Alla inlägg under augusti 2020
Antal: 1 stort glas
Ingredienser:
1½ apelsin
½ limefrukt
½ blodgrape
Gör så här:
Skär bort skalet på en apelsin och limefrukten, men låt lite av det vita vara kvar.
Skär frukten i bitar och ta bort ev. kärnor.
Pressa saften ur apelsinhalvan och grapefrukten.
Mixa apelsin- och limefruktköttet tillsammans med den pressade saften i en matberedare.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4-6 korvar med hög kötthalt
Olja till stekning
2 paprikor
1 zucchini
10 champinjoner
1 tsk hel kummin
1 burk färdig tomatsås, ca 500 g, gärna med lök och örter
2 dl crème fraiche
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär korven i skivor och bryn i olja i en stekpanna.
Skär grönsakerna i mindre bitar och stek dem mjuka i olja tillsammans med kumminfröna.
Blanda korv och grönsaker i pannan.
Häll på tomatsås och crème fraiche, blanda och låt allt bli varmt.
Smaka av med salt och peppar och ev. mer örtkryddor.
Ingredienser:
Koreanska pannkakor:
1 1/4 dl vetemjöl
1½ dl vatten
1 stort ägg
0,5 msk misopaste
1 krm salt
15 cm purjolök(det gröna)
Neutral olja till stekning
Dippsås:
2 msk japansk eller koreansk soja
1 msk risvinäger
1 tsk socker
1 liten klyfta vitlök, riven
½ röd chilifrukt, tunt skivad
1 tsk rostade sesamfrön
Gör så här:
Rör samman alla ingredienserna till dippsåsen.
Låt smakerna gifta sig medan du gör pannkakan.
Vispa samman vetemjöl, vatten, misopaste och salt till en jämn smet.
Vispa samman ägget med en gaffel.
Blanda med smeten.
Lägg ganska generöst med olja i botten på stekpannan.
Lägg i smeten och stek på medelvärme tills pannkakan är gyllene i botten.
Vänd och stek på andra sidan till den är frasig och gyllene.
Servera genast i bitar med dippsåsen.
Ät gärna med pinnar!
Måndag:
Köttbullar med rödbetor:
Blanda 500 g köttfärs, 2 msk hackad lök, 4 msk hackade inlagda rödbetor, 4 tsk potatismjöl, 1 ägg, salt och peppar och rulla köttbullar.
Stek i 2 msk smör eller margarin, ca 10 minuter, tills de fått fin färg och är genomstekta.
Ta upp köttbullarna.
Häll i 2 dl vatten, 2 dl matlagningsgrädde och 2 msk kalvfond.
Koka upp och red av med 4 tsk maizena.
Koka i 3 minuter.
Salta och peppra.
Servera med potatis och kokta grönsaker.
Tisdag:
Senapslax med yoghurtsås:
Lägg 4 bitar laxfilé à 120 g i en smord ugnsfast form.
Bred på 2 msk ströbröd.
Baka i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
Yoghurtsås:
Blanda 2 dl grekisk eller turkisk yoghurt, 2 pressade vitlöksklyftor och 4 msk hackad dill.
Salta och peppra.
Servera med kokt potatis, ärter och citronklyftor.
Onsdag:
Carbonara med svamp och ärter:
Koka 400 g spaghetti och låt rinna av.
Strimla 250 g kotlettbacon.
Hacka 1 gul lök.
Skär 400 g skogschampinjoner i bitar.
Fräs bacon, lök och svamp i 2 msk smör eller margarin.
Blanda i 2 dl frysta ärter, pastan och rör ner 1 dl matlagningsgrädde, 4 äggulor och 2 dl riven ost.
Salta och peppra.
Strö över 2 msk persilja vid servering.
Torsdag:
Squashsoppa med oliv- och kesosnittar:
Skär 2 små squash i bitar.
Strimla 1 purjolök.
Fräs squash, purjolök och 4 msk strimlad färsk basilika i 2 msk olja.
Tillsätt 1 liter vatten och 2 grönsaksbuljongtärningar.
Koka i 10 minuter.
Mixa soppan nästan slät.
Tillsätt 2 dl grädde, koka upp.
Salta och peppra.
Oliv- och kesosnittar:
Fördela 2 dl keso och 4 msk hackade gröna oliver med pimento på 4 skivor grov formfranska.
Lägg på 4 brödskivor och tillaga i våffeljärn tills de fått fin färg.
Dela på diagonalen och servera till soppan.
Fredag:
Kyckling peperonata:
Salta och peppra 4 kycklingfiléer (500 g).
Bryn runt om i 2 msk smör eller margarin.
Lägg över i en ugnsfast form och stek klart i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter tills innertemperaturen är 70 grader.
Peperonata:
Strimla 4 paprikor i olika färg och fräs dem i 2 msk olja.
Tillsätt 2 hackade vitlöksklyftor, 4 dl krossade tomater och 4 msk färsk timjan eller 4 tsk torkad.
Låt puttra i 5 minuter.
Servera pasta och couscous till.
Lördag:
Söndag:
Varma grönsaker med valnötsdressing:
Borsta 500 g små rödbetor och 250 g färskpotatis.
Koka dem i var sin kastrull med lättsaltat vatten tills de är mjuka, 15-20 minuter.
Skala rödbetorna under rinnande kallt vatten.
Skrapa och koka 1 knippe små morötter mjuka i lättsaltat vatten, 10-15 minuter.
Koka 100 g haricots verts, 50 g sugar snaps och 1 knippe färsk salladslök i lättsaltat vatten, ca 5 minuter.
Låt rinna av.
Lägg upp på tallrikar eller ett stort serveringsfat.
Dressing:
Mixa 1 dl kallpressad rapsolja, 2 msk pressad citronsaft, 50 g valnötskärnor och 1 tsk honung till en slät dressing.
Smaka av med 2 krm örtsalt och peppar.
Servera med lufttorkad skinka och garnera med färsk timjan.
Måndag:
Kokta grönsaker med ostsås och skinka.
Tisdag:
Rotfruktsgratäng, bröd.
Onsdag:
Falukorv och makaroner, kokta palsternackor.
Torsdag:
Fisksoppa, bröd.
Fredag:
Fyllda lökar, sallad.
Lördag:
Burgundisk köttgryta, kokt potatis, sallad.
Änglamat:
Blanda vispad grädde, sylt och kaksmulor till efterrätten.
Söndag:
Bräserad tunga i gryta, kokt ris, sallad.
Fruktsallad med nötter.
Måndag:
Gratinerade paprikahalvor med ris- och köttfärsfyllning.
Tisdag:
Stekt inlagd strömming, potatismos med kryddgrönt.
Onsdag:
Blomkålspuré, bröd.
Plättar med sylt.
Torsdag:
Blodpudding, rårörda färska lingon.
Fredag:
Kaviarfrestelse, sallad:
Lägg kokt skivad potatis i en ugnssäker form.
Vispa grädde lite lätt och smaksätt med kaviar och hackad dill.
Häll det över potatisen.
Strö över ströbröd.
Gratinera i 250 grader ca 15 minuter.
Lördag:
Grönsaker med svampstuvning, fransk rostbiff (8 portioner):
Krydda ca 1 kg rostbiff med salt och peppar, lägg på ugnssäkert fat, stick in en köttermometer.
Stek i nedre delen av ugnen i 125 grader tills termometern visar 55-60 grader (ca 1 1/4 timme) så blir hela snittytan rosa.
Låt köttet ligga övertäckt 15 minuter innan det skärs upp.
Petits-chouxer med vaniljgrädde och bär.
Söndag:
Chili con carne, bröd.
Toscapäron, vaniljglass:
Lägg avrunna päronhalvor med kupiga sidan upp i en ugnssäker form.
Koka en toscasmet och häll över päronen.
Grädda i 225 grader, 10-15 minuter.
Måndag:
Potatis- & spenatsoppa:
Tärna 4 medelstora potatisar fint och fräs hastigt i olja.
Tillsätt 250 g hackad, tinad bladspenat.
Rör ner 2 msk mjöl och häll över ca 1 liter hönsbuljong.
Låt puttra ca 10 minuter.
Smaksätt med 2 krm muskot, salt och vitpeppar.
Tisdag:
Örtbakad torsk:
Skiva 2 morötter, 1 liten purjolök och ca 50 g fänkål.
