Direktlänk till inlägg 26 december 2013
Antal: 6 portioner
Ugn: 175-200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
300 g putsad oxfilé, fin bit
0,9 dl salt
1 l vatten
1 st lagerblad
1 st timjankvist
1 st rosmarinkvist
5 st enbär
1 st mindre rotselleri
2 dl smetana
300 g Karl-johan svamp korkar färska eller fryst
1 st schallotenlök
4 dl olivolja av fin kvalitet
1-2 msk vit balsamico vinäger
2 dl torkade nypon skal
1 dl vatten
2 dl socker
1 msk ättika
1 st kanelstång
1 tsk nejlikor
Vattenkrasse helst fransk odlad
Salt
Svartpeppar, nymalen
Gör så här:
Putsa oxfilén fri ifrån senor.
Koka ihop salt, socker, vatten och kryddorna, kyl ner och lägg i oxfilén, låt rimma i cirka 3-4 dagar.
Förbered röklådan med spånen, kryddorna och rök oxfilén hårt så den får en riktig röksmak.
Skala rotsellerin, skär ut snygga kuber av hälften utav sellerin och baka av mjukt med salt, peppar och olivolja.
Sellerikrämen gör man på den andra halvan ,man rostar den hårt med olivolja på 175-200 grader i cirka 15 minuter.
Den ska vara mjuk när man mixar den slät med salt och smetana.
Kyl ner både krämen och kuberna
Karl-johan svampen förkokar man en gång, silar av vätskan (går att använda vätskan till en god svamp buljong). Tärna svampen i lagom stora bitar.
Skala och hacka schalottenlöken.
Värm en panna, slå i olivolja och svamp och fräs den
knaprig. Tillsätt lök och fräs några minuter till.
Smaka av med salt, peppar, olja och balsamvinäger.
Koka ihop lag på vatten, socker, ättika, nejlikor och kanel.
Tillsätt nypon och låt stå och dra.
Plocka vattenkrasse och garnera.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|