Alla inlägg under december 2014

Av Maria - 9 december 2014 10:00

Antal: ca 80 skorpor

Ugn: 200 grader, 10-12 minuter + 250 grader, ca 5 minuter + 50 grader, ett par timmar


Ingredienser:
4 msk vatten

1 g (2 paket) saffran

200 g rumstempererat smör

2 dl rårörsocker

4 ägg

1 tsk salt

10 dl vetemjöl

1 ägg till pensling


Gör så här:

Koka upp vattnet.

Rör ut saffranet i det.

Rör samman smör och socker tills det är vitt och fluffigt.

Tillsätt saffransvattnet.

Rör ner ett ägg åt gången.

Tillsätt salt.

Rör ner mjölet och blanda tills degen blir mjuk och kan formas.

Låt degen vila i kylen i en timme.


Sätt på ugnen på 200 grader.

Häll ut degen på bakbordet.

Forma degen till fyra längder, ca 1 cm höga.

Lägg längderna på bakplåtspapper på plåtar.

Pensla med ägget.

Grädda i 10-12 minuter.

Ta ut längderna och skär dem i sneda skivor, ca 1 cm breda, medan de fortfarande är varma.


Höj ugnsvärmen till 250 grader.

Lägg skorporna på sidan på plåten.

Rosta skorporna så att de får fin färg i ca 5 minuter, kolla noga så de inte bränns vid.


Sänk ugnsvärmen till 50 graer och låt skorporna torka i ett par timmar.

Ha ugnen lite öppen, med en glipa på ungefär 3 cm, sätt en träsked eller liknande emellan.

Förvara skorporna i plåtburk i rumstemperatur.

Bakat · Jul
Av Maria - 9 december 2014 10:00

Ingredienser:

1 burk  vanlig inlagd sill
1  ingrid-marie äpple
1 dl  creme fraiche
4 msk  sillspad
2 tsk  curry
1 msk  honung

 

Gör så här:

Gör tunna stavar av äpplet.
Lägg det i en skål och slå över lite sillspad.
Blanda i resten av ingredienserna.
Lägg i filébitarna
Rör om och förvara svalt. 

Av Maria - 9 december 2014 10:00

Ugn: 250 grader, 20 minuter + 20 minuter


Ingredienser:

1 dl  honung
0,5 dl  soja
1 msk  fänkålsfrön, mortlade
0,5 tsk  kryddpeppar
1 msk  rosmarin
1 msk  timjan
svartpeppar efter smak

 

Gör så här:

Snitta svålen på skinkan i ett rutnätsmönster. 
Blanda alla ingredienser i en skål. 
Pensla på griljeringen. 
In med skinkan i ugnen 20 min i 250 grader.
Efter 20 minuter, ta ut och pensla ännu en gång.

In i ugnen ytterligare 20 min.
Garnera gärna med färsk rosmarin. 

Av Maria - 8 december 2014 22:00

Antal: 2 glas


Ingredienser:

Sockerlag:
1 dl strösocker
2 dl vatten
1 msk hel nejlika
 
Drink:
8 cl amarettolikör
6 cl citronsaft
4 cl sockerlag
4 cl äggvita
is, tärningar
 
Gör så här:
Koka upp sockerlagen.
Blanda drinken i en shaker med is tills den kylts ner och äggvitan skummat upp.
Smaka av och reglera med citronsaft/sockerlag.
Häll upp i drinkglas och servera genast.
Av Maria - 8 december 2014 22:00

Ingredienser:

1 l färskpressad äppeljuice
75 cl torrt vitt vin
5 kanelstänger
10 hela nejlikor
5 kardemummakapslar


Gör så här:

Värm tillsammans och servera rykande hett.

Av Maria - 8 december 2014 22:00

Antal: 1 glas


Ingredienser:

0,5 dl glögg (rödvinsglögg)
1 dl mousserande vin
1 skiva apelsin
1 skiva citron
frysta björnbär


Gör så här:

Häll upp glögg i ett glas.

Fyll på med mousserande vin.

Lägg ner en apelsinskiva, en citronskiva och några frysta björnbär – klart!

Av Maria - 8 december 2014 22:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Glöggmarinerade hallon:
2 dl frysta hallon, upptinade
2 msk glögg, gärna starkvin
0,75-1 msk florsocker
 
Vanilj- och mascarponemousse:
100 g färskost
100 g mascarpone
2 msk florsocker (mer om du önskar sötare)
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde

Pepparkakssmul:
ca 10 pepparkakor
 
Gör så här:
Lägg upp hallonen i en skål och häll på glögg och florsocker.
Rör samman och låt stå och dra.
Häll alla ingredienser till moussen i en bunke och vispa med elvisp samman till en fluffig mousse.
Vispa på så tjocknar den.
Krossa eller mortla pepparkakorna och dela upp i 4-5 serveringsglas. 
Spritsa på den fluffiga moussen och toppa med dom glöggmarinerade hallonen.
Ställ svalt eller servera direkt!
Skall dom inte serveras på en gång rekommenderar jag att inte sätta ner en hel pepparkaka i toppen som garnityr.
Gör det istället precis innan det skall serveras.
Annars blir den mjuk!
Av Maria - 8 december 2014 22:00

Antal: ca 60 stycken


Ingredienser:

0,5 gul lök, riven
2 ägg
0,5 dl grädde
1 dl havregryn
1 tsk salt 

1 krm vitpeppar
1-2 tsk malen kanel (eller efter smak)
1-2 tsk mejram (eller efter smak)
0,5 krm malen kryddpeppar
1 msk potatismjöl
500 g älgfärs
1 dl vatten
1 tsk honung


Gör så här:

Hacka löken.
Mixa ägg, lök, grädde och havregryn.

Smaksätt med kryddor.

Tillsätt till sist potatismjöl för att binda ihop smeten.
Blanda ihop alla ingredienser till en smet. 

Rulla köttbullarna för hand eller använd en spritspåse.
Stek på medelvärme i 3-5 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards