Direktlänk till inlägg 26 december 2012
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
TORSKRYGG BOURGUIGNON:
700 g torskrygg med skinnet kvar, skuren i portionsbitar
2 msk msk smör + 2 msk rapsolja till stekning
Salt
Nymald vitpeppar
100 g rimmat sidfläsk
200 g skogschampinjoner
16 små steklökar
RÖDVINSÅS:
1 rödlök, strimlad
2 morötter, skalade
1 palsternacka, skalad
1 msk strösocker
5 timjankvistar, spara lite blad till garnering
2 msk smör till stekning + 2 msk till såsen
5 dl rött fylligt vin
2 msk kalvfond
5 dl vatten
Salt
PALSTERNACKSPURÉ:
5-6 medelstora palsternackor, skalade
1 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk crème fraiche
En nypa socker
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Rödvinssås:
Skär rotfrukterna i bitar om en centimeter.
Fräs tillsammans med lök, timjan och socker i smör tills det gyllene.
Häll i vin, vatten och kalvfond och koka utan lock tills hälften kvarstår.
Sila av såsen, rör i smöret och smaka av med salt och peppar.
Palsternackspuré:
Skär palsternackorna i bitar om 2 centimeter.
Koka mjuka i mjölk, grädde salt och vitpeppar.
Häll 2/3 av vätskan i en separat bunke.
Tillsätt smör, crème fraiche och en nypa socker och mixa palsternackorna till en slät puré.
Späd och mixa i mer av mjölk- och gräddblandningen till önskad konsistens.
Smaka eventuellt upp med lite mer salt och peppar.
Tärna fläsket i bitar om en och en halv centimeter, dela champinjonerna och stek tillsammans med steklöken i hälften av smöret och oljan tills det blir gyllene.
Ta upp och häll över i rödvinssåsen och håll varmt till servering.
Salta och peppra torsken.
Stek gyllene i resterande smör och olja i cirka 4 minuter på varje sida, ös smöret över fisken medan du steker.
Servering:
Lägg lite palsternackspuré på varje tallrik och en fiskbit ovanpå.
Toppa med champinjoner, lök och sidfläsk och ringla över lite sås.
Garnera med timjanblad och servera!
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|