Direktlänk till inlägg 8 november 2015

Honungskaka i hjärtform

Av Maria - 8 november 2015 08:55

Antal: 1 styck långpanna eller 2 stycken hjärtformade sockerkaksformar

Ugn:200 grader, ca 30 minuter elller 175 grader ca 40 minuter


Ingredienser:

500 g honung

1½ dl farinsocker eller strösocker

1 tsk nyriven ingefära

2 tsk mald kanel

3 ägg

Rivet skal av 2 apelsiner

2 msk pressad apelsinsaft

1 dl gräddfil

2 tsk hjorthornssalt

ca 8 dl vetemjöl


Till formarna:

Matfett

Ströbröd


Till garnering:

250 g mörk blockchoklad eller 300 g florsocker och citronsaft


Gör så här:

Smeten räcker till 2 hjärtformade sockerkaksformar eller till 1 stor långpanna.

Värm honung och socker i en stor kastrull.

Rör tills sockret smält.

Tillsätt ingefära och kanel.

Låt smeten svalna i kastrullen.

Smörj och bröa formarna mycket noga.

Skaka ihop äggen i en redningsbägare.

Rör ner ägg, skal och saft av en apelsin samt gräddfil i honungssmeten.

Blanda hjorthornssalt och vetemjöl.

Rör försiktigt ner blandningen.

Rör inte i onödan.

Bred ut smeten i formarna eller långpanna.

Grädda långpannekakan på nedre falsen i 200 grader ca 30 minuter.

Grädda hjärtformskakorna på nedre falsen i 175 grader ca 40 minuter.

Prova med sticka, kakorna ska vara genomgräddade men inte övergräddade.

Stjälp  upp formkakorna och låt dem svalna på galler.

Låt långpannekakan svalna i pannan.

Skär den sedan i rutor.

Om man vill glasera med blockchoklad går det bra att bryta sönder chokladen och lägga bitarna på den varma kakan.

Bred ut chokladen när den smällt med en stekspade.

Om man vill glasera kakorna ska de kallna först.

Rör ut florsockret med lite citronsaft, men passa så att inte glasyren blir för lös.

Tillsätt saften bara droppvis.

Honungskakorna garnerades förr med text eller figurer i kristyr.

Till kristyr rör man florsocker med uppvispad äggvita.

Gör en strut av dubbelt smörpapper och fyll den med kristyr.

Klipp av en pytteliten bit av strutens spets så att det blir ett tunnt hål att spritsa genom.

Garnera med bokmärken, kanderade blommor, silverkulor eller annat vackert.

Bakat · Jul
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards