Direktlänk till inlägg 27 december 2013

Renfilé med västerbottengratinerad mandelpotatispuré

Av Maria - 27 december 2013 10:45

Ugn: 125 grader, ca 1 timme + 125 grader, ca 40 minuter + 200 grader, några minuter


Ingredienser:

100 g rökt sidfläsk, gärna enrisrökt eller basturökt för mest smak
1 tsk balsamvinäger
1 tsk socker
700 g renfilé, putsad
Salt

Peppar
Smör och olja till stekning
5 st enbär
1 st lagerblad
1 tsk timjan


MANDELPOTATISPURÉ:
800 g mandelpotatis eller annan mjölig potatis
 dl mjölk
1 dl grädde
50 g smör
1,5 dl riven Västerbottenost+1 dl till gratinering
Salt

Cayennepeppar

Nymalen vitpeppar efter smak

 



MESSMÖRSGRÄDDSÅS:
1½ msk maizena
2 dl grädde
1 dl mjölk eller vatten
50 g messmör
3 msk viltfond
 tsk  oja (kan uteslutas)
1 dl rött vin (kan uteslutas)
1 msk gin eller genever (kan uteslutas eller bytas mot konjak eller sherry)
Stekspad från filén, både från stekpannan och foliepaketet
Salt

Vitpeppar efter smak

 

Gör så här:


Sätt ugnen på 125.

Skåra svålen på sidfläsket tätt så att det blir finrutigt.

Gnid in socker och balsamvinäger i svålen, skär fläsket i fyra bitar och ställ med svålsidan uppåt i en ugnssäker form.

Bara i 125 graders ugnsvärme i 1 timme eller tills fettet är mjukt och svålen knaprig.

Om du vill kan du sätta fläsket under grillen på 175 grader några minuter innan servering.

 

Mixa eller mortla enbär, lagerblad och timjan till ett pulver. 
Salta och peppra renfilén.

Hetta upp smör och matolja i en stekpanna på hög värme.

Bryn köttet runtom, lägg det i en ugnssäker form, gnid in det med kryddblandningen och stek i 125 graders ugnsvärme till innertemperatur 55 (tar ca 40 minuter).

Ta ut köttet, slå in det i aluminiumfolie och låt det vila i 20 minuter.

Häll av den sky som bildats i foliepaketet och använd den i såsen. 

 

Skala och skär potatisen i mindre bitar.

Koka den mjuk i saltat vatten, häll av vattnet och låt potatisen ånga av.

Pressa potatisen i potatispress eller med en stamp. 
Hetta upp mjölk, smör och grädde i en kastrull och slå över potatisen.

Rör i osten.

Vispa med elvisp till en slät puré och smaka av med cayennepeppar, salt och vitpeppar. Strax innan servering lägger du över potatispurén i en ugnsform, strör över resten av västerbottenosten och gratinerar under grillen i 200 graders ugnsvärme i några minuter. 
Servera filén uppskuren i tunna skivor på varma tallrikar.

Bjud små smörkokta gröna ärter och gelé till. 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 1 april 18:28

Måndag: Kycklingwok: Strimla kycklingfilé och woka i omgångar i het olja. Blanda ner i nudelsallad, strö över cashewnötter.   Nougatdessert: Servera en kula dajmglass med hackade rostade hasselnötter och baknougat som fått smälta på svag värme ...

Av Maria - Måndag 1 april 06:00

Måndag: Kyckling med rotsaker.   Tisdag: Paprikasoppa: Fräs 1 hackad gul lök tillsammans med 3 gröna urkärnade paprikor i små bitar. Tillsätt ca 5 dl vatten och 2 buljongtärningar (grönsaks). Låt soppan koka under lock tills grönsakerna är mj...

Av Maria - Söndag 31 mars 17:01

      Mängd: 3½ dl   Ingredienser: 2 apelsiner 1 rött äpple 1 päron 1 tsk ljus honung (kan uteslutas) Isbitar   Gör så här:Pressa frukterna till juice. Rör eventuellt i honungen. Häll upp i glas och lägg i några isbitar. ...

Av Maria - Söndag 31 mars 13:15

Ingredinser: 1 kyckling, ca 1200 g eller kycklingdelar 10-12 små gula lökar 200 g champinjoner, färska eller från burk 2-3 msk smör 1 1/2 msk vetemjöl 1 dl vatten 1/2 smulad buljongtärning 2 dl vitt torrt vin 1 burk tomater med spad...

Av Maria - Söndag 31 mars 12:58

      Antal: ca 24 stycken Ugn: 175 grader, ca 15 minuter   Ingredienser: 200 g smör, rumsvarmt 2 dl strösocker 2 dl havregryn 2½ dl vetemjöl ½ dl kakao 1 tsk bakpulver 1 tsk salt 1 dl hasselnötter, grovhackade 150 g vit...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se