Direktlänk till inlägg 26 december 2012
Antal: 6 portioner
Ugn: 190 grader, 18-20 minuter
Ingredienser:
KOLASÅS:
1 burk sötad kondenserad mjölk
CHOKLADMOUSSE:
200 g vispgrädde (2 dl)
120 g mörk choklad, 64 %
100 g vispgrädde (1 dl)
80 g äggula (4)
50 g vatten (½ dl)
45 g strösocker (½ dl)
BROWNIE:
75 g rumstempererat smör
150 g strösocker (1 3/4 dl)
60 g vetemjöl (1 dl)
2 g bakpulver (½ tsk)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
20 g kakao (½ dl)
35 g kesella ( 1/3 dl)
55 g ägg (1)
Smör till formen
GARNERING:
100 g osaltade cashewnötter
Gör så här:
Kolasås:
Låt den oöppnade burken sjuda under lock i en kastrull med vatten i cirka 3 timmar.
Burken måste hela tiden vara täckt med vatten (fyll eventuellt på med vatten).
Låt burken svalna innan den öppnas.
Chokladmousse:
Vispa 200 gram grädde löst och ställ in i kylen.
Hacka chokladen och lägg i en bunke.
Koka upp 100 gram grädde, häll den över chokladen och låt chokladen smälta.
Blanda med stavmixer eller slickepott ihop till en tryffel.
Lägg äggulorna i en bunke.
Koka upp vatten och socker och rör om tills sockret har lösts upp.
Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken med äggulor och vispa samtidigt med elvisp på högsta hastighet.
Vispa tills det blir ett skum.
Vänd med en slickepott ner chokladtryffeln i skummet och blanda väl.
Vänd ner grädden, blanda noga och fördela moussen i glas.
Låt stå i kylen i 2 timmar.
Brownie:
Sätt ugnen på 190 grader.
Rör ihop smör och socker i en bunke.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner hälften i bunken.
Tillsätt kesellan och ägget och blanda väl.
Rör ner resten av de torra ingredienserna till en jämn smet.
Smörj en avlång sockerkaksform på 1,5 liter med smör och täck botten med bakplåtspapper.
Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 18–20 minuter.
Kakan ska vara lite kladdig i mitten.
Låt svalna.
Skär kakan i små tärningar och lägg ovanpå moussen.
Ringla över kolasåsen och garnera med cashewnötter
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|