Direktlänk till inlägg 2 december 2012
Ingredienser:
3-4 kg rimmad julskinka med svål
2 dl porter eller julöl
Vatten
1 gul lök, halverad
1 liten morot, skalad och halverad
1 timjankvist
3 lagerblad
6 vitpepparkorn
8 kryddpepparkorn
Griljering:
1 ägg
½ dl sötstark senap
1 msk sirap
1 msk potatismjöl
1 tsk malen ingefära
½ dl ströbröd
Hela kryddnejlikor
Gör så här:
Skölj skinkan väl under rinnande, kallt vatten.
Stick in en stektermometer så att spetsen hamnar i köttets tjockaste del.
Lägg skinkan i en rymlig gryta med svålen uppåt.
Häll på porter eller öl, tillsätt kallt vatten så att det täcker skinkan och lägg i lök, morot och kryddor.
Koka upp och skumma väl.
Låt skinka sjuda under lock tills den är 68-70 grader.
Ta upp skinkan med en hålslev och lägg över den i en ugnsform.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär bort svålen, men inte fettet, från skinkan.
Lägg den med fettsidan uppåt på en plåt.
Rör ihop ägg, senap, sirap, potatismjöl och ingefära, bred blandningen på och runt skinkan.
Strö över ströbrödet.
Dra till exempel baksidan på en knivsegg i ett rutmönster på skinkan.
Tryck ner hela nejlikor i "kryssen".
Griljera skinkan i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter, tills den har fått fin färg.
Låt kallna.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|