Direktlänk till inlägg 14 november 2015
Antal: 4 längder
Jäsning: 40 minuter + 25 minuter
Ugn: 200 grader, 20 minuter
Gör så här:
Låt smöret blir rumsvarmt.
Mikra det ev. dock utan att smälta det.
Stöt saffran med någon msk socker i en mortel.
Värm mjölk med saffranssockret till fingervarmt 38 grader.
Smula jästen i en stor degbunke.
Tillsätt lite av den varma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig.
Tillsätt sedan resten av mjölken.
Tillsätt sedan mjukt smör klickvis.
Tillsätt socker och salt.
Tillsätt mjöl (spara någon halv dl till utbakning) och rör ihop till en deg som är klibbig men precis släpper från kanterna av bunken.
Arbeta degen smidig i tio minuter med händerna eller fem minuter i degblandare.
Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den.
Dela degen i 4 delar.
Flätade längder:
Dela varje degbit i ytterligare 3 bitar.
Rulla ut varje bit till tre lika långa längder på ca 30 cm.
Fläta dem löst om varandra.
Snoddar:
Dela varje degbit i ytterligare två delar.
Rulla ut varje bit till en 30 cm lång längd.
Sno längderna löst om varandra.
Fördela och tryck försiktigt ned russin lite här och där.
Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 25 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
Pensla försiktigt längderna med uppvispat ägg.
Strö över pärlsocker och/eller flagad eller hackad mandel.
Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter.
Täck över dem med lite folie om de börjar brännas mot slutet.
Ta ut saffranslängderna och låt svalna på galler under bakduk.
Skär upp i 2-4 cm breda skivor vid servering.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Korv under osttäcke: Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden. Lägg dem i formen med skinnsidan ner. Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk s...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|