Alla inlägg under februari 2016
1933 (Söndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Omelettrulader med kalvfärs, inlagd sill med potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, djursholmskaka.
Middag: Vegetarisk jordärtskokspuré. Stekt orre med varm potatissallad á la finesse och vinbärsgelé. Färsk frukt.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
Osötat proteinpulver
Bärpulver
Flytande D-vitamin
En klick kokosfett
Gör så här:
Blanda protienpulver och bärpulver i ett stort glas eller en shake och rör sedan ner flytande D-vitamin.
Mixa med en klick kokosfett för extra mättnad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg melonkött i bitar, välj olika sorters melon
2 avokador i bitar
500 g jordgubbar i bitar
400 g ost i tärningar
1 liter isbergssallad i strimlor
Dressing:
saft och skal från 1 lime, gärna obesprutad
2 msk Farinsocker
1/2 dl rapsolja
1 dl mixade jordgubbar
Gör så här:
Blanda sallad, ost, melon, avokado och jordgubbar i en skål.
Sila de mixade jordgubbarna så att "kärnorna" inte kommer med.
Tillsätt lime, farinsocker och olja till dressingen och blanda väl.
Häll dressingen över melonsalladen vid serveringen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1-2 msk olja
1 finhackad vitlöksklyfta
1 rödlök, finhackad
1-2 tsk Rörsocker Strö
100 g okra i skivor, finns i specialbutiker
6 dl kokt ris
½ dl tärnad röd paprika
½ dl tärnad grön paprika
½ tsk torkad timjan eller ett par kvistar färsk
½ tsk fyra kryddor
1 finhackad grön chilifrukt
2 msk ljus soyasås
Garnering:
1 msk färsk koriander eller persilja
Gör så här:
Hetta upp oljan i en stekgryta.
Lägg i lök, vitlök och rörsocker och stek på svag värme tills löken har mjuknat.
Tillsätt okran och stek i ett par minuter.
Lägg i resten av ingredienserna och stek tills allt är varmt.
Lägg upp på ett fat och garnera med koriander eller persilja.
1933 (Lördag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Fiskpudding med potatis och tomatsås. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.
Middag: Köttbullar med bruna bönor och råskalad potatis. Mimmis efterrätt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 avocador
saft från ½ citron
2 tsk Dijonsenap
2 tsk Farinsocker
1 g salt
2 g svartpeppar
1¼ dl creme fraiche
Gör så här:
Dela avocadorna och tag bort kärnorna.
Gräv ut fruktköttet och mosa det med en gaffel.
Blanda samman citron, senap, Farinsocker, salt, peppar och creme fraiche.
Förvara i kylskåp till serveringen.
Avocadodipen är god till grillat kött och fisk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 msk smör eller margarin
1 finhackad, gul lök
2 tsk Rörsocker Strö
500 g färsk spenat
1 liter grönsaksbuljong
1 krm muskotnöt
3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar efter smak
färsk gräslök
Gör så här:
Smält matfettet i en gryta.
Tillsätt löken och sockret och fräs i ett par minuter.
Tillsätt spenaten och fräs i ytterligare ett par minuter under lock.
Tag upp grönsakerna och finhacka eller mixa dem med lite av buljongen.
Häll tillbaka i grytan och tillsätt resten av buljongen samt muskotnöten.
Salta och peppra.
Koka i 5 minuter.
Tillsätt grädden och värm, men koka inte.
Garnera soppan med klippt gräslök.
Ingredienser:
750 g rabarber
2 ekologiska citroner
15 g citronsyra
1 liter vatten
1 kg Strösocker
Gör så här:
Skär rabarbern i mindre bitar och lägg dem i en kastrull.
Skiva citronerna och tillsätt dem och citronsyran till rabarbern.
Koka upp vattnet och häll det över rabarbern.
Sätt på ett lock och ställ svalt minst 24 timmar.
Efter 24 timmar så silar du bort rabarbern.
Rör i 1 kg strösocker och koka cirka 5 minuter.
Häll upp i rena flaskor och förvara svalt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | |||||||||
|