Fräs samman i lite olja.
Lägg över i en form och lägg ca 500 g torsk i bitar ovanpå.
Krydda med 2 krm dragon, salt och peppar.
Häll över 1 dl mjölk och 1 dl fiskbuljong.
Tillaga i 200 grader, ca 25 minuter.
Onsdag:
Färsbullar i lingonsås:
Blanda 400 g blandfärs med 50 g hackad rökt skinka, 1 hackad gul lök, 1 msk ströbröd, 1 ägg, salt, peppar och ½ dl vatten.
Rulla och stek små köttbullar i lite smör.
Häll på 2 dl köttbuljong och 2-3 tsk maizena mörk redning.
Koka upp och rör i 2 msk rårörda lingon.
Klipp över persilja.
Torsdag:
Tomatgratinerad salviakotlett:
Stek 4 kotletter i lite smör, salta och peppra.
Flytta över till ugnsform.
Lägg 1 skivad tomat, 1 skiva ost och lite smulad torkad salvia på varje kotlett.
Häll ½ dl chilisås + 1 dl vatten runtom.
Ställ in i 250 grader tills osten smält.
Fredag:
Lördag:
Söndag:
Fina lövbiffsrullar:
Lägg 1 tsk färskost med vitlöks- och örtsmak (burk ca 200 g) på var och en av 8 lövbiffar.
Salta och peppra.
Rulla ihop köttet och stek runt om i smör först med skarven neråt.
Ta upp lövbiffsrullarna.
Rör ner resten av osten tillsammans med 2½ dl matlagningsgrädde och 1 msk tomatpuré i pannan.
Smaka av med salt och peppar.
Låt såsen koka ihop några minuter.
Måndag:
Pasta med currychampinjoner:
Skiva 400 g champinjoner, hacka 1 röd lök och fräs i lite smör.
Tillsätt 1½ tsk curry, 1 msk vetemjöl och 2 msk tomatpuré.
Häll över 2 dl grönsaksbuljong.
Låt puttra 2-3 minuter.
Blanda ner ca 1 dl blad av rucolasallad eller spenat.
Smaksätt med salt och peppar.
Servera med pasta.
Tisdag:
Soppa med skinka och grönsaker:
Skiva 2 potatisar, 1 morot, 1 bit purjolök och 1 stor klyfta vitkål.
Hacka 1 liten lök och tärna ca 200 g rökt sinka.
Fräs skinka och lök i lite smör, fyll på med resten av grönsakerna.
Späd med drygt 1 liter grönsaksbuljong.
Krydda med 1 tsk oregano, 2 krm chilipulver, salt och peppar.
Låt puttra 10-15 minuter.
Servera med bröd.
Onsdag:
Pytt med färs:
Fräs 500 g nötfärs, 1 stor hackad gul lök, 1 liten strimlad purjolök och 600 g tärnad potatis i lite smör.
Rör om och stek tills potatisen är mjuk.
Blanda i 1 tärnad paprika och stek ytterligare någon minut.
Smaka av med salt och peppar.
Strö över persilja och servera med rödbetor.
Torsdag:
Olles favoritkorv:
Varva 400 g skivad falukorv med 2 lökar och 2 tomater i skivor i en kastrull.
Häll över 2½ dl matlagningsgrädde som blandats med 3 msk pepparrot, 2 msk dill och 2 msk senap.
Låt puttra ca 15 minuter.
Fredag:
Varm macka med hetta:
Låt 1 gul lök i smala klyftor mjukna i lite olja.
Lägg sedan i 1 stor tomat i klyftor och 1 medelstor fint hackad chili, låt det bli genomvarmt.
Fördela röran på 4 skivor dagsgammalt bröd som stekts på båda sidor.
Krydda med salt och lite koriander.
Toppa med stekt ägg.
Lördag:
Söndag:
Lövbiff med chili och solrosskott:
Skär 400 g lövbiff i strimlor och 1 röd paprika i bitar.
Skiva 1 purjolök.
Fräs det i 2 msk flytande margarin i en panna.
Smaksätt med 2 dl sweet&sour woksås.
Rör ner 1 dl solrosskott.
Servera med ris.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|