Direktlänk till inlägg 3 oktober 2015
Antal: 10 stycken
Ingredienser:
Ca 10 dl vetemjöl
4 dl vatten
1½ tsk salt
2 msk olja (olivolja eller neutral olja funkar bra)
Fyllning 1 (räcker till ca 6 st bolani):
4 st kokta potatisar
1 gul lök
1-3 st gröna chili (justera hetta efter smak)
1 knippe färsk koriander (ca 2 dl när det hackas)
3 st salladslök
Salt &
Peppar
Fyllning 2 (räcker till 4-5 st bolani):
2 st purjolök
1-3 st gröna chili
1 knippe koriander (ca 2 dl när det hackas)
Salt
Peppar
Stekning:
Matolja eller olivolja (välj fritt efter smak)
Gör så här:
Förbered degen först.
Blanda ihop alla ingredienser och knåda degen smidig en stund, gärna i 10 min i bakmaskin eller för hand.
Degen ska kännas luftig, varken för kladdig eller kompakt.
Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om den känns för kladdig.
Täck ordentligt med plast och låt vila i rumstemperatur medan du förbereder fyllningen.
Fyllning nr 1:
Mosa potatisarna.
Hacka lök, chili, koriander och salladslök.
Hetta upp olja och stek löken tills den får färg.
Vänd i chili och stek lite till.
Lägg mosad potatis i en skål, häll över den stekta löken och chilin.
Tillsätt koriander och salladslök.
Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.
Fyllning nr 2:
Tvätta purjolöken ordentligt.
Hacka purjolöken till tunna strimlor.
Hacka chili och koriander.
Hetta upp olja och stek purjolöken tills den mjuknar under omrörning.
Vänd i chilin, stek lite till.
Stäng av värmen, tillsätt koriandern och krydda med salt och peppar.
Låt fyllningen svalna.
(Du kan även hoppa över momentet med att steka purjolöken och fylla den rå i degen).
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 10 lika stora delar.
Forma delarna till bollar och täck väl med bakduk.
Ta en boll och kavla ut den till en rund och tunn platta.
Lägg på fyllning på en sida av degen och vik sedan i mitten.
Nyp ihop kanterna ordentligt. Platta försiktigt ihop bolanin.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek bolani ca 2-3 min på varje sida.
Låt rinna av på papper och täck med bakduk.
Stek resten av degen på samma sätt.
Servera dem varma med yoghurtdippsås.
Bröden funkar utmärkt att frysas.
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt. Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|