Alla inlägg under november 2020

Av Maria - 22 november 2020 18:15

Ingredienser:

1 burk kikärtor
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
spiskummin
salt
persilja
vetemjöl
olja
 
Gör så här:
Mixa lök och vitlök eller hacka fint.
Bryn tills det blir mjukt tillsammans med spiskummin i olja.
Mixa kikärtorna.
Blanda med den mjuka löken.
Smaka av med salt och persilja.
Forma små bollar eller biffar och vänd dem i mjölet.
Stek gyllenbruna ett par minuter på varje sida i olja.
Av Maria - 22 november 2020 18:15

Ugn: 200 grader, 6-8 minuter


Ingredienser:

8 ägg
4 msk grädde
salt
peppar

 

Fyllning:

100 g babyspenat
smör till stekning
100g philadelphia
140g bacon

 

Gör så här:
Blanda ingredienserna.

Gör en form av bakplåtspapper och placera på en form.

Häll ut äggblandningen och grädda på 200 grader i 6-8 minuter.

 

Fyllning:

Strimla och knaperstek bacon.

Låt rinna av på hushållspapper.

Fräs spenat i smör.

Blanda med färskosten.

Bred på röran, lägg på bacon och rulla ihop.

Av Maria - 22 november 2020 07:00

Ingredienser:

400g Havskattfilé
1 burk skalade räkor i lag
2 dl passerade tomater
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 dl salsasås
2,5 dl matlagningsgrädde
8 potatisar
2 morötter
2 vitlöksklyftor

 

Gör så här:

Koka upp vatten, tomat, buljong, riven vitlök, salsa.

Krydda med salt, peppar, färsk timjan och basilika.

Lägg i rotfrukterna.

Koka dem mjuka.

Tillsätt grädden efter halva tiden.

Smaka av och tillsätt fisken.

Sjud tills den är klar.

Lägg i räkorna precis vid serveringen.

Av Maria - 22 november 2020 06:45

Ingredienser:

1 paket bacon
2 kycklingfileér
3 st vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 msk sweet chilisås
1 msk kycklingfond
salt, peppar
1 burk krossade tomater
torkad oregano och basilika
paprika och chiliost
fetaost

 

Gör så här:
Stek tärnad bacon och lägg därefter på hushållspapper för att fånga upp det mesta av fettet.
Tärna och bryn kycklingfilén.

Hacka vitlöken och stek med.

Krydda med basilika o oregano.

Häll över krossade tomater, lite vatten, fond, tomatpuré och sweet chili.

Låt koka ihop smakerna under tiden som du kokar pasta.

Häll i osten mot slutet för att göra såsen lite krämig.

Smula över fetaost vid servering.

Riv ev parmesan och strö över vid servering.

Av Maria - 22 november 2020 06:45

Antal: 6 bakelser

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

6-8 stora nypotatisar, tärnade och blancherade

2 ark smördeg, eller en rulle

1 dl riven parmesan + extra till topping

2-3 msk crème fraiche

1 msk hackad persilja

salt och peppar


Gör så här:
Kavla ut smördegsarken lite och dela på tre i kvadrater, alternativt dela en rulle smördeg på sex.

Ta fram en muffinsplåt och täck varje muffinshål med en bit smördeg.

Blanda ihop parmesan, crème fraiche och persilja, smaka av med salt och peppar.

Tryck i så mycket potatis som möjligt i varje muffinsform och toppa med en matsked parmesanblandning.

Salta och peppra lite extra och toppa med riven parmesan.

Grädda i ugnen ca 20 minuter i 200C.

Kan göras klara i förväg och värmas på igen.

Av Maria - 21 november 2020 18:15

Ugn: 150 grader, ca 55 minuter


Ingredienser:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1,5 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1,5 dl solrosolja
4,5 dl finrivna morötter

Smör och ströbröd till formen

 

Frosting:
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
skal av 1 lime
100 philadelphiaost

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader
Vispa ägg och socker vitt och pösigt
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten
Tillsätt olja och rårivna morötter
Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Grädda i mitten i ugnen i ca 55 minuter.

Prova med en sticka.

Den ska inte vara kladdig.
Lät kakan svalna.

 

Frosting:

Blanda till en jämn krämig smet och bred över kakan.

Av Maria - 21 november 2020 08:30

Antal: ca 20 stycken

Jäsning: 30 minuter + 20 minuter

Ugn: 225 grader, 7-8 minuter


Ingredienser:

25 g margarin (eller smör)
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 krm salt
0,5 dl strösocker 

0,5 dl cottage cheese
ca 8 dl vetemjöl


Fyllning: 

1 banan
1 ägg, till pensling
Dekorationspärlor


Gör så här:

Smält margarin eller smör i en kastrull.
Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm.
Smula jästen i en bunke. 

Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att den löser sig.
Tillsätt resten av degvätskan, salt, socker, keso och vetemjöl.
Arbeta ihop till en kladdfri deg.
Låt degen jäsa i 30 minuter.


Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den så att den är 3–4 mm tjock.
Ta ut hjärtan med hjälp av ett pepparkaksmått.

Lägg en liten bit banan mitt på hjärtat.
Pensla runt om med uppvispat ägg och täck med ett hjärta.
Tryck ihop hjärtana något med handen.
Låt bullarna jäsa ca 20 minuter.


Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla med ägg (även på kanterna) och strö på dekorationspärlor.
Grädda bullarna i 7–8 minuter.

Av Maria - 21 november 2020 07:45

Jäsning: 45 minuter + 30 minuter

Ugn: 225 grader, 25-30 minuter


Ingredienser:
50 g jäst
6 dl vatten
3 tsk salt
2 finrivna morötter
2 dl solrosfrön
2 dl grovt rågmjöl
ca 13 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Rör ut jästen i vatten.

Tillsätt solrosfrön, salt och morot.

Arbeta in rågmjölet och så mycket av vetemjölet så degen släpper kanterna i bunken.

Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

Arbeta degen på mjölat bakbord och forma till två limpor och lägg dem i smorda brödformar.

Jäs ytterligare en halvtimme.

Grädda i 25-30 minuter på 225 grader.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards