Direktlänk till inlägg 4 juli 2013

Pistaschlängd

Av Maria - 4 juli 2013 14:30

Antal: 2 längder

Jäsning: 40 minuter & 40 minuter

Ugn: 200 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

2½ dl mjölk

25 g jäst

7 dl (420 g) vetemjöl eller vetemjöl special

1 krm salt

½ dl strösocker

1 tsk malen eller stött kardemumma

75 g rumsvarmt smör


Fyllning:

100 g (knappt 2 dl) skalade pistaschnötter

75 g mandelmassa

50 g rumsvarmt smör


Pensling & garnering:

ägg

pärlsocker och grovt hackade pistaschnötter


Gör så här:

  • Degen: Ljumma mjölken till fingervärme och rör ner jästen i däri. Blanda mjöl, salt, socker och kardemumma och rör ner i degspadet. Tillsätt smöret i klickar och arbeta ihop till en deg. Knåda degen ordentligt, 5 minuter i hushållsmaskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
  • Gör under tiden fyllningen: Om du använder saltade pistaschnötter, skölj dem och låt rinna av. Mixa pistaschnötterna ganska fint i en matberedare eller med en mixerstav. Arbeta ihop nötterna med mandelmassan och smöret till en tjock smet.
  • Degen: Dela degen i två bitar och kavla ut bitarna till rektanglar. Bred fyllningen i ett jämnt lager på rektanglarna och rulla ihop till två rullar på samma sätt som när du gör kanelbullar. Lägg rullarna med skarven neråt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Klipp sneda jack längs med toppen av rullen med en sax och lägg snitten omväxlande åt ena och andra hållet så att flätlikande mönster uppstår. Låt längderna jäsa övertäckta i ca 40 minuter.
  • Garnering & ugn: Vispa ihop ägget lätt, pensla längderna och strö över pärlsocker och hackade pistaschnötter. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 15-20 minuter.
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 8 maj 11:45

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 800 g potatis, med skal1 rödlök, finhackad2 msk vinäger1,5 tsk salt1 krm vitpeppar  1 dl buljong6 msk matolja2 msk kaprispersilja, finhackad   Gör så här: Koka potatisen knappt mjuk med skalen på, häll...

Av Maria - Onsdag 8 maj 09:45

Antal: 2 stora glas   Ingredienser: 3 dl naturell yoghurt 2½ dl frusna mangotärningar 1 klyfta citron 1 skalad apelsin, i klyftor 2 knivsudd saffran 2 krm gurkmeja   Gör så här: Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en...

Av Maria - Onsdag 8 maj 06:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 4 mogna avokado Saften av en citron 3 dl grädde 4 dl svalnad grönsaksbuljong Salt Svartpeppar Ev rosépeppar   Gör så här:Kärna ur avokadorna och gröp ur fruktköttet. Spar gärna en halva att g...

Av Maria - Onsdag 8 maj 05:45

Ingredienser: 500 g rabarber3 dl vatten1-1,5 dl strösockercitronskal, rivet3-3,5 msk potatismjöl Servering:mjölkknäckebröd   Gör så här: Skär ner rabarbern i små bitar. Häll ner i en stor, tjockbottnad kastrull.Tillsätt vatten, strösocker och c...

Av Maria - Tisdag 7 maj 08:45

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 500 g krossat bovete 3 dl kokos 2 dl solroskärnor 1½ dl linfrön 2 dl pumpafrön 200 g blandade nötter, tex hasselnötter och mandlar ½ dl rapsolja 1 dl vatten ½ dl flytande honung 1...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards