond, oystersås och smaka av med salt.
Servera med ris, mango chutney och färsk limefrukt att pressa över.
Ingredienser:
2 st kycklingfiléer
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk hela tomater (Mutti)
1 dl vatten
1 msk kycklingfond
färsk timjan
torkad oregano och basilika
salt och peppar
1 dl matlagningsgrädde
1 stor klick philadelphia
Maizenaredning
Gör så här:
Hacka löken och bryn mjuk i smör.
Tillsätt strimlad kyckling.
Häll på tomater och skölj ur med vatten och häll i.
Tillsätt kryddor och fond.
Koka ihop i några minuter.
Tillsätt grädde och philadelphia.
Koka upp och red av med maizena utblandad i lite vatten.
Servera med Basmatiris.
Jäsning: ca 1 timme + ca 1½ timme
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
4 dl varmt vatten
2 dl lingonsylt
1 dl olivolja
0,5 dl ljus sirap
1 kapsyl ättika
1 msk salt
1 msk hel kummin
1 msk hela fänkålsfrön
2 dl russin
1 dl linfrö
1 pkt (12g) torrjäst
2 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
10-11 dl vetemjöl special
Gör så här:
Blanda 40-50 grader varmt vatten med lingonsylt, olivolja, sirap, ättika, salt, kryddor stötta i mortel, (russin) och linfrö i en bunke eller assistent.
Blanda torrjästen med mjölet och rör ner det i vätskan lite i taget tills degen går ihop.
Den ska vara lite kladdig.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka en timme.
Baka ut på ett mjölat bakbord till två limpor och lägg dem i bakformar eller på plåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 175 grader.
Låt jäsa under bakduk i cirka 1,5 timme.
Grädda limporna gyllene i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
Ingredienser:
1 kg räkor med skal (färska eller frysta)
1 pkt glasnudlar
150g sugar snaps
1 gurka
1 gul paprika
4 salladslökar
2 avokado
1 röd chilifrukt
10 st rädisor
2 msk sesamfrön
1 påse bladspenat (80g)
1 kruka koriander
1 lime
Dressing:
2 lime
2msk rapsolja
1 tsk sesamolja
5 msk japansk soja
2-3 msk riven ingefära
1 tsk strösocker
Gör så här:
Skala räkorna.
Koka glasnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
Lägg i sugar snapsen när det återstår 1 minut av koktiden.
Häll av i ett durkslag och skölj noga med kallt vatten.
Snitta ev sugar snapsen på snedden.
Skala och tärna gurkan.
Skölj, tärna ur och strimla paprikan.
Ansa och strimla salladslöken fint.
Halvera, kärna ur och tärna avokadon.
Skölj och skiva chilifrukten fint.
Skölj och skiva rädisorna fint.
Lägg dem i iskallt vatten så de krispar till sig.
Dressing:
Pressa limen.
Blanda juicen med övriga ingredienser.
Rosta sesamfröna i en torr panna.
Blanda nudlar och sugarsnaps med hälften av dressingen.
Tillsätt gurka, paprika, lök, chili och rädisor.
Varva nudelsalladen med spenat och räkor i en stor skål.
Toppa med korianderblad, sesamfrön och resten av dressingen.
Servera med limeklyftor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|