Alla inlägg under augusti 2020
Antal: 4 portioner
Ung: 180 grader (Varmluft), ca 15 minuter
Ingredienser:
8 kycklinglårfiléer, med skinn
flingsalt
svartpeppar, nymald
10 soltorkade tomater, i olja
1 klyfta vitlök
0,5 röd chilifrukt, utan kärnor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
3 dl kycklingbuljong
1,5 dl vispgrädde
1 dl parmesanost, fint riven
Servering:
8 körsbärstomater
0,5 kruka basilika
4 port pasta, kokt
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, i cirka 5 minuter.
Salta och peppra.
Lägg över i en ugnsform.
Strimla de soltorkade tomaterna.
Skala och finhacka vitlöken.
Finhacka chilin.
Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i cirka 2 minuter, tills det börjar dofta härligt.
Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen.
Tillsätt grädden och parmesanosten.
Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.
Skeda såsen över kycklingen i formen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Dela körsbärstomaterna i halvor.
Plocka basilikabladen.
Ta ut formen.
Lägg ut körsbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika.
Servera gratängen direkt med pasta.
Ingredienser:
250 gram krossad tomat med basilikasmak
250 gram färska körsbärstomater
5 dl syltsocker
½ msk salt
2 tsk vaniljsocker
2 msk ättiksprit 12%
Gör så här:
Skölj och dela de färska körsbärstomaterna i kvartar.
Koka samman allt tills det börjar tjockna.
Ättiksprit är för syrans skull jag tog 2 korkar, vet inte vad det blir exakt men man kan ta 1-2 msk ättiksprit eller 2-3 tsk valfri vinäger eller citron.
Smaka av vad du tycker är bäst.
Häll i 1/2 tsk Atamon.
Häll på väl rengjorda glasburkar.
Mängd: Ca 1 3/4 dl liter
Ingredienser:
1½ kg äpplen
1 liter vatten
1 tsk askorbinsyra
1 msk citronsyra
2 krm natriumbensoat
2 dl socker per liter avrunnen saft
Gör så här:
Skölj frukten och skär bort skadade delar.
Skal och kärnhus ska vara kvar.
Riv äpplena i matberedaren.
Blanda vatten och askorbinsyra i en bunke.
Rör ner de rivna äpplena.
Täck över och låt stå kallt ca 1 dygn, rör om då och då.
Häll fruktmassan i en silställning.
Låt självrinna ca 30 minuter.
Mät upp saften, tillsätt sockret och rör tills det är löst.
Rör ut citronsyra och natriumbensoat i lite av saften och tillsätt det i saftbunken.
Häll upp i rena kalla flaskor upp till kanten.
Sätt på kork och förvara i kylen.
Håller 2-3 månader.
Antal: 6 glas
Ingredienser:
7½ dl äppelmust, till exempel Kiviks
3 msk råsocker
5 kardemummakapslar
1 kanelstång
½ vaniljstång
1 msk pressad citron
1½ dl calvados
1 rött äpple
Gör så här:
Koka upp must, socker, kardemumma, kanelstång, uppsnittad vaniljstång och citronsaft.
Låt dra i 15 minuter.
Koka upp igen.
Ta av värmen och tillsätt calvados.
Dela äpplet i klyftor och fördela i glasen.
Fyll på med den varma drycken.
Antal: 1-2 glas
Ingredienser:
1 stor mogen mango, ca 500 g
3 passionsfrukter
ca 3/4 dl vatten
Gör så här:
Skala och skär mangons fruktkött i bitar.
Dela passionsfrukterna och ta ur innanmätet.
Mixa mango och passionsfrukter.
Tillsätt vatten tills konsistensen är lagom.
Ingredienser:
2 liter (ca 1kg) vindruvor, tex röda (bären borttagna från klasen)
2 st kiwifrukter (eller mango)
4 dl vatten
9 dl syltsocker
½ tsk (eller 1 tsk) ev. Multi gelésocker för fastare gelé
2 tsk Atamon (flytande) till burksköljning
Gör så här:
Skölj druvklasarna.
Rensa druvorna från klasarna och mät/väg upp 2 liter /1 kg rena bär.
Koka bär och vatten ca 10 min.
Mosa sönder bären mot grytans kant.
Häll massan i silduk med skål/kastrull under.
Låt självrinna i 30-40 min.
Mät saften och häll tillbaka i ren gryta.
Tillsätt syltsocker och ev. gelésocker.
Rör om och låt stormkoka i 1 min.
Gör geléprovet:
Häll lite gelé på ett fat.
Dra ett finger genom massan.
Rinner det ej ihop utan kvarstår "benan", så är det klart.
Skumma väl.
Blanda 2 tsk Atamon med 1 dl varmt vatten och skölj burkar och lock med det.
Häll upp gelén i burkarna och sätt på locken.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
1 dl solrosskott eller groddar
½ knippa persilja
½ grönsalladshuvud
10 cm gurka
Ev. ½ avokado
En bit (½-1 cm) skalad och skivad ingefära
Vatten
Gör så här:
Ansa och skär allt det gröna i mindre bitar.
Mixa det gröna och ingefäran med vatten så att konsistensen blir lagom.
Tips!
Variera gärna smaken på drycken genom att tillsätta en selleristjälk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 liter äpplejuice
1 msk råsocker
1 msk pressad citron
1 kanelstång
2-3 stjärnanis
Gör så här:
Låt allt puttra på låg värme i kastrull i ca 30 minuter.
Ta ur kanelstång och stjärnanis.
Servera het.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|