Direktlänk till inlägg 27 december 2013
Ugn: 125 grader, ca 1 timme + 125 grader, ca 40 minuter + 200 grader, några minuter
Ingredienser:
100 g rökt sidfläsk, gärna enrisrökt eller basturökt för mest smak
1 tsk balsamvinäger
1 tsk socker
700 g renfilé, putsad
Salt
Peppar
Smör och olja till stekning
5 st enbär
1 st lagerblad
1 tsk timjan
MANDELPOTATISPURÉ:
800 g mandelpotatis eller annan mjölig potatis
1½ dl mjölk
1 dl grädde
50 g smör
1,5 dl riven Västerbottenost+1 dl till gratinering
Salt
Cayennepeppar
Nymalen vitpeppar efter smak
MESSMÖRSGRÄDDSÅS:
1½ msk maizena
2 dl grädde
1 dl mjölk eller vatten
50 g messmör
3 msk viltfond
1½ tsk oja (kan uteslutas)
1 dl rött vin (kan uteslutas)
1 msk gin eller genever (kan uteslutas eller bytas mot konjak eller sherry)
Stekspad från filén, både från stekpannan och foliepaketet
Salt
Vitpeppar efter smak
Gör så här:
Sätt ugnen på 125.
Skåra svålen på sidfläsket tätt så att det blir finrutigt.
Gnid in socker och balsamvinäger i svålen, skär fläsket i fyra bitar och ställ med svålsidan uppåt i en ugnssäker form.
Bara i 125 graders ugnsvärme i 1 timme eller tills fettet är mjukt och svålen knaprig.
Om du vill kan du sätta fläsket under grillen på 175 grader några minuter innan servering.
Mixa eller mortla enbär, lagerblad och timjan till ett pulver.
Salta och peppra renfilén.
Hetta upp smör och matolja i en stekpanna på hög värme.
Bryn köttet runtom, lägg det i en ugnssäker form, gnid in det med kryddblandningen och stek i 125 graders ugnsvärme till innertemperatur 55 (tar ca 40 minuter).
Ta ut köttet, slå in det i aluminiumfolie och låt det vila i 20 minuter.
Häll av den sky som bildats i foliepaketet och använd den i såsen.
Skala och skär potatisen i mindre bitar.
Koka den mjuk i saltat vatten, häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
Pressa potatisen i potatispress eller med en stamp.
Hetta upp mjölk, smör och grädde i en kastrull och slå över potatisen.
Rör i osten.
Vispa med elvisp till en slät puré och smaka av med cayennepeppar, salt och vitpeppar. Strax innan servering lägger du över potatispurén i en ugnsform, strör över resten av västerbottenosten och gratinerar under grillen i 200 graders ugnsvärme i några minuter.
Servera filén uppskuren i tunna skivor på varma tallrikar.
Bjud små smörkokta gröna ärter och gelé till.
Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (à 140 g)150 g feta...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|