Alla inlägg under november 2020

Av Maria - 24 november 2020 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4-6 korvar med hög kötthalt

Olja till stekning

2 paprikor

1 zucchini

10 champinjoner

1 tsk hel kummin

1 burk färdig tomatsås, ca 500 g, gärna med lök och örter

2 dl crème fraiche

Salt

Peppar


Gör så här:

Skär korven i skivor och bryn i olja i en stekpanna.

Skär grönsakerna i mindre bitar och stek dem mjuka i olja tillsammans med kumminfröna.

Blanda korv och grönsaker i pannan.

Häll på tomatsås och crème fraiche, blanda och låt allt bli varmt.

Smaka av med salt och peppar och ev. mer örtkryddor.

Av Maria - 24 november 2020 07:15

Ingredienser:
400 g torskrygg
nymald svartpeppar

Risotto:
250g cocktailtomater
2 st schalottenlökar
1 st vitlöksklyfta
1 msk smör
2 dl avorioris
1 dl vitt vin
2 dl tomatjuice (jag använde passerade tomater)
5 dl vatten
2 msk kycklingfond
25g smör
2 dl riven parmesanost

Basilikabuljong:
ca en halv kruka basilikablad
1 vitlöksklyfta
25g smör
1,5 dl kycklingbuljong av fond

 

Gör så här:
Börja med buljongen.

Lägg basilikablad, vitlök och smör i en mixen och mixa tillsammans med het buljong.

Ställ åt sidan.

Risotton:

Snitta och skolla körsbärstomater i hett vatten i ca 5 sekunder.

Skölj med kallt vatten och dra av skalet och halvera eventuellt tomaterna.

Ställ åt sidan.

Finhacka schalottenlök och vitlök.

Hetta upp smör i en rymlig kastrull.

Fräs ris och lök under omrörning i ca 1 minut.

Häll i vinet och låt det koka in.

Tillsätt tomatjuice/passerade tomater, rör om och sänk värmen.

Blanda vatten och kycklingfond i en tillbringare.

Sjud risotton på medelvärme, rör om då och då och späd med ca 1 dl åt gången tills all buljongen kokat in.

Tar ca 20 minuter.

Blanda i riven parmesan, smör och körsbärstomaterna.

Skär torsken i bitar och lägg i en smord form.

Krydda med nymalen svartpeppar.

Stek dem i ugn på 150 grader i ca 20 minuter eller tills torsken känns klar.

Servera Risotto med torsken och häll ljummen basilikabuljong runt om.

Av Maria - 24 november 2020 06:45

Antal: 20 stycken


Ingredienser:

2 tsk fänkålsfrö, hela
2 tsk anis
13 dl rågsikt
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat 

5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap


Gör så här:

Stöt fänkålsfrön och anis i mortel.

Blanda samman fänkålsfrön, anis, rågsikt, salt och bikarbonat.
Blanda filmjölk och sirap, rör ner i mjölblandningen och knåda samman till en deg.

Dela degen i 20 bitar, kavla ut dem till runda kakor och nagga med en gaffel.
Stek kakorna på medelvärme i en torr stekpanna, någon minut på varje sida.

De ska inte bli för mörka.

Låt svalna på brödgaller.

Av Maria - 23 november 2020 18:00

Måndag:

Tortellini med spenat och ricotta, salladskål.


Färsk frukt.


Tisdag:

Ansjovissej, potatis och rårivna morötter:

Lägg 600 g fiskfilé i smord ugnssäker form.

Finhacka avrunna ansjovisfiléer, i en liten burk, och strö över.

Slå på ansjovisspadet och 1 förpackning citronsås, kelda.

Toppa med 2-3 msk krossade skorpor och dill, blandat.

Stek 20-25 minuter i mitten av ugnen i 225 grader.


Semlor, kanel och varm mjölk.


Onsdag:

Stekt fläsk och bruna bönor, gärna blandade med kicneybönor, salladskål.


Varva 2-3 dl müsli, brynt smör med farinsocker och kanel, med äppelmos.

Toppa med hårdvispad vaniljsås.

Ät genast.


Torsdag:

Ärtsoppa.


Pannkakstårta.


Fredag:

Korv stroganoff, råris, finskuren slakad vitkål.


Marängssviss med väl avrunna konserverade aprikoser bland marängerna, glass och chokladsås.


Lördag:
Rostbiff, helstekt lök, potatis, gelé.


Citronglass á la Carin.


Söndag:

Ugnsstekta färsbiffar, potatisklyftor, Waldorfsallad.


Katrinplommonsufflé, iskall vispad grädde:

Hacka 200 g kärnfria plommon, blanda med 3/4 dl strösocker.

Vispa 5-6 äggvitor till hårt skum, vänd ner och lägg smeten i väl smord rak form.

Grädda 40-45 minuter i 150 grader.

Av Maria - 23 november 2020 17:00

Måndag:

Pasta á la carbonara:

Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta.

Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva.


Färsk frukt.


Tisdag:

Panerade skivor/bitar av oxbringa, potatis- och rotmos med persilja, smörgåsgurka.


Nykokt ljummen fruktkompott.


Onsdag:

Ugnspannkaka med bacon och äppeltärningar i smeten. Lingonsylt.


Glass.


Torsdag:

Ugnsstekta strömmingflundror, gröna bönor och potatismos.


Varma päron med en bit smält noblesschoklad, när ugnen ändå är på.


Fredag:

Färsbiffar med hackad rödbeta, ättiktsgurka och kapris i smeten, potatis och rårivna morötter.


