Alla inlägg under december 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g gula ärtor, torkade
1 st gul lök
½ st citron
1 st grönsaksbuljongtärning
½ g saffran
½ tsk sambal oelek
2 msk jordnötssmör eller tahini
Olja att steka i
Gör så här:
Blötlägg de gula ärtorna i minst 8 timmar.
Häll av vattnet.
Skala och grovhacka gul lök.
Riv citronskalet och pressa ur saften.
Lägg blötlagda ärtor, lök, smulad buljong, citronskal och saft, saffran, sriracha/sambal oelek och jordnötssmör/tahini i en mixer.
Eller mixa med stavmixer.
Mixa till helt slät smet.
Rulla falafeln till runda bollar (använd blöta händer så går det lättare att forma).
Hetta upp en traktörpanna eller stekpanna med olja.
Använd ganska rikligt med olja så att du kan "halvfritera" bollarna. Hjälpa bollarna att rulla så att de får färg helt runt om.
Antal: ca 20 stycken
Ingredienser:
½ apelsin, det yttersta skalet
1½ dl grädde
1/4 tsk kardemummafrön
200 g mörk choklad (70%)
1 dl kakao
1 dl finhackade hassselnötter
Gör så här:
Skala apelsinen med potatisskalare i breda remsor.
Undvik att få med det inre vita skalet.
Lägg skal, grädde och kardemumma i en kastrull och låt det nätt och jämnt koka upp.
Ställ åt sidan och låt dra i ca 15 minuter.
Hacka chokladen riktigt fint och lägg i en bunke.
Hetta upp grädden till kokpunkten igen och slå den genom en finmaskig sil ner i bunken.
Rör om ordentligt tills all choklad har smält.
Häll över i en liten form med bakplåtspapper och sätt i frysen i ca 15 minuter eller i kylen i ett par timmar.
När chokladtryffeln är helt fast, skopa ur med en matsked och forma till bollar.
Lägg in i kylen i 10 minuter.
Rulla bollarna i kakao och/eller hackade nötter.
Antal: 8 stycken
Ugn: 200 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
4 dl dinkelmjöl
1 påse mandlar
½ tsk salt
1 nypa rårörsocker
½ påse saffran
2 tsk bakpulver
½ dl flytande margarin /smör
2 dl naturell yoghurt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Tillsätt smör och yoghurt och blanda snabbt ihop till en klibbig smet.
Klicka ut smeten i 8 st muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
Ingredienser:
1 lime
1 citron
1 flaska vodka eller Brännvin special
Gör så här:
Skölj och borsta lime och citron.
Skala dem med en potatisskalare.
Hacka lime- och citronskalen i strimlor.
Häll sprit i en skål eller tillbringare och tillsätt skalen.
Låt stå lime- och citronsnapsen stå och dra någon dag.
Ta bort skal och häll sprit på flaska och servera väl kyld.
Smaken påminner om citrusfrukt.
Gott i asiatisk mat och till risrätter.
Antal: 25 dadlar
Ingredienser:
25 st stora dadlar
175 gram grönmögelost, blåmögelost eller ädelost gärna en god som Saint Aigur, Roquefort, Gorgonzola, Bredsjö Blå, Stilton, Kvibille eller liknande
Gör så här:
Skär ett snitt i varje dadel och ta ur kärnan.
Skär osten i 25 bitar.
Lägg en ostbit i varje dadel och tryck ihop.
Lägg upp de grönmögelostfyllda dadlarna på en bricka och servera.
Antal: ca 55 stycken
Ugn: ca 8 minuter
Ingredienser:
100 g margarin eller smör
1½ dl socker
1 ägg
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk kanel
1 dl nötkärnor
1 dl russin
Gör så här:
Rör matfett och socker poröst.
Tillsätt ägget och mjölet blandat med bakpulver och kanel.
Mal eller finhacka nötterna och hacka russinen.
Blanda ner detta i smeten.
Klicka ut smeten på smord plåt eller bakplåtspapper.
Kakorna flyter ut lite, klicka därför inte för lätt.
Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter.
Antal: 16-18 bitar
Ugn: 175 grader, 1 1/4 - 1½ timme
Ingredienser:
300 g torkade aprikoser
2 dl amaretto (eller annan likör)
1 vaniljstång
3 dl strösocker
250 g rumstempererat smör
4 ägg
Saft och rivet skal av 1 citron
100 g sultanrussin (eller vanliga russin)
100 g finhackade syltade apelsinskal
4 dl vetemjöl
Glasyr:
2 äggvitor
4-6 dl florsocker
1 tsk citronsaft
1 tsk glykos
Gör så här:
Hacka aprikoserna fint så att bitarna blir stora som russin.
Lägg dem i blöt i likören i minst 2 timmar.
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna ner i en mixer.
Häll på socker och mixa.
Klicka ner smöret och kör till en smet.
Skeda ner smörblandningen i en bunke.
Vispa ner äggen ett åt gången.
Rör sedan ner vätskan från aprikosblandningen.
Blanda aprikoser, citronsaft och citronskal, russin och syltade apelsinskal med mjölet.
Rör ner blandingen i smörsmeten.
Smöra och bröa en springform, ca 24 cm i diameter.
Häll smeten i formen och grädda i 1 1/4 - 1½ timme, beroende på formens storlek.
Testa med en sticka om kakan är klar.
Låt kakan svalna.
Vispa äggvitorna styva och vita.
Vispa ner lite florsocker, tillsätt citronsaft och glykos.
Vispa i resten av florsockret lite åt gången.
Bred glasyren i ett tjock täcke över kakan.
Pynta ev. med strössel.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|