Alla inlägg under maj 2016

Av Maria - 28 maj 2016 18:15

Antal: ca 16 stycken

Jäsning: 30-40 minuter + ca 30 minuter

Ugn: 250 grader, ca 12-14 minuter


Ingredienser:

50 g smör

5 dl mjölk, solhavre eller vatten

5 dl (175 g) havregryn (rent havre)

½ dl linfrö

1 tsk salt

1 tsk hel anis

1 tsk hel fänkål

50 g jäst

1 msk vatten

ca 5½ dl (330 g) glutenfri mjölblandning


Pensling och garnering:

1 ägg

Havregryn (rent havre)

Linfrön


Gör så här:

Smält matfettet i en kastrull.

Tillsätt mjölken och värm till kokpunkten.

Mät upp havregryn, linfrö och salt i en bunke.

Stöt brödkryddorna och tillsätt dem.

Häll på det heta degspadet, rör om och låt stå till blandningen är fingervarm, 37 grader, kontrollera helst med termometer så att det är för varmt.

Rör ut jästen i lite vatten och blanda ner den i havregröten.

Tillsätt mjölet.

Arbeta degen rikigt kraftigt i maskin.

Täck över med en plastfilm och låt jäsa 30-40 minuter.


Utbakning:

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den helt lätt.

Dela den i ca 16 jämnstora bitar.

Forma till bullar och platta dem ganska rejält eller kavla ut dem.

Lägg dem på bakpappersklädd plåt.

Täck över och jäs i 30 minuter.


Gräddning:

Pensla med uppvispat ägg och strö på lite havregryn och linförn.

Grädda högt upp i ugnen, 250 grader, 12-14 minuter.

Låt bröden svalna under bakduk.


Gör mjölkfri:

Välj solhavre eller vatten istället för mjölk, mjölkfritt magarin istället för smör och använd semper glutenfria lågproteinmix.

Av Maria - 28 maj 2016 17:00


Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

600 g färskpotatis

150 g sockerärtor

1 knippe salladslök

2 tomater


Dressing:

1 msk fransk senap

2 msk vitvinsvinäger

4 msk olivolja

½ kruka dill, hackad

Salt

Peppar


Gör så här:

Koka potatisen och låt svalna.

Dela potatisen i halvor och lägg i en skål tillsammans med sockerärtor, strimlad salladslök och tomatklyftor.

Blanda dressingen och häll över salladen.




Av Maria - 28 maj 2016 06:00

Antal: 10 stycken

Jäsning: ca 30 minuter + över natten

Ugn: 250 grader, ca 10-12 minuter


Ingredienser:

25 g jäst
3 dl vatten eller mjölk
1 dl kesella 1%
1 tsk salt
½ dl krossat linfrö
2 dl fiberhavregryn
5-6 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke.

Rör ut jästen med lite av den kalla vätskan och tillsätt sedan resten.

Rör ner kesella, salt, linfrö och fiberhavregryn.

Arbeta ner vetemjölet men spara lite till utbakningen.

Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.


Tag upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig med resterande mjöl.

Forma degen till en rulle ca 40 cm och skär i 10 bullar.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.

Täck dem med bakduk.

Ställ plåten i kylskåp över natten.


Morgonen därpå: 

Sätt ugnen på 250 grader.

Ta ut bullarna från kylskåpet och låt de stå i rumstemperatur medan ugnen värms.

Strö lite mjöl eller fiberhavregryn på bullarna.

Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter.

Låt svalna på ett galler.

Av Maria - 27 maj 2016 18:30

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

2 st mogna avokado (de ska vara relativ mjuka när man klämmer på dem och är de inte mogna så måste du vänta då avokado är en katastrof omogna)

2-3 msk majonnäs
1 msk fet och tjock yoghurt
1 tsk citronsaft
1 dl skalade räkor
1 ägg
1 liten lök
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Ev. 1 krm cayenne
Ev. svart och röd rommix för garnering 

 

Gör så här:

Dela och gröp ur avokadon.
Mosa avokadon.
Hacka ägget.
Blanda allt och smaka av med kryddorna.
Spara lite räkor till garnering.
Fyll de tomma skalen med röran och garnera sedan med räkor samt rom. 

Av Maria - 27 maj 2016 18:15

Antal: 12 stycken


Ingredienser:

1 msk matolja

1 finhackad gul lök

2 pressade vitlökar

1 msk finriven ingefära

Salt

Nymalen svartpeppar

500 g lammfärs

3/4 dl brödsmulor eller ströbröd

2 msk hoisinsås


Gör så här:

Hetta upp grillen till medelhög värme (cirka 200 grader).

Hetta upp oljan i en medelstor stekpanna.

Lägg i lök, vitlök, ingefära, salta och peppra.

Stek i cirka 5 minuter tills löken är mjuk.

Blanda lammfärs, lökblandningen, ströbröd och hoisinsås i en medelstor skål.

Forma till 12 färsbiffar.

Olja in grillgallret och grilla i cirka 5 minuter på varje sida tills de är genomstekta.

Av Maria - 27 maj 2016 16:45

Antal: 25 stycken

Jäsning: ca 40 minuter + ca 30 minuter

Ugn: 225-250 grader, ca 8 minuter


Ingredienser:
50 g färsk jäst eller motsvarande mängd torrjäst

50 g margarin eller smör

5 dl vatten eller mjölk

2 tsk salt

2 tsk strösocker

(½ tsk mald kummin)

13-15 dl vetemjöl


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.

Smält margarinet och häll i vätskan.

Värm till fingervärme, 37 grader.

Häll blandningen över jästen och rör om så att den löser sig.

Tillsätt salt, socker, ev kummin och 13 dl vetemjöl på en gång.

Mät mjölet genom att hällla det direkt från påsen i ett litermått.

Tillsats av kummin ger god smak åt brödet och tar bort den svaga jästsmak, som ibland framträder i okryddat vitt bröd.

Arbeta degen kraftigt.

Tillsätt mer vetemjöl om det behövs.

Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, omkring 40 minuter.

Arbeta degen på bakbord.

Dela degen i 25 lika stora delar.

Rulla varje del på bakbordet med lätt kupad hand till en slät bulle.

Lägg dem på smord plåt.

Låt jäsa ca 30 minuter.

Grädda i 225-250 grader omkring 8 minuter.

Pensla med vatten efter gräddningen.

Av Maria - 27 maj 2016 14:15

Antal: 1 bröd

Ugn: 200 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

3 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl
1½ dl vetegroddar
1 dl grovhackade valnötter
1 dl hackade, torkade aprikoser
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mild yoghurt
½ dl lingonsylt
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör i yoghurt och sylt.
Klicka ner smeten i en smord avlång bakform (1½ l).
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim.
Stjälp upp limpan och låt den kallna under bakduk.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards