Alla inlägg under januari 2016
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 röd paprika
1 zucchini
1 aubergine
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 msk olivolja
500 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1 msk agavesirap eller ljus sirap
Gör så här:
Dela, kärna ur och tärna paprikan.
Skär zucchini och aubergine i bitar.
Skala och skiva lök och vitlök.
Dela, kärna ur och hacka chilin.
Hetta upp oljan i en rymlig kastrull och stek grönsaker, lök, vitlök och chili ca 5 minuter.
Tillsätt resten av ingredienserna och koka ca 15 minuter.
Servera grytan varm med ris, pasta, vita bönor, linser eller kikärter, eller kall på buffé eller som tillbehör.
Laga gärna ratatouille i större satser och frys in.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Aprikossås:
ca 50 g torkade aprikoser
2 dl vatten
2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
ca 1 dl färskpressad apelsinjuice
3-4 bananer
Chokladglass (8 portioner):
220 g mörk choklad av hög kavlitet
1 l gräddmjölk (2/3 mjölk och 1/3 grädde)
1 1/4 dl strösocker
Knappt 1 dl flytande honung
4 äggulor
Gör så här:
Chokladglass:
Värm mjölken, strösockret och honungen till 85 grader.
Finhacka chokladen och häll det i den varma mjölken.
Rör tills blandningen är slät.
Låt svalna något och tillsätt gulorna under kraftig vispning.
Vispa tills smeten börjar tjockna.
Ställ glassmeten i kylen och låt den mogna.
Vispa kraftigt innan du kör smeten i glassmaskin.
Aprikossås:
Koka aprikoserna mjuka i vatten.
Lägg aprikoserna och lagen i en mixer.
Häll på vaniljsockret och apelsinsaften.
Mixa till en jämn och lagom tjock sås (justera konsistensen med apelsinsaften).
Skär bananerna i skivor och vänd dem i aprikossåsen.
Fördela banan- och apriksosblandningen i fyra djupa, iskalla tallrikar och lägg en eller flera kulor chokladglass ovanpå.
1933 (Måndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Prinskorv med pepparot, hönsstuvning i makaronirand. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.
Middag: Sillpudding med äggstanning och skirat smör. Havresoppa med katrinplommon.
1934 (Tisdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Uppstekt korvkaka med lingon, aladåb på överbliven spädgris, rödbetssallad, tomater. Kaffe eller te, marmelad eller honung, kakor.
Middag: Griljerad laxrygg med stuvad potatis. Äppelknyten.
1979 (Tisdag)
Middag: Purjosoppa och knäckebröd-smörgås. Ostkaka med sylt.
2002 (Onsdag)
Matkalendern: Fiskbullar i räksås
2006 (Måndag)
Matkalendern: Potatis- & purjolökssoppa: Skär 8 medelstora potatisar i bitar och fräs med 1 skivad purjolök i 2 msk olivolja. Häll över 1 liter hönsbuljong, salta och peppra. Koka ca 15 minuter. Kör soppan slät i matberedaren. Rör ner1 dl lätt créme fraiche. Servera med bröd.
2007 (Tisdag)
Matkalendern: Fiskbullar med räksås - Fräs 1-2 msk curry och 1 hackad gul lök i lite smör. Tillsätt 1 burk fiskbullar med räksås och låt det bli genomvarmt. Servera med kokt potatis.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
1 schalottenlök
1 gul lök
1 pkt saffran
5 dl avorioris
1 liter vatten
2 buljongtärningar
4 vitlöksklyftor
2 st paprikor
Cocktailtomater
1 burk eko blandade bönor
Solrosfrön och riven ost till servering
Gör så här:
Stek lök och saffran i olja tills den blivit mjuk.
Ta i riset och låt steka tills det blir lite glansigt.
Ta i vatten, buljong och pressa i vitlöken.
När riset mjuknat, ha i paprika, tomat, bönor och rör om så att det blir varmt.
Falafelrullar med rödkål, babyspenat, tomat och gurka.
Vitlökssås (blanda ihop creme fraiche, majonnäs, vitlök, paprikapulver, salt och peppar) och tomatsalsa.
Och riven ost så klart.
Ingredienser:
2,5 dl havremjöl (skrädmjöl går också bra)
2,5 dl mjölk (tex komjölk men det går säkerligen att byta till annat alternativ)
0,5 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 ägg
Lite salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och grädda till våffor.
1933 (Söndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Fiskfärs och svampstuving i små formar, chateaubriands med stekt potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, kakor.
Middag: Höns á lÁnglaise med potatis. Mannagrynstårta med fruktmos och grädde.
1934 (Måndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Böcklingsallad, spaghetti a la Milanaise. Kaffe eller te, marmelas eller honung, skorpor.
Middag: Smör, rostat bröd, ost. Avredd buljong med jordärtskockor. Kall oxhare, varm sky, gröna bönor, brynt potatis. Frukt.
1979 (Måndag)
Middag: Stekt spättafilé med stuvad spenat, skivade tomater och kokt potatis. Ost och äpple.
2002 (Tisdag)
Matkalendern: Potatis- och purjolökssoppa
2006 (Söndag)
Matkalendern:
Laxlasagne:
Tina 250 g hel spenat, krama ut vätskan och hacka grovt. Varva 10 lasagneplattor med vit sås, spenat och 200 g strimlad rökt lax. Avsluta med sås och riven ost. Gratinera 40-45 minuter i 200 grader.
2007 (Måndag)
Matkalendern: Pastaskruvar med olivsås - Koka 4 portioner pastaskruvar. Skala, skiva och fräs 2 gula lökar i lite olivolja. Tillsätt 1 burk krossade tomater, 3 msk tomatpuré, 2 krossade vitlöksklyftor och 2 krm salt. Låt småputtra tills löken känns mjuk. Tillsätt 2 dl grovhackade gröna oliver. Hetta upp och häll såsen över pastan.
2017 (Söndag)
Köksalmanack:
Middag: Viltskavspanna med strimlad smörstekt rödkål, äpple och ingefära. Slå på matgrädde och servera med blomkålsris.
Efterrätt: Len kopp: koka upp 3 dl vispgrädde, ta från värmen. Lägg 200 g hackad choklad, rör slätt. Tillsätt 1 äggula och 2 msk smör. Häll upp i glas, låt stelna i kyl.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|