Direktlänk till inlägg 8 november 2015
Antal: 1 styck långpanna eller 2 stycken hjärtformade sockerkaksformar
Ugn:200 grader, ca 30 minuter elller 175 grader ca 40 minuter
Ingredienser:
500 g honung
1½ dl farinsocker eller strösocker
1 tsk nyriven ingefära
2 tsk mald kanel
3 ägg
Rivet skal av 2 apelsiner
2 msk pressad apelsinsaft
1 dl gräddfil
2 tsk hjorthornssalt
ca 8 dl vetemjöl
Till formarna:
Matfett
Ströbröd
Till garnering:
250 g mörk blockchoklad eller 300 g florsocker och citronsaft
Gör så här:
Smeten räcker till 2 hjärtformade sockerkaksformar eller till 1 stor långpanna.
Värm honung och socker i en stor kastrull.
Rör tills sockret smält.
Tillsätt ingefära och kanel.
Låt smeten svalna i kastrullen.
Smörj och bröa formarna mycket noga.
Skaka ihop äggen i en redningsbägare.
Rör ner ägg, skal och saft av en apelsin samt gräddfil i honungssmeten.
Blanda hjorthornssalt och vetemjöl.
Rör försiktigt ner blandningen.
Rör inte i onödan.
Bred ut smeten i formarna eller långpanna.
Grädda långpannekakan på nedre falsen i 200 grader ca 30 minuter.
Grädda hjärtformskakorna på nedre falsen i 175 grader ca 40 minuter.
Prova med sticka, kakorna ska vara genomgräddade men inte övergräddade.
Stjälp upp formkakorna och låt dem svalna på galler.
Låt långpannekakan svalna i pannan.
Skär den sedan i rutor.
Om man vill glasera med blockchoklad går det bra att bryta sönder chokladen och lägga bitarna på den varma kakan.
Bred ut chokladen när den smällt med en stekspade.
Om man vill glasera kakorna ska de kallna först.
Rör ut florsockret med lite citronsaft, men passa så att inte glasyren blir för lös.
Tillsätt saften bara droppvis.
Honungskakorna garnerades förr med text eller figurer i kristyr.
Till kristyr rör man florsocker med uppvispad äggvita.
Gör en strut av dubbelt smörpapper och fyll den med kristyr.
Klipp av en pytteliten bit av strutens spets så att det blir ett tunnt hål att spritsa genom.
Garnera med bokmärken, kanderade blommor, silverkulor eller annat vackert.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|