Alla inlägg under december 2015

Av Maria - 4 december 2015 09:30

Antal: 8 bufféportioner

Ugn: 200 grader, 20 minuter + 100 grader, ca 2 timmar


Ingredienser:

½ tsk malen kanel

½ tsk malen kardemumma

½ tsk malen kryddnejlika

½ tsk torkad ingefära

½ tsk nymalen svartpeppar

1 tsk salt

600 g fläsksida

 

Gör så här:

Blanda alla kryddor.

Gnid in fläsket med kryddblandningen.

Rosta i ugn i 200 grader i 20 minuter.

Sänk ugnstemperaturen till 100 grader och rosta vidare tills fläsket har en innetemperatur på 90 grader.

Det tar ca 2 timmar.

Av Maria - 4 december 2015 09:30

Antal: 6-8 portioner


Ingredienser: 

4 dl vatten

2 dl strösocker

2 kanelstänger

6 kryddnejlikor

8-10 clementiner


Tillbehör:
2 dl vispgrädde

100 g riven mandelmassa


Gör så här:
Koka upp vatten, socker och kryddor, koka ihop sakta i 10 minuter.

Skala och klyfta clementinerna, lägg i en skål.

Slå den heta lagen över.

Låt dra mellan en och två timmar.

Vispa grädden och blanda i mandelmassan.

Servera till de marinerade clementinerna.

Av Maria - 4 december 2015 06:39

Antal: 8  bufféportioner


Ingredienser:

Omelett:

6 ägg

det ytttersta gula skalet från en halv citron, rivet

1 tsk salt

Rapsolja till stekning


Saffranskräm:

1 äggula

½ tsk senap

1 tsk vitvinsvinäger eller citronjuice

2 dl rapsolja

½ krm saffran


300 g gravad lax i tunna skivor


Garnering:

Dill och gräslök


Gör så här:

Omelett:

Knäck äggen, vispa ihop med citronskal och salt.

Använd teflonpanna när du steker omeletten för bästa resultat.

Sätt plattan på medelvärme.

Häll lite olja i pannan.

Låt den bli varm.

Häll i ett tunt lager äggsmet.

När smeten börjar sätts sig men fortfarande är mjuk och färglös, använd två stekspadar för att vika ihop omeletten mot kanten.

Slå på ny smet, grädda lätt och vik tills smeten är slut.

Stjälp upp omeletten på smörpapper.

Rulla ihop, låt svalna.

Ställ in i kylen minst en timme under lätt press, lägg på en liten skärbräda med smörpapper emellan.


Saffranskräm:

Vispa äggula, senap och vinäger.

Häll i oljan i en tunn stråle samtidigt som du vispar.

Smaksätt majonnäsen med saffran och krydda med salt.


Skär omeletten i bitar och servera med lax och saffransmajonnäs.

Toppa med dill och gräslök.

Av Maria - 4 december 2015 06:05

Antal: ca 40 stycken


Ingredienser:

200 g mörk choklad

100 g kokosolja/fett

2 ägg 

Smaksättning i form av likör eller rom, om så önskas


Garnerning:

Hackade nötter


Gör så här:

Smält kokosfettet i en kastrull.

Drag kastrullen av värmen och rör ned chokladen bruten i mindre bitar.

Rör tills chokladen har smält.

Vispa äggen.

Droppa den smälta chokladmassan i äggen under kraftig vispning.

Smaksätt enligt önskemål.

Fyll små alumniumformar med chokladen.

Ställ kallt.

Toppa med hackade nötter.

Av Maria - 3 december 2015 21:21

Antal: ca 20 bitar


Ingredienser:

200 g pepparkakor

150 g rostade hasselnötter

250 g mörk choklad

250 g ljus choklad

175 g smör

4 msk flytande honung

150 g röda cocktailbär

125 g mini marshmallows

Florsocker


Gör så här:

Lägg pepparkakorna i en plastpåse och krossa dem i små bitar, använd brödkavel.

Lägg nötterna i en plastpåse och krossa dem grovt, använd brödkavel.

Grovhacka chokladen.

Smält smöret i en panna.

Lägg i chokladen.

Ta pannan från värmen och låt stå ca 5 minuter.

Rör om chokladen tills den smälter.

Blanda i honungen.

Häll chokladmassan i en bunke.

Tillsätt pepparkakor och nötter, blanda väl.

Vänd ner cocktailbär och marshmallows.

Häll massan i en rektangulär plastform eller i en liten långpanna klädd med plastfilm, täck med plastfilm och ställ kallt 3-4 timmar eller tills massan ha stelnat så mycket att den kan skäras i bitar.

Stjälp upp och skär kakan i bitar.

Förvara i kylskåp till serveringen.

Av Maria - 3 december 2015 21:10

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Grytan:

400 g fläskfilé

2 kryddstarka korvar, totalt ca 150 g

2 röda paprikor

Smör eller kokosfett att steka i

3 dl vispgrädde eller kokosmjölk

Salt

Peppar


Blomkålsmos:

1 stort blomkålshuvud

1½ dl majonnäs

1-2 tsk curry

Salt

Peppar


Tillbehör:

Salladsblad


Gör så här:

Putsa fläskfilén och skär den i bitar.

Skär korven i slantar.

Kärna ur och strimla paprikan.

Stek fläskfilén i smör eller kokosfett så att den får lite färg.

Lägg över den i en gryta.

Stek också korven och lägg över den i grytan.

Häll över grädden och låt allt koka upp.

Tillsätt paprikan och låt allt puttra på svag värme ca 10 minuter.

Smaka av med salt och peppar.


Blomkålsmos:

Koka blomkålen mjuk och mixa med majonnäs.

Smaka av med curry, salt och peppar.


Servera grytan med blomkålsmoset och salladsblad.

Av Maria - 3 december 2015 17:39

Antal: 4 portioner

Ugn: 150 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

Wrap:

4 ägg

1 dl créme fraiche

1/4 dl mandelmjöl

½ dl fiberhusk

½ tsk salt


Tacoköttfärs:

500 g blandfärs

Smör eller kokosfett att steka i

1-2 tsk tacokrydda utan tillsatser, t.ex från LCHF-butiken

2 vitlöksklyftor

Salt

Peppar


Tomatsalsa:

4 tomater

4 salladslökar

3 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

Salt

Peppar


Guacamolen:

2 avokador

Saften av 1 lime

1-2 vitlöksklyftor

Salt

Peppar


Tillbehör:

1 dl créme fraiche


Gör så här:

Wrapen:

Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa ägg med créme fraiche, mandelmjöl, fiberhusk och salt med elvisp.

Låt det stå och svälla ett par minuter.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och lägg över ett inoljat bakplåtspapper.

Kavla ut smeten över hela ytan.

Lägg de två papprerna med smeten emellan på en plåt.

Grädda med det översta papperet fortfarande på i ca 10 minuter.

Dra sedan av det översta papperet och skär i lagom stora bitar.


Tacoköttfärs:

Fräs blandfärsen i smör eller kokosfett och tillsätt tacokrydda och pressad eller riven vitlök. smaka av med salt och peppar.


Tomatsalsa:

Skär tomaterna i tärningar och blanda med strimlad salladslök.

Blanda med olivolja, vinäger och smaka av med salt och peppar.


Guacamole:

Mosa avokadorna och blanda med limesaft, pressad vitlök, salt och peppar.


Servera köttfärsen med wrapen, tomatsalsan, guacamolen och en klick créme fraiche.

Av Maria - 3 december 2015 06:36

Antal: 1 stor burk


Ingredienser:

1 dl ättika

2 dl socker

3 dl vatten

5 kryddpepparkorn, krossade

½ gurka

ca 10 cm pepparrot

2 burkar inläggningssill á 420 g

2 schalottenlökar i tunna skivor

2 dl plockad dill


Gör så här:

Koka upp ättika, socker, vatten och kryddpeppar.

Rör om och låt svalna helt.

Dela, kärna ur och tärna gurkan.

Riv pepparroten.

Skölj sillen och skär i bitar.

Varva sill, gurka, pepparrot, schalottenlök och dill i en burk.

Häll på den kalla lagen, sätt på lock och låt dra i kylen i 2 dygn före servering.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards