Alla inlägg under augusti 2020

Av Maria - 8 augusti 2020 09:00

Antal: 4 portioner

Ung: 180 grader (Varmluft), ca 15 minuter


Ingredienser:

8 kycklinglårfiléer, med skinn
flingsalt
svartpeppar, nymald
10 soltorkade tomater, i olja
1 klyfta vitlök 

0,5 röd chilifrukt, utan kärnor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
3 dl kycklingbuljong

1,5 dl vispgrädde
1 dl parmesanost, fint riven


Servering:

8 körsbärstomater
0,5 kruka basilika
4 port pasta, kokt


Gör så här:

Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, i cirka 5 minuter.

Salta och peppra.

Lägg över i en ugnsform. 

Strimla de soltorkade tomaterna.

Skala och finhacka vitlöken.

Finhacka chilin.

Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i cirka 2 minuter, tills det börjar dofta härligt.
Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen.

Tillsätt grädden och parmesanosten.

Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.
Skeda såsen över kycklingen i formen.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.


Dela körsbärstomaterna i halvor.

Plocka basilikabladen.
Ta ut formen.

Lägg ut körsbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika.

Servera gratängen direkt med pasta.

Av Maria - 7 augusti 2020 21:15

Ingredienser:

250 gram krossad tomat med basilikasmak
250 gram färska körsbärstomater
5 dl syltsocker
½ msk salt
2 tsk vaniljsocker
2 msk ättiksprit 12%


Gör så här:

Skölj och dela de färska körsbärstomaterna i kvartar.

Koka samman allt tills det börjar tjockna.

Ättiksprit är för syrans skull jag tog 2 korkar, vet inte vad det blir exakt men man kan ta 1-2 msk ättiksprit eller 2-3 tsk valfri vinäger eller citron.

Smaka av vad du tycker är bäst.

Häll i 1/2 tsk Atamon.

Häll på väl rengjorda glasburkar.

Av Maria - 7 augusti 2020 15:15

Mängd: Ca 1 3/4 dl liter


Ingredienser:

1½ kg äpplen

1 liter vatten

1 tsk askorbinsyra

1 msk citronsyra

2 krm natriumbensoat

2 dl socker per liter avrunnen saft


Gör så här:

Skölj frukten och skär bort skadade delar.

Skal och kärnhus ska vara kvar.

Riv äpplena i matberedaren.

Blanda vatten och askorbinsyra i en bunke.

Rör ner de rivna äpplena.

Täck över och låt stå kallt ca 1 dygn, rör om då och då.

Häll fruktmassan i en silställning.

Låt självrinna ca 30 minuter.

Mät upp saften, tillsätt sockret och rör tills det är löst.

Rör ut citronsyra och natriumbensoat i lite av saften och tillsätt det i saftbunken.

Häll upp i rena kalla flaskor upp till kanten.

Sätt på kork och förvara i kylen.

Håller 2-3 månader.

Av Maria - 7 augusti 2020 11:15

Antal: 6 glas


Ingredienser:

7½ dl äppelmust, till exempel Kiviks

3 msk råsocker

5 kardemummakapslar

1 kanelstång

½ vaniljstång

1 msk pressad citron

1½ dl calvados

1 rött äpple


Gör så här:
Koka upp must, socker, kardemumma, kanelstång, uppsnittad vaniljstång och citronsaft.

Låt dra i 15 minuter.

Koka upp igen.

Ta av värmen och tillsätt calvados.

Dela äpplet i klyftor och fördela i glasen.

Fyll på med den varma drycken.

Av Maria - 7 augusti 2020 09:45

Antal: 1-2 glas


Ingredienser:
1 stor mogen mango, ca 500 g

3 passionsfrukter

ca 3/4 dl vatten


Gör så här:
Skala och skär mangons fruktkött i bitar.

Dela passionsfrukterna och ta ur innanmätet.

Mixa mango och passionsfrukter.

Tillsätt vatten tills konsistensen är lagom.

Av Maria - 6 augusti 2020 21:15

Ingredienser:

2 liter (ca 1kg) vindruvor, tex röda (bären borttagna från klasen)
2 st kiwifrukter (eller mango)
4 dl vatten
9 dl syltsocker
½ tsk (eller 1 tsk) ev. Multi gelésocker för fastare gelé
2 tsk Atamon (flytande) till burksköljning


Gör så här:

Skölj druvklasarna.

Rensa druvorna från klasarna och mät/väg upp 2 liter /1 kg rena bär.

Koka bär och vatten ca 10 min.

Mosa sönder bären mot grytans kant.

Häll massan i silduk med skål/kastrull under.

Låt självrinna i 30-40 min.

Mät saften och häll tillbaka i ren gryta.

Tillsätt syltsocker och ev. gelésocker.

Rör om och låt stormkoka i 1 min.


Gör geléprovet:

Häll lite gelé på ett fat.

Dra ett finger genom massan.

Rinner det ej ihop utan kvarstår "benan", så är det klart.


Skumma väl.

Blanda 2 tsk Atamon med 1 dl varmt vatten och skölj burkar och lock med det.

Häll upp gelén i burkarna och sätt på locken.

Av Maria - 6 augusti 2020 17:00

Antal: 2 glas


Ingredienser:
1 dl solrosskott eller groddar

½ knippa persilja

½ grönsalladshuvud

10 cm gurka

Ev. ½ avokado

En bit (½-1 cm) skalad och skivad ingefära

Vatten


Gör så här:
Ansa och skär allt det gröna i mindre bitar.

Mixa det gröna och ingefäran med vatten så att konsistensen blir lagom.


Tips!

Variera gärna smaken på drycken genom att tillsätta en selleristjälk.

Av Maria - 6 augusti 2020 14:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 liter äpplejuice

1 msk råsocker

1 msk pressad citron

1 kanelstång

2-3 stjärnanis


Gör så här:

Låt allt puttra på låg värme i kastrull i ca 30 minuter.

Ta ur kanelstång och stjärnanis.

Servera het.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards