Alla inlägg under februari 2013

Av Maria - 4 februari 2013 21:00

Antal: ca 10 portioner


Ingredienser:

50 g smör

2 msk vetemjöl

6 dl mjölk

Salt

Malen vitpeppar


Gör så här:
Smält smöret i en kastrull på medelhög värme.

Vispa i mjölet, tillsätt hälften av mjölken och vispa kraftigt under tiden.

Koka upp och tillsätt resten av mjölken.

Smaka av med salt och vitpeppar.


Klassisk grundsås som ingår i lasagne eller gratänger.

Smakar inte mycket i sig själv och är därför bra att smaksätta med annat, som exempelvis stark ost.

Av Maria - 4 februari 2013 17:45




Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:
Rotfrukter:

2 rödlökar

3 palsternackor

900 g potatis

1 mks olja

1 tsk timjan

Salt

Peppar


Dragondipp:

2 dl matyoghurt

1 tsk dragon

1 msk senap


Kyckling:

4 kycklingfiléer

1 msk olja

2 vitlöksklyftor


Sallad:

1 romansallad


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en plåt.


Rotfrukter:

Skala löken och palsternackorna.

Skiva lök och potatis i ca 2 cm tjocka skivor.

Skär palsternackan i klyftor.

Blanda rotfrukterna med oljan och timjan i en bunke.

Salta och peppra.

Ta ut plåten och häll på rotfrukterna.

Sätt in i ugnen ca 30 minuter.


Dragondipp:

Blanda matyoghurt, dragon och senap.

Smaka av med salt och peppar.


Kyckling:

Dela kycklingfiléerna i tre bitar på längden.

Stek dem runt om i oljan i en stekpanna ca 10 minuter tillsammans med krossade vitlöksklyftor.

Salta och peppra.


Sallad:

Ansa salladen och plocka bladen.


Servera kycklingen med rotfrukter, dragondipp och sallad.




Av Maria - 4 februari 2013 17:15

Antal: ca 2 liter


Ingredienser:
1 kg blandade grönsaker, tex blomkål, morötter och lök, gärna i olika färger

1 dl salt

1 liter + 5 dl vatten

1 tsk gula senapsfrön

4 lagerblad

2 dl ättiksprit (12%)

4 dl strösocker


Gör så här:

Ansa och skala grönsakerna.

Bryt blomkålen i buketter.

Skär morötterna i bitar.

Skär löken i klyftor.

Förväll blomkålen i lättsaltat vatten ca 3 minuter.

Lägg grönsakerna i en bunke.

Blanda salt och 1 liter vatten och häll över grönsakerna.

Låt grönsakerna stå i kylen ca 12 timmar.

Häll av grönsakerna och lägg dem i glasburkar, varvade med senapsfrön och lagerblad.

Koka upp ättika, socker och 5 dl vatten i en kastrull.

Häll lagen över grönsakerna och sätt på lock.

Låt kallna och förvara i kyl.

Håller ca 3 månader.


Pickles är gott till tex grönsaksbiffar och grönsaksbullar.

Men också finhackad i en svalkande yoghurtssås som passar till grillat.

Av Maria - 4 februari 2013 07:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
4 portioner spaghetti

½ purjolök

ca 500 g nötfärs

1 tsk olja

Salt

Peppar

420 g pastasås mascarpone

½ dl vatten

1 tsk oregano

65 g rucola

½ msk balsamvinäger

½ msk olivolja


Gör så här:

Sätt vatten till pastan på spisen.

Ansa och skiva purjolök.

Stek färs och purjolök i olja i en stekpanna.

Krydda med salt och peppar.

Tillsätt pastasås, vatten och oregano.

Låt sjuda ca 10 minuter.

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

Blanda rucola med vinäger och olivolja.

Salta och peppra.

Servera pastan med köttfärssås och rucola.




Av Maria - 3 februari 2013 18:15

Antal: 20 småbröd

Jäsning: ca 1 timme

Ugn: 250 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

6 dl vatten

1 tsk honung

2 msk olivolja

2½ tsk salt

3 dl havregryn

1 dl linfrön

Ca 13 dl (780 g) vetemjöl


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.

Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den lösts upp.

Tillsätt resten av vattnet, honung, olja och salt.

Tillsätt havregryn, linfrön och det mesta av mjölet.

Arbeta snabbt ihop degen, den ska vara ganska lös.

Pudra över lite mjöl.

Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.


Sätt ugnen på 250 grader.

Platta försiktigt ut degen på mjölad arbetsbänk.

Pudra över lite mjöl.

Skär trekantiga snibbar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter, tills bröden fått fin färg och är riktigt frasiga på ytan.

Låt svalna på galler.


Tips!

Linfröna kan bytas ut mot nötter, pumpakärnor eller solrosfrön.

Skär brödet i smala snibbar så blir kanterna lite lagon välgräddade.

Av Maria - 3 februari 2013 18:15




Ugn: 75 grader, ca 12 timmar


Ingredienser:
12 plommontomater
½ dl Strösocker
1 msk flingsalt
1 tsk grovmald svartpeppar
1 dl olivolja
2 msk citronsaft
1 vitlök
1 kruka timjan
6 rosmarinstjälkar
Olivolja

 

Gör så här:

Dela tomaterna i fyra klyftor vardera och lägg ut dem i ugnens långpanna.

Strö på socker, salt och peppar.

Droppa över oljan och citronsaften.

Skala vitlöken och fördela klyftorna på tomaterna.

Lägg på timjan- och rosmarinkvistarna.

Baka mitt i ugnen i 75 °C i 12 timmar.


Ta bort de torra örterna.

Lägg tomaterna och vitlöksklyftona på glasburk.

Täck med olja.

Förvara i kylskåp.




Av Maria - 3 februari 2013 17:45




Antal: 2 portioner

Ugn: 250 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

230 g kyld pizzadeg

½ rödlök

2 tomater

1 gul paprika

3 msk paprikapesto

2 mozzarellaostar (á 125 g)


Till servering:
120 g prosciutto

½ påse rucola (á 65 g)


Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Sätt in en plåt i ugnen.

Rulla ut pizzadegen på ett bakplåtspapper.

Skala löken, skiva den och tomaterna.

Dela, kärna ur och skiva paprikan.

Bred paprikapesto över pizzadegen.

Lägg på lök, tomater och paprika.

Skiva och lägg på osten.

Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.


Till servering:
Servera pizzan med prosciutto och rucola.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards