Alla inlägg under december 2014
Ingredienser:
1 kg blandfärs
1 gul lök, stor
2 klyftor vitlök
1,5 dl vispgrädde
1 dl öl, julöl eller mörk öl
1,5 dl ströbröd
2 ägg
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar, eller vitpeppar
1 tsk enbär, finhackade
1 tsk torkad timjan
1 msk honung
olja, till stekning
smör, till stekning
Gör så här:
Lägg färsen i en hushållsassistent.
Skala och skär lök och vitlök i grova bitar.
Lägg lök och vitlök i en mixerkanna.
Knäck i äggen och häll på grädde.
Mixa till en slät puré med stavmixer.
Häll ner blandningen i assistenten med färsen.
Tillsätt även öl, enbär, timjan, honung, ströbröd, salt och peppar.
Blanda ihop på låg hastighet, det ska bara precis gå ihop till en jämn blandning.
Körs smeten för länge så blir det sega köttbullar.
Rulla fina köttbullar av smeten eller fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut till små köttbullar.
Att spritsa köttbullar av smeten går snabbt och ger mindre kladd.
Stek dem gyllene i en medelvarm panna i smör och olja.
Det går också bra att försteka dem på plåt i ugnen på 200 grader, ca 10 minuter.
Stek på i panna före servering.
Ingredienser:
1,5 l torrt vitt vin
2-3 dl strösocker
1 dl Ernst juliga krydddekokt (se tips!)
1 dl gula russin
cognac (valfritt)
Gör så här:
Strö sockret jämnt i en stekpanna.
Låt sockret smälta, rör ej om i början utan låt det först smälta.
Rör om när sockret börjat smälta.
Häll på lite av vinet, ta lite i taget, och låt koka upp.
Lägg över i en kastrull och häll på resten av vinet.
Tillsätt jularom och russin.
Låt sjuda på låg värme i 20-30 minuter.
Servera varm och smaksätt den eventuellt med cognac.
Antal: ca 12 glas
Ingredienser:
1 flaska vinglögg, 750 ml
1 förpackning tranbärsdryck, 750 ml
2 apelsiner, saften
½ dl cointreau
ca 7 dl ginger ale
Till garnering:
2 apelsiner eller 4 clementiner
½ granatäpple
Myntablad
Mycket is
Gör så här:
Häll alla ingredienser utom ginger ale i en rymlig skål.
Förbered frukten till garnering.
Skiva apelsinerna och clemtinerna.
Pilla ur kärnorna ur granatäpplet.
Hit går det bra att göra i förväg.
Lägg i apelsinskivor, granatäpplekärnor och is i sangrian precis före serverving.
Toppa med ginger ale.
Antal: 4 stycken
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Jäsning: 3 timmar + 1 timme + 30 minuter
Ingredienser:
25 g jäst för söta degar
2 dl kallt vatten
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
2 äggulor
1 dl apelsinmarmelad
½ dl Vit Sirap
1 msk stött anis
1 dl rapsolja
4 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en skål.
Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt och de 5 dl vetemjöl och arbeta samman till en deg.
Låt jäsa under bakduk i 3 timmar.
Tillsätt övriga ingredienser och låt jäsa under duk i ytterligare 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Dela degen i fyra delar och forma varje del till ett platt, runt bröd.
Penslas med vatten.
Låt jäsa i 30 minuter.
Du kan göra mönster i bröden om du så vill, med tex ett pepparkaksmått.
Grädda mitt i ugnen i 225 °C i cirka 15 minuter.
Låt svalna på galler.
Ätes ljumna med smör och ost.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 salta sillar eller 4 urvattnade saltfiléer
1 rödlök
Lag:
1 dl ättikssprit, 12%
2 dl vatten
1½-2 dl socker
10 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
Garnering:
1 rödlök
Gör så här:
Vattna ur den hela salta sillen i kallt vatten ca 1 dygn.
Rensa och filea den.
Ta bort skinnet.
Skölj de urvattnade sillfiléerna väl.
Lägg dem hela eller skurna i bitar i en glasburk med skalad och skivad rödlök.
Blanda ingredienserna till lagen och koka upp den.
Låt den kallna.
Häll lagen över sillen.
Låt den stå kallt till nästa dag.
Garnera sillen med rödlök.
Sillens hållbarhet:
Sillen kan förfaras i kyllskåpet 1-2 veckor, i frys ca 3 månader.
Tina sillen i kylskåpet.
Häll helst bort lagen och ersätt den med en ny fräsch lag.
Ugn: 125 grader, 10-20 minuter
Ingredienser:
100 g smör eller magarin
4 äggvitor
2 dl strösocker
10-15 droppar cedroolja
2 tsk hjorthornssalt
11-12 dl vetemjöl
Karamellfärger till dekoration
Gör så här:
Smält matfettet.
Vispa äggvitorna pösiga med sockret.
Rör ner matfettet i skummet tillsammans med cedroolja och den mindre mängden vetemjöl blandat med hjorthornssalt.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela den i två halvor och kavla varje deghalva till 3 mm tjocka plattor.
Grädda en provkaka.
Om den inte håller formen beövs det mer mjöl i degen.
Ta ut figurer och grädda dem mitt i ugnen i 125 grader 10-20 minuter.
Figurerna ska vara alldeles torra.
Låt dem svalna på plant underlag.
Måla kakfigurerna efter egen fantasi.
Ta ut små hål om du vill ha breda band att hänga kakorna i.
Annars trär man igenom sytråd med en nål.
Ingredienser:
4 cl Grand Marnier Rouge
4 cl Moet Chandon Rosé
2 cl Granatäpplejuice
1 cl Citronjuice
Gör så här:
Skaka granatäpplejuice, Grand Marnier och citronjuice i en shaker med krossad is.
Sila över ett champagneglas och fyll upp upp med Moet Chandon Rosé.
Ingredienser:
1 gädda, knappt 1 kg
2 ägg
3 dl vispgrädde
Salt
Peppar
Gör så här:
Filea gäddan, ta bort skinn och ben.
Sätt ugnen på 150 grader.
Finfördela fiskköttet i en mixer.
Tillsätt äggulorna och grädden.
Peppra och salta.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Vänd ner det i färsen.
Häll smeten i en smord form, rymd 1½-2 liter.
Grädda gäddfärsen i vattnebad i ugnen ca 50 minuter.
Stjälp upp färsen och låt kallna.
Skär skivor av färsen, dela dem ev. till mindre fyrkanter.
Lägg en klick sikrom på och garnera med dill.
Kan också serveras med en murkelsås.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|