Alla inlägg under januari 2016
1933 (Onsdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Sillsallad med grädde, pressylta med potatis och rödbetssallad. Kaffe eller te, marmelad eller honung, saffransbröd.
Middag: Kokt fisk med senapssås och potatis. Äppelpannkaka.
1934 (Torsdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Ägglåda med purjolök, kall skinka med stuvad spenat, (färsk eller konserverad). Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.
Middag: Rostade ostsmörgåsar. Soppa S:t Germain. Franska pannkakor med likörsås.
1979 (Torsdag)
Middag: Ärtsoppa, rågbröd med ost. Fruktsallad med banan.
Gör fruktsalladen av banan, apelsin och äpple som skärs i bitar. Häll på krossad ananas.
2006 (Onsdag)
Matkalendern:
Snabba fisksoppan: Värm 1 stor burk fiskbullar i buljong, klipp över dill, blanda ner 1 burk gröna ärter och slå på 1 kelda fisk- & skaldjurssoppa. Smaka av.
2007 (Torsdag)
Matkalendern: Köttfärsgulasch - Skär 1 röd, 1 gul och 1 grön paprika i strimlor. Fräs lök och paprika i 2 msk flytande margarin. Tillsätt 300 g köttfärs, stek tills färsen tagit färg. Tillsätt 2 msk tomatpuré och 1 dl köttbuljong. Krydda med 1 tsk paprikapulver, 1 tsk chilipulver och salt. Låt puttra 5-10 minuter. Tillsätt 1 dl matlagningsyoghurt. Rör om. Servera med ris.
Ingredienser:
8 böcklingar
8 kokta kalla potatisar
2 hg grön gurka
1 purjolök eller 1 knippa gräslök
3 hårdkokta kalla ägg
1 grönsalladshuvud
Sås:
1½ dl gräddfil
½ tub (ca 50 g) kaviar
Gör så här:
Rensa och filéa böcklingarna, skala och skiva potatisen och finstrimla purjolöken.
Skär gurkan i stavar.
Varva allt detta på ett fat och ringla sås av gräddfil och kaviar mellan varven.
Lägg en krans av väl sköljda salladsblad runt om.
Garnera med äggklyftor.
Ingredienser:
1 purjolök
1 msk magarin
2 tsk curry
300 g köttfärs
3 dl buljong (tärning)
1 burk böngroddar
2 tsk arrowrot eller potatismjöl
3/4 tsk salt
½ krm peppar
Gör så här:
Skölj och strimla purjolöken.
Fräs den i matfettet.
Misa i köttfärsen med en gaffel och låt den bli brynt.
Späd med buljongen och låt allsammans puttra några minuter under lock.
Rör i arrowrotmjölet i lite vatten och rör ner redningen i köttfärssåsen.
Tillsätt de väl avrunna böngroddarna och blanda väl.
Servera med kokt ris eller pasta.
1933 (Tisdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Inlagd strömming med stekt potatis, fattiga riddare med sylt. Kaffe eller te, marmelad eller honung, käx.
Middag: Kokt kalvfärs med tomatsås och potatis. Blancmangé med hallonkompott.
1934 (Onsdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Ägg- och ansjovisrätt, italiensk sallad, njursås. Kaffe eller te, marmelad eller honung, rest av efterrätt.
Middag: Stekt rödspätta med lingon, pressad potatis. Frukttårta med vaniljsås.
1979 (Onsdag)
Middag: Risotto, riven ost och grönsallad. Äppelmos med mjölk.
Koka ris till 4 personer. Tina och värm gröna ärter ovanpå riset. Fräs 2 hackade lökar, 1 hackad röd paprika och 100 g strimlad rökt skinka. Blanda med ris och ärter. Smaksätt med curry eller paprikapulver. Servera riven ost till.
2002 (Torsdag)
Matkalendern: Vintergryta
2006 (Tisdag)
Matkalendern: Korvgryta med lök: Fräs 4 skivade gula lökar i lite olja i en gryta. Skär 400 g mager falukorv i strimlor och blanda ner dem och 2½ dl buljong, 3 msk tomatpuré, 2 tsk senap och 1 tsk timjan. Låt koka på svag värme under lock ca 10 minuter.
2007 (Onsdag)
Matkalendern: Blomkålssoppa med curryfraiche - Skölj, skiva och skär ½ blomkålshuvud, 1 morot, 1 potatis, 1 palsternacka, 1 purjolök och några kvistar persilja. Fräs i 2 msk olja i en kastrull. Tillsätt 1 liter grönsaksbuljong. Låt puttra 10-15 minuter. Mixa i en matberedare med en del av buljongen till soppkonsistens. Smaka av med salt och peppar. Rör samman 4 msk extra lätt fraiche med 2 krm curry och salt. Klicka detta i soppan.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl svart eller röd quinoa
3 salladslökar
1 kruka dill
1-2 rädisor
2 syrliga äpplen
150 g fetaost
2 msk citronsaft
Flingsalt
Grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen.
Låt svalna.
Hacka salladslök och dill.
Skiva rädisorna.
Skala ev. äpplena, skär bort kärnhuset och skär dem i små bitar.
Blanda quinoa, räsdisor, äpple, salladslök, dill, smulad fetaost och citronsaft.
Smaka av med flingsalt och svartpeppar.
Ingredienser:
500 g gulbetor
1 liten gul lök
2 klyftor vitlök
1 dl quinoa
2 ägg eller bulgur kokt
1 msk dijonsenap
1 dl ströbröd
salt och peppar
Potatis1 kg
2 msk rapsolja
salt
Grönkålen, fräs med smör och lite vatten
Gör så här:
Tvätta och riv gulbetorna grovt, hacka den gula löken och riv vitlöken.
Blanda med resten av ingredienserna till biffarna och låt det stå i 10 minuter.
Halvera potatisen och blanda med olja och salt på en plåt.
Forma till gulbetssmeten till biffar och baka dem i ugnen i 10 minuter.
Sätt in potatisen samtidigt men baka potatisen tills den är gyllene, ca 25-30 minuter på 200 grader.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|