Direktlänk till inlägg 19 november 2021

Jordgubbstårta med browniebotten

Av Maria - 19 november 2021 15:30

Antal: 12 portioner

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap (rex mörk sirap)
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
drygt 1/2 dl dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen

Fyllning:
5 gelatinblad
1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Garnering:
1 liter jordgubbar

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Vispa smör, socker och sirap pösigt.

Rör ner äggen.

Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt.

Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten.

Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.

Grädda i ca 20 minuter.

Låt svalna.

Gör sedan fyllningen.

Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.

Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer till en slät puré.

Vispa äggulor och florsocker luftigt.

Vispa grädden till lös konsistens.

Värm 1/10 av jordgubbspurén i en kastrull.

Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen.

Låt det smälta på svag värme.

Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.

Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet.

Häll smeten över bottnen.

Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen.

Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.

Toppa tårtan med rensade jordgubbar.

Min springform har inte så hög kant och jag klädde formen på insidan med bakplåtspapper som stack upp en bit.

Det var tur för annars hade inte all mousse fått plats.

Men så hade jag ju i dubbelt så mycket jordgubbar som det skulle vara också.

Tänk att det kan bli lite fullt med andra ord.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< November 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards