Alla inlägg under november 2020
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 morötter
1 liten lökar
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk torkad oregano
1 msk tomatpuré
500 gram nötfärs
500 gram krossade tomater
1 köttbuljongtärningar
1 grönsaksbuljongtärning
12 dl vatten
Tillbehör:
Crème fraiche
Bröd
Gör så här:
Skala och riv morötterna grovt.
Skala och finhacka löken och vitlöken.
Fräs morötter, lök och köttfärs i olja.
Tillsätt tomatkross, tomatpuré och vatten.
Krydda med salt, peppar och oregano.
Smula i buljongtärningarna och låt soppan koka under lock ca 10 min.
Servera soppan med bröd och en klick crème fraiche.
Antal: ca 6 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Gör så här:
500 g rabarber
1/2 msk maizena
4 msk socker
50 g vit choklad
Smuldeg:
125 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Skär rabarbern i små bitar.
Blanda rabarber, maizena och socker i en ugnsfast form.
Hacka den vita chokladen och strö den över rabarbern.
Blanda havregryn, vetemjöl och socker i en bunke.
Lägg i smöret och arbeta ihop till en smulig deg.
Fördela degen över rabarbern.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
Servera med vaniljglass.
Antal: 4-6 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk kallt vatten
Fyllning:
500 g nötfärs
1 1/2 påse tacokrydda (tex taco spicemix smoked & garlic från Santa Maria)
1 gul lök
1 msk olja
2 vitlöksklyftor
2 dl grönsaksbuljong
1 dl chilisås
1/2 ask cocktailtomater
1/2 paprika
2 dl crème fraiche
torkad timjan och oregano
Gör så här:
Blanda mjöl och salt i en skål.
Smula ner smöret med fingertopparna, tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman till en deg.
Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylen en stund.
Skala och hacka den gula löken.
Fräs löken i oljan.
Bryn sedan färsen, salta och peppra lite.
Tillsätt tacokryddan, buljong och chilisås.
Blanda och pressa ner vitlöken.
Låt röran koka samman lite tills den nästan är torr.
Dela tomaterna och skär paprikan i små bitar.
Rör ner grönsakerna och de torkade örterna i köttfärsen och ta sedan stekpannan från värmen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg köttfärsröran i en ugnsfast form.
Smeta på crème fraichen.
Kavla ut pajdegen till ett lock och lägg det på färsen.
Stoppa ner lite i kanterna.
Gör stick i pajdegen med en kniv eller gaffel så att ånga kommer ut.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 minuter.
Servera tillsammans med sallad, gärna avokado, salsa och nachochips.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
2 fänkål
1 gul lök
1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 – 2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 1/2 dl vitt matlagningsvin
skal och juice av 1 apelsin eller apelsinjucie (juice och skal av 1 apelsin motsvarar 1 dl apelsinjuce)
1 tsk salt
2 krm peppar
4 bitar lax (à ca 150 g)
1/2 dl grovhackad dill
citronklyftor till garnering
kokt potatis eller färsk pasta till servering
färsk pasta eller potatis
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Strimla fänkålen tunt.
Skala och strimla löken.
Dela, kärna ur och strimla chilifrukten.
Skala och grovhacka vitlöken.
Blanda detta och sprid ut i en ugnssäker form.
Häll över olja, vin, apelsinjuice och ev skal. Smaka av med salt och peppar.
Blanda.
Ställ in i ugnen på mellersta falsen i ca 25 minuter.
Salta och peppra laxen.
Lägg över i formen med grönsakerna när 7-8 minuter av tillagningstiden återstår.
Lägg laxen på ett fat eller på tallrikar.
Vänd ner dillen i grönsakerna.
Fördela blandningen och häll skyn över.
Till servering:
Garnera gärna med citronklyftor.
Servera med färsk pasta eller potatis.
Ingredienser:
1 dl ättiksprit
2 dl socker
2½ dl vatten
½ dl Åhus Akvavit
Citronskal
10 korn svartpeppar
½ st skivad rödlök
2 st lagerblad
1 kvist rosmarin
1-2 burk 5-minuterssill (neutral smak)
Gör så här:
Häll vatten, ättiksprit och socker i en kastrull och värm upp tills sockret lösts upp.
Låt svalna och häll upp lagen med resterande ingredienser i en burk och kyl i ett dygn innan servering.
Ugn: 175 grader, 55-60 minuter
Ingredienser:
½ g saffran
1 sockerbit
200 g rumsvarmt smör
2½ dl strösocker
3 ägg
3 1/4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
rivet skal av 1 apelsin
2 msk kakao
100 g grovhackad mörk choklad
1 msk vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer 1½ liter.
Stöt saffranet och sockerbiten i en mortel.
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda ner i smeten.
Dela smeten i två delar. S
maksätt den ena med saffran och apelsinskal.
Blanda i kakao, choklad och vatten i resten av smeten.
Bred ut den ljusa smeten i formen.
Blanda slarvigt ner den mörka smeten i den ljusa.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 55-60 minuter.
Känn med en provsticka att den är genomgräddad.
Låt kakan svalna något innan den stjälps upp och låt den kallna under formen.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
3-5 morötter
2-3 palsternackor
3-5 potatisar
1 rödlök
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 paket tärnat bacon (140 g)
Senapssås:
2 dl crème fraiche
1 msk grovkornig senap
1/2 tsk strösocker
1/2 tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skär alla rotfrukter i stavar.
Skala och klyfta löken.
Blanda rotfrukterna och löken med olivoljan och i en långpanna.
Tillsätt bacontärningarna, salta och blanda.
Rosta i ugnen i ca 20 minuter.
Rör om ett par gånger under tiden.
Blanda alla ingredienser till såsen och servera den till rotfruktsblandningen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g rabarber
100 g socker
1/2 citron
1/2 vaniljstång
Gör så här:
Skölj rabarbern och skär den i små bitar.
Lägg rabarbern i en kastrull tillsammans med sockret.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Tillsätt frön, vaniljstång och saften från 1/2 citron till rabarbern.
Låt alltsammans koka upp och låt det sedan puttra på svag värme i 10-15 minuter.
Fiska upp vaniljstången innan krämen avnjuta med lite vispad grädde.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|