Alla inlägg under maj 2016
2002 (Tisdag)
Matkalendern: Strömmingspanna
Ingredienser:
2 dl grekisk yoghurt
1-2 msk fransk senap
½ dl majonnäs
1 stor pressad vitlöksklyfta
1-2 msk honung
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
Gör så här:
Rör samman alla ingredienser, smaka av under tiden.
Ställ kallt ett par timmar innan servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g fläskfilé
2 msk tacokrydda
½ msk olivolja
4 majskolvar
Guacamole och tomatsalsa:
2 avokado
1 vitlökskrydda, riven
1 dl hackad koriander
½ lime, pressad saft
Salt
300 g körsbärstomater
1 burk tacosalsa (300 g)
Till servering:
Tortillabröd
Gräddfil
Ev. koriander
Gör så här:
Rubba in fläskfilén med tacokrydda och ringla över olja.
Grilla runt om till fin yta.
Lägg köttet på indirekt glöd under lock och grilla till innertemperaturen är på 68 grader.
Låt köttet vila medan du grillar majskolvarna till fin färg, ca 5 minuter.
Mosa avokado och blanda med vitlök, koriander och limesaft.
Smaka av med salt.
Tärna tomaterna och vänd runt med tacosalsa.
Skär köttet i skivor och servera med tortillabröd, guacamole, tomatsalsa, gräddfil och ev. extra koriander.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 äggulor
1-1½ dl neutral rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
Ev. 1 tsk fransk senap
½ tsk chilipulver
1 vitlöksklyfta
Gör så här:
Se till att ägg och olja har samma temperatur när du ska göra majonnäsen.
Vispa äggulorna någon minut med vinäger och ev. fransk senap.
Använd helst en elvisp.
Häll sedan i oljan droppvis tills majonnäsen börjar tjockna.
När den gått ihop kan man häll lite snabbare.
Smaka av med chili, riven eller pressad vitlök, salt och peppar.
Antal: 40-50 stycken
Jäsning: 60-80 minuter + 20-30 minuter
Ugn: 225-250 grader, omkring 8 minuter
Ingredienser:
3 dl gräddmjölk
50 g färsk jäst
3 äggulor
175 g margarin eller smör
1 msk strösocker
½ tsk salt
ca 12 dl vetemjöl
Pensling:
Uppvispat ägg
Gör så här:
Lös jästen i litet av den kalla gräddmjölken och tillsätt äggulorna.
Smält margarin och häll i resten av gräddmjölken.
Häll blandningen över den lösta jästen och rör om.
Tillsätt socker, salt och 1 liter vetmjöl på en gång.
Mät mjölet genom att hälla det direkt från påsen i ett litermått.
Tillsätt ev. något mer mjöl.
Degen ska vara ganska fast.
Arbeta degen blank och smidig.
Låt den jäsa övertäckt till dubbel storlek 60-80 minuter.
Arbeta degen på bakbord och baka ut till avlånga bullar eller gifflar.
Lägg dem på smord plåt att jäsa 20-30 minuter.
Pensla med ägg.
Grädda i 225-250 grader omkring 8 minuter.
Låt bröden svalna mellan bakdukar.
2001 (Söndag)
Matkalendern: Lergrytekyckling
2003 (Tisdag)
Matkalendern: Gyllene paprikasoppa
2004 (Torsdag)
Matkalendern: Ungersk korv
2008 (Tisdag)
Matkalendern: Falustubbar
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 burk aprikoser (410/225g)
½ dl farinsocker
1½ dl vitvinsvinäger
1 dl cane syrup (rörsockersirap)
1 dl koncetrerad apelsinjuice
¾ dl söt senap
2 msk kycklingfond
1 msk vitlökspulver
1 msk salt
½ tsk mald svartpeppar
½ tsk chiliflakes
1 tsk flytande rökarom, kan uteslutas
Gör så här:
Mixa eller passera aprikoserna.
Blanda samtliga ingredienser utom rökaromen i en gryta och sjud i ca 15 minuter eller tills såsen är simmig.
Tillsätt rökaromen om så önskas.
Låt kallna.
Häll upp på burk eller flaska.
Förvara i kylskåp.
Det här en stark "hot sauce" som blir starkare och starkare ju längre du sparar den.
Antal: 8-10 portioner
Ingredienser:
230 g matjessill skurna/hackade i riktigt små bitar
50 g smör
3 gelatinblad
1 dl hackad gräslök
1 dl finhackad dill
2 dl créme fraiche
3 dl grädde
Nymald peppar
Gör så här:
Finhacka matjesillen och låt mellanlanda på ett hushållspapper.
Fortsätt hacka dill och gräslök.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Smält smöret och slå på grädden.
Låt koka upp.
Ta från plattan och låt svalna en aning.
Klä under tiden botten på en springform med smör/bakplåtspapper som får vänta i kylen tills den är dags att användas.
Krama ur gelatinbladen när de mjuknat och rör ner i grädden ett och ett.
Rör tills de har smält.
Tillsätt créme fraiche och vispa helt slät.
Rör ner matjessill, dill och gräslök.
Fördela röran i den nu kylda springformen och ställ kallt i 3-4 timmar.
Använd en kniv att lätta tårtan med innan springformen lossas.
Förflytta till lämpligt fat och klipp bort smörpappret.
Garnera med några kvistar grönt eller varför inte några körsbärstomater.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|