Direktlänk till inlägg 24 november 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 gram renfärs, malt renkött
100 gram fläskfärs
3 msk ströbröd
2 dl grädde
1/2 gul lök
2 krm svart- eller vitpeppar
1 tsk salt
2 msk smör att steka i
Potatisstomp:
600 gram potatis
200 gram palsternacka
1 dl mjölk
25 gram smör
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Gräddsås med trattkantareller:
2 dl vatten
2 dl grädde
1 tärning köttbuljong
0,5 tsk soja, kinesisk
1/2 krm svartpeppar
2 msk ljus maizenaredning till såser
1 dl torkade trattkantareller
4 msk hackad persilja till garnering (valfritt)
Gör så här:
Blanda ströbrödet med grädde i en bunke.
Låt stå och svälla några minuter.
Skala löken.
Riv den grovt på rivjärn.
Lägg med ströbrödet och grädden.
Tillsätt renfärs, fläskfärs, salt och peppar.
Blanda ihop till en smet.
Överarbeta inte smeten - då blir den trådig.
Provstek gärna lite och smaka av med mer salt och peppar.
Forma köttbullar med händerna.
Ta lite kallt vatten på händerna så går de lättare att forma och rulla till bullar.
Stek och bryn några renbullar i taget i smör i en stor eller två mindre stekpannor.
Vänd dem försiktigt då och då så de blir brynta runt om.
Stek färdig på låg värme i 15 minuter.
Vänd runt dem då och då och passa så de ej bränns.
Håll renköttbullarna varma fram till servering.
Eller kyl och spara till annat. Går utmärkt att frysa.
Potatisstomp:
Skala potatis och skär i mindre bitar.
Skala och dela palsternacka i mindre bitar.
Koka rotfrukterna mjuka i 15-20 minuter i saltat vatten.
Häll av vattnet och tillsätt smör.
Mosa grovt med en potatisstöt.
Tillsätt sedan lite mjölk samt smaka av med salt och peppar.
Sås:
Koka upp vatten och buljongtärning.
Smula ner trattkantareller.
Rör så buljongtärningen löser sig.
Tillsätt grädde och vispa hastigt ner maizenaredning.
Koka upp och sätt ner värmen.
Den ska inte koka mer.
Smaksätt med soja och peppar.
Häll gärna ner ned i stekpannan med köttbullarna.
Rör om.
Eller servera såsen separat.
Servera renköttbullarna med potatisstompet, trattkantarellsåsen, saltgurka eller inlagd gurka och lingonsylt.
Kan garneras med lite hackad persilja.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|