Sorbet, frysdisken.


Lördag:

Kroppkakor, skirat smör, lingonsylt.


Fikon med valnötscreme:

Skölj 6-7 färska fikon och skär ett kryss från skaftet neråt men inte ända ner, frukten ska bara öppna sig.

Hacka 100 g valnötter och blanda 50 g med 2 dl lätt creme fraiche, smaka av med vaniljsocker och någon msk punsch.

Fördela i fikonen, strö resten av nötterna över.


Söndag:

Lax- och spenatpaj, blandad sallad.


Stekta äpplen fyllda med nötter, lönnsirap, gammaldags vaniljglass.

Av Maria - 23 november 2020 11:30

Måndag:

Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)


Färsk frukt.


Tisdag:

Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt:

Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem två och två med en ansjovisfilé och dill emellan.

Panera i grovt, saltat och pepprat rågmjöl och stek fisken gyllenbrun i smör/olja.


Semlor.


Onsdag:

Yvonnes lapskojs, ättiksgurka och rödbetor smakar bra till.

Gör ett gott potatismos, glöm inte riven muskot, och blanda med tärnad Corned beef, 1 burk, och finhacka persilja.


Kräm på torkad frukt.


Torsdag:

Ugnspannkaka med både baconstrimlor och fläsktärningar i smeten, lingon och sallad.


Fruktsallad:

Dela, kärna ur och tärna 1 galiamelon och skiva några skalade kiwifrukter och bananer.

Blanda med konserverad ananas, liten burk med spad.

Hackade nötter över är gott och nyttigt.


Fredag:

Sprödbakad torskfilé, potatis, sallad.


Hirams plättar med iskall sylt:

Koka 100 g smör, 100 g mjöl och 3 dl vatten till en tjock smet som "släpper" pannans botten.

Rör den värsta hettan ur smeten med en bra träsked och rör sedan i 6 gulor en i sänder.

Vispa 3 dl grädde hårt, vispa 6 vitor skummiga och vänd försiktigt ned  äggsmeten.

Tillsätt 1 tsk vaniljsocker.

Grädda tjocka plättar i vanlig plättlagg på ena sidan och lägg samman dem i två och två med de ogräddade sidorna mot varandra på en ugnsplåt.

Hit går det att förbereda.

Sätt in plåten i 200-250 grader, efter ca 6-7 minuter är plättarna höga små suffléer.

Pudersocker över och snabbservering.


Lördag:
Ugnskokt fisk med citronsås, pressad potatis och tomatsallad.


Helens bästa äppelkaka.


Söndag:

Lasagne med hel spenat och svamp - istället för köttfärssås.

Finstrimlad vitkålssallad.


Päronhalvor med kolasås och valnötshack.

Av Maria - 23 november 2020 10:00

Måndag:

Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.


Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.


Tisdag:

Vegetariska vårrullar. Servera med hoi sin-sås, jasminris och wokgrönsaker.


Keso med gula russin och rostade nötter och frön.


Onsdag:

Snabbpizza på runda tortillabröd, bre på tomatsås, strö över valfri topping och riven ost.

Gratinera 10 minuter i 225 grader.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Parisare: 

Blanda till en biff á la Lindström-färs och forma biffar.

Lägg dem på varsin skiva formbröd.

Stek först färssidan och sedan brödsidan i smör.

Toppa med stekt ägg.


Varm choklad med vispgrädde och marshmallows.


Fredag:

Kyckling med mango chutney, matvete och sallad.


Päppelkaka: 

Klyfta 6 äpplen i en smord ugnsform.

Hyvla över smör så att det täcker.

Häll på 1 paket mjuk pepparkaks-mix.

Grädda 30 minuter i 200 grader.

Vaniljsås.


Lördag:

Baguetteöverbakad fiskpaj, krispig grönsallad med dressing till.


Vit chokladmousse: 

Smält 100 g vit choklad, rör ner 2 äggulor, 2 hårdvispade vitor och 2½ dl vispad grädde.

Servera i glas.


Söndag:

Enkel kasslergratäng: 

Lägg skivad kassler och skivad tomat omlott i en ugnsform.

Salta och peppra.

Bre på smaksatt crème fraiche och riven ost och gratinera ca 20 minuter i 200 grader.

Fullkornsris och brysselkål till.


Banan- & kiwiglass: 

Mixa 3 bananer med 2 msk citronsaft och 2½ dl florsocker.

Finhacka 2 kiwi och blanda med bananen.

Vänd frukten med 6 dl vispas grädde.

Frys minst 3 timmar, rör om då och då.

Av Maria - 23 november 2020 07:45

Måndag:

Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.


Risi frutti.


Tisdag:

Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.


Fattiga riddare, lönnsirap/sylt.


Onsdag:

Stekt fläsk med löksås, potatis och råkost.


Nyponsoppa med mandelbiskvier.


Torsdag:

Muskot- och timjanskryddad ärtsoppa, senap och ostsmörgås.


Tunna pannkakor.


Fredgag:

Tacos med svamp- och färsröra och oika tillbehör som såser, färska grönsaker.


Färsk frukt och chokladbit till kaffet.


Lördag:

Nykokt ris blandat med mycket dill, smörklick och rikligt med räkor, aioli  (aioli - lätt variant) och gott bröd.


Ljumma persikohalvor, mandelspån och glass.


Söndag:

Kokt oxbringa, potatis och stekta kålrotstärningar, pepparrot.


Strutar med glass och varm hjortronssylt.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards