Alla inlägg under december 2015
Ingredienser:
2 urvattnade saltsillar
1 morot
1 rödlök
2 tsk kryddpepparkorn
2 tsk gula senapsfrön
2 bitar ingefära
2 lagerblad
Lag:
2 dl ättikssprit
3 dl vatten
3 dl socker
Gör så här:
Börja med att koka ättiksprit, vatten och socker till en lag.
Låt den kallna.
Skär sillen i ca 2 cm breda bitar över ryggbenet.
Skala och skiva morot och rödlök.
Varva sillen med grönsaker och kryddor i en burk.
Häll på lagen.
Låt sillen stå i kylskåp 2-3 dygn innan den serveras.
Antal: 6 bitar på spett
Ingedienser:
1 dl kakao
1 dl socker
1 dl grädde
6 pinnar
Garnering:
Kakao
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienserna till en tjock smet.
Lägg på plastfolie och forma till en korv.
Lägg i frysen 30 minuter.
Skär i bitar med varm kniv och trä på spett.
Rulla i kakao och servera att röra ned i en kopp het mjölk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 st gurka slanggurka
3 msk socker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk persilja färsk, hackad
1 dl vatten
0,5 dl ättika 12%
Gör så här:
Skölj och skiva gurkan tunt med mandolin.
Lägg den i en skål eller djup tallrik.
Häll över socker, salt, vatten, ättika och svartpeppar.
Massera in ingredienserna ordentligt i gurkan så att lagen kommer åt alla skivorna.
Blanda ner persiljan och lägg gurkan i press i kylskåpet i åtminstone 30 minuter men gärna mer. Använder du djup tallrik fungerar fler djupa tallrikar utmärkt som press.
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
1-1,5 kg skinka rimmad
1 st ägg
2 msk skånsk senap
2 msk osötad senap
0,5 dl ströbröd
maizena
Gör så här:
Spola av skinkan, men låt nätet sitta kvar.
Stick in köttermometern i tjockaste delen.
Lägg skinkan i en gryta och häll på vatten så att det täcker.
Låt koka upp och sjud sakta på svag värme under lock tills skinkan når 75°C.
Ta upp skinkan, spara spadet om du ska göra dopp i grytan.
Låt skinkan svalna innan du nätar av den.
Sätt ugnen på 225°C.
Putsa skinkan jämn och fin och lägg den i en ugnsfast form med ganska låga kanter.
Klappa skinkan med en ren handduk och pudra skinkan med maizena, så att griljeringen inte halkar omkring.
Blanda ägg, senapssorterna och ev lite salt.
Bred senapsblandningen över skinkan och strö över ströbrödet.
Pynta med hela nejlikor.
Griljera i ugn i cirka 15 minuter mitt i ugnen, eller tills skinkan fått fin färg.
Låt skinkan svalna innan du skär den i tunna skivor.
Ingredienser:
2 dl ljus sirap
1½ dl strösocker
3/4 dl flytande margarin
1 1/4 msk mald pepparkakskrydda
½ dl mjölk
1 ägg
1 äggula
1 tsk bikarbonat
11 dl vetemjöl
Gör så här:
Koka upp sirap och socker, och blanda med flytande margarin och pepparkakskrydda.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt mjölk, ett ägg och en äggula.
Rör om tills blandningen har svalnat av.
Mät upp bikarbonat tillsammans med 5 dl mjöl och blanda med övriga ingredienser.
Tillsätt ytterligare 6 dl mjöl och låt degen vila i kylskåp till nästa dag.
Täck bunken med plastfolie så att degytan inte torkar.
Sätt på ugnen.
Ta fram bakplåtar och täck dem med bakplåtspapper.
Dela upp degen och kavla ut den i omgångar, ca 3 mm tjockt.
Använd en mugg med en diameter på ca 8 cm som mått och ta ut rundlar.
Provgrädda eventuellt den första kakan och tillsätt mer mjöl om den flyter ut.
Grädda kakorna i 10 minuter på mittfalsen i ugnen.
Låt dem kallna på galler och förvara dem sedan i en burk med tättslutande lock.
Bjud med smör och ost.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 dl senap söt
1 msk skånsk senap stark
2 msk dijonsenap osötad
1 tsk Bong Touch of Taste Brynt Schalottenlökfond
1 dl strösocker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
2 msk dill hackad
Gör så här:
Vispa ihop senapssåsen och smaka av med fond, vinäger, salt och peppar.
Rör i den hackade dillen.
Låt såsen mogna i kylen över natten eller använd den för att lägga in sill direkt.
Ingredienser:
2 st ägg
3 dl strösocker
180 gr vetemjöl
2 tsk kanel
1 tsk nejlika, mald
2 tsk bakpulver
75 gr smör
1 dl apelsinjuice
apelsinskal
smör och ströbröd För att smöra och bröa formen
Gör så här:
Smält smöret och häll ner det i en bunke.
Blanda alla övriga ingredienser utom apelsinen i bunken.
Riv så mycket av skalet på apelsinen som du kan utan att få med något av det vita.
Skrapa ner cesten (det rivna skalet) i bunken.
Pressa det som är kvar av apelsinen så att du får en deciliter juice, som du häller ner i bunken.
Vispa tills alla ingredienserna har blandats väl.
Smöra och bröa en springform som är 18 centimeter i diameter.
Häll ner smeten i formen och se till att smeten ligger jämntjock i hela formen.
Grädda kakan i mitten ugnen i 55 minuter.
Antal: 10-14 minipajer
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
100 g smör
3 dl vetemjöl (eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grövre mjöl)
1 msk vatten
2 – 3 dl riven västerbottenost
3 ägg
1 dl vispgrädde
2 dl filmjölk eller mjölk eller gräddfil
salt och peppar
valnötter att lägg på toppen
Gör så här:
Kör ihop mjöl, smör och vatten till en pajdeg i matberedare, eller hacka ihop på bakbord.
Tryck ut pajdegen i formarna (de behöver inte smörjas).
Ställ formarna i frysen 1 timme eller i kylen några timmar.
Riv osten och lägg i formarna, fyll till två tredjedelar.
Vispa ihop ägg, gräddmjölken och smaksätt med salt och peppar.
Fyll formarna nästan till kanten.
Lägg en valnöt överst.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min, varmluft eller vanligt.
Servera till glöggen.
De som blir kvar förvaras med fördel i frysen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|