Alla inlägg under januari 2016

Av Maria - 11 januari 2016 13:45

1933 (Onsdag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Sillsallad med grädde, pressylta med potatis och rödbetssallad. Kaffe eller te, marmelad eller honung, saffransbröd.

Middag: Kokt fisk med senapssås och potatis. Äppelpannkaka.


1934 (Torsdag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Ägglåda med purjolök, kall skinka med stuvad spenat, (färsk eller konserverad). Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.

Middag: Rostade ostsmörgåsar. Soppa S:t Germain. Franska pannkakor med likörsås.


1979 (Torsdag)

Middag: Ärtsoppa, rågbröd med ost. Fruktsallad med banan.

Gör fruktsalladen av banan, apelsin och äpple som skärs i bitar. Häll på krossad ananas.

 

2006 (Onsdag)

Matkalendern:

Snabba fisksoppan: Värm 1 stor burk fiskbullar i buljong, klipp över dill, blanda ner 1 burk gröna ärter och slå på 1 kelda fisk- & skaldjurssoppa. Smaka av.


2007 (Torsdag)

Matkalendern: Köttfärsgulasch - Skär 1 röd, 1 gul och 1 grön paprika i strimlor. Fräs lök och paprika i 2 msk flytande margarin. Tillsätt 300 g köttfärs, stek tills färsen tagit färg. Tillsätt 2 msk tomatpuré och 1 dl köttbuljong. Krydda med 1 tsk paprikapulver, 1 tsk chilipulver och salt. Låt puttra 5-10 minuter. Tillsätt 1 dl matlagningsyoghurt. Rör om. Servera med ris.

Av Maria - 10 januari 2016 19:51

Ingredienser:

8 böcklingar

8 kokta kalla potatisar

2 hg grön gurka

1 purjolök eller 1 knippa gräslök

3 hårdkokta kalla ägg

1 grönsalladshuvud


Sås:

1½ dl gräddfil

½ tub (ca 50 g) kaviar


Gör så här:

Rensa och filéa böcklingarna, skala och skiva potatisen och finstrimla purjolöken.

Skär gurkan i stavar.

Varva allt detta på ett fat och ringla sås av gräddfil och kaviar mellan varven.

Lägg en krans av väl sköljda salladsblad runt om.

Garnera med äggklyftor.

Av Maria - 10 januari 2016 19:15

Ingredienser:

1 purjolök

1 msk magarin

2 tsk curry

300 g köttfärs

3 dl buljong (tärning)

1 burk böngroddar

2 tsk arrowrot eller potatismjöl

3/4 tsk salt

½ krm peppar


Gör så här:

Skölj och strimla purjolöken.

Fräs den i matfettet.

Misa i köttfärsen med en gaffel och låt den bli brynt.

Späd med buljongen och låt allsammans puttra några minuter under lock.

Rör i arrowrotmjölet i lite vatten och rör ner redningen i köttfärssåsen.

Tillsätt de väl avrunna böngroddarna och blanda väl.

Servera med kokt ris eller pasta.

Av Maria - 10 januari 2016 12:30

1933 (Tisdag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Inlagd strömming med stekt potatis, fattiga riddare med sylt. Kaffe eller te, marmelad eller honung, käx.

Middag: Kokt kalvfärs med tomatsås och potatis. Blancmangé med hallonkompott.


1934 (Onsdag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Ägg- och ansjovisrätt, italiensk sallad, njursås. Kaffe eller te, marmelad eller honung, rest av efterrätt.

Middag: Stekt rödspätta med lingon, pressad potatis. Frukttårta med vaniljsås.


1979 (Onsdag)

Middag: Risotto, riven ost och grönsallad. Äppelmos med mjölk.

Koka ris till 4 personer. Tina och värm gröna ärter ovanpå riset. Fräs 2 hackade lökar, 1 hackad röd paprika och 100 g strimlad rökt skinka. Blanda med ris och ärter. Smaksätt med curry eller paprikapulver. Servera riven ost till.


2002 (Torsdag)

Matkalendern: Vintergryta

2006 (Tisdag)

Matkalendern: Korvgryta med lök: Fräs 4 skivade gula lökar i lite olja i en gryta. Skär 400 g mager falukorv i strimlor och blanda ner dem och 2½ dl buljong, 3 msk tomatpuré, 2 tsk senap och 1 tsk timjan. Låt koka på svag värme under lock ca 10 minuter.


2007 (Onsdag)

Matkalendern: Blomkålssoppa med curryfraiche - Skölj, skiva och skär ½ blomkålshuvud, 1 morot, 1 potatis, 1 palsternacka, 1 purjolök och några kvistar persilja. Fräs i 2 msk olja i en kastrull. Tillsätt 1 liter grönsaksbuljong. Låt puttra 10-15 minuter. Mixa i en matberedare med en del av buljongen till soppkonsistens. Smaka av med salt och peppar. Rör samman 4 msk extra lätt fraiche med 2 krm curry och salt. Klicka detta i soppan.

Av Maria - 10 januari 2016 10:49

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl svart eller röd quinoa

3 salladslökar

1 kruka dill

1-2 rädisor

2 syrliga äpplen

150 g fetaost

2 msk citronsaft

Flingsalt

Grovmalen svartpeppar


Gör så här:

Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen.

Låt svalna.

Hacka salladslök och dill.

Skiva rädisorna.

Skala ev. äpplena, skär bort kärnhuset och skär dem i små bitar.

Blanda quinoa, räsdisor, äpple, salladslök, dill, smulad fetaost och citronsaft.

Smaka av med flingsalt och svartpeppar.

Av Maria - 9 januari 2016 18:45

Ingredienser:

500 g gulbetor

1 liten gul lök

2 klyftor vitlök

1 dl quinoa

2 ägg eller bulgur kokt

1 msk dijonsenap

1 dl ströbröd

salt och peppar



Potatis1 kg

2 msk rapsolja

salt 


Grönkålen, fräs med smör och lite vatten


Gör så här:

Tvätta och riv gulbetorna grovt, hacka den gula löken och riv vitlöken.

Blanda med resten av ingredienserna till biffarna och låt det stå i 10 minuter.

Halvera potatisen och blanda med olja och salt på en plåt.

Forma till gulbetssmeten till biffar och baka dem i ugnen i 10 minuter.

Sätt in potatisen samtidigt men baka potatisen tills den är gyllene, ca 25-30 minuter på 200 grader.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards