Alla inlägg under december 2014

Av Maria - 4 december 2014 18:00

Ingredienser:

0,5 kg  kastanjer
15  schalottenlökar
2 msk  smör
2 msk  farinsocker
salt  

peppar
2  lagerblad
timjan
3 msk  balsamvinäger
1,5 dl  vatten

 

Gör så här:


Skär ett snitt eller ett kryss i botten på kastanjerna.
Koka kastanjerna i ca 20 minuter.
Häll av kastanjerna i ett durkslag och låt dem svalna.
Skala kastanjer.
Stek schalottenlökarna hela i smör.
Tillsätt efter 5 minuter kastanjer och smula ner lagerblad.
Tillsätt sedan resten av ingredienserna förutom vattnet och låt det koka ihop.
Häll i vattnet och låt det koka ur.
Servera till julskinkan. 

Av Maria - 4 december 2014 17:45

Ingredienser:

1  vanlig burk inlagd sill
1  morot
4  lagerblad
5  kryddpepparkorn
2 kvistar  rosmarin
1  rödlök

 

Gör så här:


Skär lök och morötter i skivor. 
Blanda sedan ner dem i sillburken tillsammans med resten av ingredienserna.
Rör om och förvara svalt. 

Av Maria - 4 december 2014 06:45

Antal: 6-8 portioner


Ingredienser:

1 dl kesella

2 msk söt grov senap, t.ex skånsk

2 msk hackad dill

Salt

250 g strömmingfilé

1 dl mjöl

2 uppvispade ägg

2 dl torra, fina smulor av vörtbröd eller kavring

Olja till fritering

Plockad dill

Citronklyftor


Gör så här:

Rör ihop kesella, senap och dill, smaka av med salt.

Ställ kallt.

Klipp bort fenorna på strömmingen och doppa den först i mjöl, sedan i ägg och sist i brödsmulor.

Hetta upp 6-7 cm olja i en kastrull.

Fritera strömmingarna, några i taget, i 180 grader i ca 1½ minut.

Låt rinna av på hushållspapper och salta lätt.

Fritera dillen bara några sekunder och servera strömmingen med citronklyftor och dippsåsen.


Tips!

Rätt temperatur:

Om du inte har någon fritös så använd hushållstermometer eller prova med ett par bitar vitt bröd.

När de blir gyllenbruna på en minut är temperaturen rätt.

Av Maria - 4 december 2014 06:00

Antal: ca 30 tryfflar


Ingredienser:

200 g mörk choklad, hackad

100 g smör

1 dl vispgrädde

1 msk créme fraiche

Lite apelsinzest (mycket finrivet apelsinskal) eller ett par droppar apelsinlikör


Garnering:

Ev kakao eller/och hackade nötter


Gör så här:

Smält smöret i en kastrull.

Häll på grädden och ge det hela ett uppkok och låt gräddsmöret koka kraftigt i ½ minut.

Dra kastrullen från värmen och rör ned den hackade chokladen.

Rör tills chokladen smält.

Tillsätt créme fraiche och apelsinzest/apelsinlikör. 

Vispa tryffelmassan slät.

Låt massan svalna och häll sedan upp den i en spritspåse.

Tryffelsmeten tjocknar när den blir kall.

Spritsa små fina rosor eller "pluppar".

Ställ tryfflarna svalt och pudra sedan kakao över eller rulla i hackade nötter.

Förvara svalt upp till två veckor.

Av Maria - 3 december 2014 17:45

Ingredienser:

1 burk  skånsk grov senap
2-3 kvistar  dragon
1 msk  honung

0,5 tsk  vit balsamvinäger

 

Gör så här:


Hacka dragonen och häll ner den i senapen. 
Tillsätt honung och balsamvinägern. 
Vispa ihop senapen tills alla ingredienser har blandat sig väl. 
Häll upp i en vacker burk. 

 

Av Maria - 3 december 2014 17:45

Ingredienser:

1 burk  vanlig inlagd sill
0,5 dl  tomatpuré
1 dl  sherry
0,5  rödlök
 salt och peppar
4 msk  sillspad

 

Gör så här:


Blanda alla ingredienserna förutom sillen i en glasburk.
Lägg i filébitarna
Rör om och förvara svalt. 

Av Maria - 3 december 2014 14:15

Antal: ca 40 stycken


Ingredienser:

2 dl vispgrädde

2 dl strösocker

3 dl ljus sirap

100 g smör

4 msk kakao (gärna av god kvalitet)

½ dl hackade pistagenötter

½ tsk flingsalt


Gör så här:

Klä en form, ca 20*20 cm, med bakplåtspapper.

Blanda grädde, socker, sirap, smör och kakao i en kastrull.

Låt koka upp under omrörning.

När det börjar koka, sänk värmen och koka tills smeten är 120 grader eller koka i ca 10 minuter och gör sedan ett kulprov.

Rör om då och då.

Häll försiktigt kolasmeten i formen.

Strö över de hackade nötterna och flingsalt.

LÅt kolan stå och svalna en stund innan du ställer in den i kylskåpet i minst en halvtimme, gärna över natten.

Skär kolasmeten i fyrkanter som är ca 2*2 cm stora.

Slå in först i en liten bit bakplåtspapper och sedan i färgade silkespapper.

Förvara svalt.


Tips!

Sila de hackade pistagenötterna genom en tesil så du inte får med det fina "pistagedammet".

Av Maria - 3 december 2014 06:45

Antal: 1 stor burk


Ingredienser:

2 schalottenlökar

1 svenskt äpple, t.ex Ingrid Marie

1 förpackning inläggningssill á 420 g, 5-minutersill

2 dl ekologisk créme fraiche

2 msk hackad dill

Salt

Dillkvistar till servering


Gör så här:

Finhacka schalottenlöken.

Tärna äpplet.

Skär sillen i bitar.

Blanda alla ingredienser utom sillen.

Smaka av med salt.

Vänd i de skurna sillbitarna.

Lägg i burk med tättslutande lock.

Låt stå 2-3 dygn i kylskåp före servering.

Håller ca 1 vecka i kylskåp.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards