Direktlänk till inlägg 27 december 2013
Ugn: 125 grader, ca 1 timme + 125 grader, ca 40 minuter + 200 grader, några minuter
Ingredienser:
100 g rökt sidfläsk, gärna enrisrökt eller basturökt för mest smak
1 tsk balsamvinäger
1 tsk socker
700 g renfilé, putsad
Salt
Peppar
Smör och olja till stekning
5 st enbär
1 st lagerblad
1 tsk timjan
MANDELPOTATISPURÉ:
800 g mandelpotatis eller annan mjölig potatis
1½ dl mjölk
1 dl grädde
50 g smör
1,5 dl riven Västerbottenost+1 dl till gratinering
Salt
Cayennepeppar
Nymalen vitpeppar efter smak
MESSMÖRSGRÄDDSÅS:
1½ msk maizena
2 dl grädde
1 dl mjölk eller vatten
50 g messmör
3 msk viltfond
1½ tsk oja (kan uteslutas)
1 dl rött vin (kan uteslutas)
1 msk gin eller genever (kan uteslutas eller bytas mot konjak eller sherry)
Stekspad från filén, både från stekpannan och foliepaketet
Salt
Vitpeppar efter smak
Gör så här:
Sätt ugnen på 125.
Skåra svålen på sidfläsket tätt så att det blir finrutigt.
Gnid in socker och balsamvinäger i svålen, skär fläsket i fyra bitar och ställ med svålsidan uppåt i en ugnssäker form.
Bara i 125 graders ugnsvärme i 1 timme eller tills fettet är mjukt och svålen knaprig.
Om du vill kan du sätta fläsket under grillen på 175 grader några minuter innan servering.
Mixa eller mortla enbär, lagerblad och timjan till ett pulver.
Salta och peppra renfilén.
Hetta upp smör och matolja i en stekpanna på hög värme.
Bryn köttet runtom, lägg det i en ugnssäker form, gnid in det med kryddblandningen och stek i 125 graders ugnsvärme till innertemperatur 55 (tar ca 40 minuter).
Ta ut köttet, slå in det i aluminiumfolie och låt det vila i 20 minuter.
Häll av den sky som bildats i foliepaketet och använd den i såsen.
Skala och skär potatisen i mindre bitar.
Koka den mjuk i saltat vatten, häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
Pressa potatisen i potatispress eller med en stamp.
Hetta upp mjölk, smör och grädde i en kastrull och slå över potatisen.
Rör i osten.
Vispa med elvisp till en slät puré och smaka av med cayennepeppar, salt och vitpeppar. Strax innan servering lägger du över potatispurén i en ugnsform, strör över resten av västerbottenosten och gratinerar under grillen i 200 graders ugnsvärme i några minuter.
Servera filén uppskuren i tunna skivor på varma tallrikar.
Bjud små smörkokta gröna ärter och gelé till.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|