Direktlänk till inlägg 5 december 2012
Ingefära
Ingefära ger julens kakor ett syrligt sting.
Det är en läcker och nyttig krydda med en säregen och god smak.
Ingefäran är den krydda som gör pepparkakorna till just pepparkakor.
Kanel
Kanel är en av våra vanligaste kryddor och den smakar verkligen jul.
Med sin sötaktiga och kryddiga smak och och doft ger kanel karaktär till vörtbröd, pepparkakor och glögg.
Under 1700-talet användes kanel för att kamouflera smaken i hembrädt, det är grunden till uttrycket att "vara på kanelen".
Nejlika
Nejlika har en stickade och lite sötaktigt kryddig smak.
Kryddan passar bra bland annat i glögg, vörtbröd, pepparkakor och i inläggningar t.ex i julsill.
Kryddnejlikan innehåller höga halter av antioxidanter och användes förr mot tandvärk.
Pomerans
Pomerans har en mild och djup citrussmak med aningens bitterhet i eftersmaken.
Den används som smaksättare i engelsk marmelad, gelé och spritdrycker.
Just pomeransens bitterhet uttnyttjades förr som magmedicin.
Då tog man den utspädd i sprit.
Saffran
Saffran är en av världens dyraste kryddor.
I matlagningen används saffran både för den säregna smaken och för den gyllengula färgen.
Smaken är sötaktig men samtidigt lite bitter.
Förr användes saffran som afrodisiakum för att pigga upp kärlekslivet.
Måndag: Pasta á la carbonara: Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta. Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva. Färsk frukt. Tisdag: Panerade skivor/bitar av oxbring...
Måndag: Spenatsoppa: Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull. Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten. Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|