Direktlänk till inlägg 19 november 2021
Antal: 12 portioner
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap (rex mörk sirap)
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
drygt 1/2 dl dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen
Fyllning:
5 gelatinblad
1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Garnering:
1 liter jordgubbar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa smör, socker och sirap pösigt.
Rör ner äggen.
Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt.
Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten.
Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.
Grädda i ca 20 minuter.
Låt svalna.
Gör sedan fyllningen.
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer till en slät puré.
Vispa äggulor och florsocker luftigt.
Vispa grädden till lös konsistens.
Värm 1/10 av jordgubbspurén i en kastrull.
Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen.
Låt det smälta på svag värme.
Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet.
Häll smeten över bottnen.
Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen.
Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.
Toppa tårtan med rensade jordgubbar.
Min springform har inte så hög kant och jag klädde formen på insidan med bakplåtspapper som stack upp en bit.
Det var tur för annars hade inte all mousse fått plats.
Men så hade jag ju i dubbelt så mycket jordgubbar som det skulle vara också.
Tänk att det kan bli lite fullt med andra ord.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|