Direktlänk till inlägg 19 oktober 2013
Antal: ca 80 kakor
Jästid: ca 30 minuter + 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör eller magarin
3 dl mellangrädde (27%)
½ dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
1 tsk anis
ca 10 dl vetemjöl
Fritering:
2 paket kokosfett att steka i
Garnering:
Strösocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt grädden.
Värm till fingervarmt och häll över jästen.
Rör tills den löst sig.
Tillsätt socker, salt, ägg, anis och mjöl.
Arbeta degen smidig och låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Knåda lätt ihop degen och kavla ut den till ca ½ cm tjock platta.
Sporra ut kammar, ca 3x6 cm, och lägg dem på plåt att jäsa ca 30 minuter.
Hetta upp fettet i en liten gryta.
Prova med en degbit som ska få fin färg efter 1 minut när fettet har rätt temperatur, ca 180 grader.
Koka några kakor i taget.
Låt rinna av på kökspapper på galler.
Strö med socker.
Kakorna kan frysas ett par månader.
Ljummas då i ugn före servering.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 2 förp Kycklingspett, tex Ingefära & chili (à 480 g)1 gurka1 röd chilifrukt, utan kärnor1 kruka färsk koriander, spara lite till servering4 msk japansk soja1 tsk färsk ingefära, riven2 msk risvinäger2 tsk sesa...
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|