Alla inlägg under januari 2016
1933 (Onsdag)
Lunch: Smör, bröd, ost uppskuren pressylta. Fransk omelett med skinktärningar. Fisk stekt i bitar med brynt potatis. Kaffe eller te, kakor.
Middag: Kalvfrikassé med ris och potatis. Katrinplommonkompott med grädde.
1934 (Torsdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Glasmästarsill med kokt potatis, omelett med krabbstuving, leverpastej. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.
Middag: Ost, smör, bröd. Harsoppa. Gräddvåfflor med sylt.
1979 (Torsdag)
Middag: Köttfärsbiff, brynt lök, vitkålssallad med riven morot och pressad citron, kokt potatis. Clementiner.
2001 (Torsdag)
Matkalendern: Favoritsoppa med köttfärs
2002 (Fredag)
Matkalendern: Bandspaghetti med gorgonzolasås och sallad
2003 (Lördag)
Matkalendern: Räksallad med saffran
2004 (Söndag)
Matkalendern: Biffgryta med strimlor
2006 (Onsdag)
Matkalendern:
Potatisgratäng med rökt skinka:
Skala och skiva 10 potatisar. Varva dem i en form med 150 g rökt skinka i tärningar, 2 finskivade selleristjälkar och ca 1½ dl riven ost. Salta och peppra. Häll på 2 dl mjölk. Grädda i 225 grader ca 40 minuter.
2007 (Torsdag)
Matkalendern: Köttfärsris - Bryn 1 hackad rödlök och 300 g köttfärs i lite olivolja. Blanda i 1 tsk basilika, 1 tsk salt, ½ tsk krossad rosépeppar. Rör ner 1 pkt wokgrönsaker och fräs några minuter. Blanda i 4 portioner kokt ris och 1 msk soja.
2008 (Fredag)
Matkalendern: Pizzabullar
2017 (Onsdag)
Köksalmanack:
Brie- & purjopaj: skiva 250 g brie, strimla en purjolök och en rödlök. Varva i ett pajskal och slå över 2 ägg vispade med 2 dl créme fraiche, salt och citronpeppar. 40 minuter i 200 grader, sallad till.
Citrussallad: blanda fileade klyftor av grapefrukt och apelsin med konserverade mandarin.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl matvet
1 dl röda linser
1 gul paprika
1 röd chili
½ gurka
1 rödlök
2 dl valnötter
1 kruka färsk koriander
Dressing:
3 msk rapsolja eller annan neutral olja
1-2 limefrukter, finrivet skal och saft
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
½ tsk salt
Tillbehör:
Ev. kokospanerad quorn
Ev. kall yoghurtsås
Gör så här:
Koka matvete och linser var för sig enligt anvisningen på förpackningen.
Dela, kärna ur och tärna paprikan.
Dela, kärna ev ur chilin.
Skala och skär gurkan i bitar.
Skala och finhacka löken.
Hacka valnötterna.
Blanda ingredienserna till dressingen (riv endast det gröna på limefrukterna).
Hacka koriandern.
Vänd ner matvet, linser, grönsaker, nötter och koriander med dressingen.
Servera t.ex med kokospanerad quorn och gärna med en kall yoghurtsås.
Antal: 8 muffins
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
5 ägg
½ dl vispgrädde
2 dl riven ost, t.ex västerbottenost, cheddar eller prästost
1 krm grovmalen svartpeppar
Förslag till fyllningar:
Salami, tärnad parmesanost och soltorkade tomater.
Chévre och hackade rostade valnötter.
Vaniljpulver, stevia och smör.
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 g.
Rör ihop ägg, vispgrädde och ost i en bunke.
Smaksätt med peppar.
Tillsätt ev. någon av fyllningarna.
Häll smeten i stor muffinsformar, använd gärna muffinsplåt så håller de formen bättre.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Vill du att muffinsen ska få mycket färg kan du använda grillfunktionen de sista minuterna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 ägg
1½ dl florsocker
500 g mascarpone, philadelphia cream cheese eller dansk flödeost
4 msk amaretto mandellikör (kan ersättas med 1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj)
2 dl starkt, kallt kaffe
20 savoiardikex eller 150 g biskvier
2 msk kakao
Gör så här:
Vispa gulorna pösiga med sockret.
Blanda i osten och amaretton.
Vispa vitorna till fast skum och vänd försiktigt ner den i smeten.
Doppa hälften av kexen i kaffe och lägg dem en skål eller form.
Bred på hälften av ostmassan.
Doppa resten av kexen i resten av kaffet och lägg dem ovanpå ostmassan.
Bred på resten av ostmssan.
Pudra med kakao och ställ i kylen i minst 4 timmar, helst över natten.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|