Direktlänk till inlägg 28 december 2013
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 60 minuter + 200 grader, innetemperatur 50 grader
Ingredienser:
POTATISKAKA:
3 paket bacon
5 st rivna bakpotatisar
200 g riven parmesan
1 msk maizena
2 msk hackad basilika
2 msk hackad timjan
1 tsk salt
3 krm peppar
2 msk smör
LAMMFILÉ:
700 g lammfilé
1 tsk hackad rosmarin
0,5 st riven vitlöksklyfta
2 msk honung
2 tsk salt
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
3 msk olivolja
RÖDVINSÅS:
3 st schalottenlökar
1 msk smör
1 dl rött vin
1 msk rödvinsvinäger
6 dl kalvfond
5 st krossade vitpepparkorn
1 kvist färsk timjan
1 st agerblad
½ tsk salt
1 krm peppar
1 msk smör
Ev maizena
SAVOYKÅL:
300 g savoykål
1 st gul lök finhackad
1/4 st finhackad solo vitlök
2 msk smör
2 dl vitt vin
3 dl grädde
½ tsk salt
2 krm peppar
Gör så här:
Potatiskaka:
Sätt ugnen på 200 grader. Klä in en brödform i bacon.
Låt det hänga ut över sidorna så att det räcker till att täcka potatisen med.
Riv både potatis och ost grovt på ett rivjärn.
Blanda potatis, ost, maizena, basilika och timjan i en skål.
Smaka av med salt och peppar, häll blandningen i brödformen.
Pressa ihop och vik över baconet.
Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och placera något tungt ugnståligt ovanpå så att potatiskakan gräddas under press.
Grädda i 60 minuter och låt sedan svalna minst två timmar.
Skär kakan i 2 cm tjocka skivor som steks i lite smör i en grillpanna precis före servering.
Lammfilé:
Hacka rosmarin och riv vitlöken, blanda samman med honung, salt, svartpeppar och olivolja allt till en god marinad.
Lägg lammet i marinaden och låt dra i minst 2 timmar.
Hetta upp en stekpanna och bryn filén runtom.
Efterstek i ugn 200 grader tills innertemperaturen når 50 grader.
Låt vila insvept i folie 5 minuter innan du skär upp den.
Rödvinsås:
Skala och finhacka schalottenlökarna och fräs dem mjuka i smöret.
Häll på rödvin och vinäger, låt koka ner till hälften.
Tillsätt fonden och kryddorna.
Koka ner tills cirka 5 dl återstår.
Red av såsen om du vill ha den lite tjockare.
Smaka av med salt och peppar.
Sila såsen och tillsätt sedan 1 msk smör.
Savoykål:
Strimla savoykål, finhacka lök och vitlök och smörfräs det i ca två minuter.
Häll på vinet låt koka någon minut, häll på grädden och låt koka ner till en krämig konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Servera lammfilén i skivor på en bädd av savoykål med 2 skivor potatiskaka, lite rödvinsås och en blandad sallad.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|