Alla inlägg under januari 2016
Pressa ur vätskan ur tofun, utan att smula sönder den.
Tärna tofun i 1x1cm stora kuber.
Lägg kuberna i marinad (1.5dl teriyaki och 2 msk soya).
Låt dra i ca 10 min.
Skär sockerärterna på längden
Stek tofun och sockerärterna i olja.
(Spara marinaden)
Koka äggnudlar, låt dem rinna av och häll sedan över marinaden som blev kvar.
Blanda ihop allt och strö över lite sesamfrön.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
1 förpackning chili-halloumi
½ gul lök
½ påse fajtas-krydda
Tillbehör:
Tex rödkål, gurka, tomat och rödlök
Tortillabröd
Kebabsås
Gör så här:
Strimla och stek chili- halloumi och gul lök med fajitas- kryddan.
Ta i valfria grönsaker tex rödkål, gurka, tomat, rödlök i tortillabröd och toppa med kebabsås.
1933 (Lördag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Jordärtskocksgratin med skirat smör, små fläskkotletter av gris med stekt potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.
Middag: Fiskfärs med räksås och potatis. Gräddkaka med sylt.
1934 (Söndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Strömming i majonnäs, omelett med stuvade sockerrötter medvurst. Kaffe elelr te, marmelad eller honung, rest av efterrätt.
Middag: Fisk- och hummerstuvning i bensnäckor, späckad, stekt oxhare med sky grönsaker, råstekt potatis. Ananaskräm med mandelspån.
1979 (Söndag)
Lunch: Gratinerad torskromssmörgås, sallad.
Middag: Köttbullar med sås, grönsallad och kokt potatis. Glass med skivade jordgubbar.
2002 (Måndag)
Matkalendern: Paj med kassler
2006 (Lördag)
Matkalendern: Pias mustiga soppa
2007 (Söndag)
Matkalendern: Högrevsgryta med franska tillbehör
2017 (Lördag)
Köksalmanack: Stekta kycklinglår i gräddsås med potatiskroketter, gelé och bönor. Chiapudding med skivad banan, kanel och mandelmjölk.
Ingredienser:
3 purjolökar
2 msk smör eller magarin
4 skalade och i bitar skurna potatisar
Salt
1 1/4 l buljong
Körvel
Rostat vitt bröd
Gör så här:
Skölj purjolöken och skär den i skivor.
Bryn den i fettet och tillsätt potatisen.
Rör om, salta och häll på buljongen.
Koka soppan tills potatisen går lätt att mosa.
Smaka av med körvel och häll gärna soppan i skålar över lätt rostat vitt bröd.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl rågmjöl
1 liter vatten
1 dl russin
1 kanelstång
1 tsk salt
Kompott:
2 äpplen
1 msk socker
1 msk vatten
1 dl hasselnötter
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till gröten i en kastrull.
Låt gröten sjuda 10 minuter, rör då och då.
Skär äpplena i bitar.
Lägg äppelbitar, socker och vatten i en kastrull och koka försiktigt i 5 minuter så att äppelbitarna inte helt kokar sönder.
Rosta hasselnötterna i en het panna tills skalet börjar lossna.
Gnugga nötterna mot varandra i en ren kökshanduk så skalet lossnar.
Grovhacka nötterna och blanda ner i äppelkompotten.
Servera gröten toppad med äppelkompotten.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ gul lök
1 msk olja
1 pkt saffran (½ g)
2½ dl kamutvete
5 dl vatten
2 dl mandel
½ citron, finrivet skal
2 dl russin
1 dl hackad bladpersilja
Salt
Tillbehör:
Ev. tomatsås
Gör så här:
Skala och hacka löken fint.
Hetta upp olja i en kastrull och stek lök, saffran och kamutvete någon minut under omrörning.
Slå på vatten.
Koka upp sänk värmen och låt sjuda 30-40 minuter.
Låt stå ytterligare någon minut under lock.
Rosta mandel i en torr het panna.
Hacka grovt och lägg åt sidan.
Blanda mandel, citronskal (endast det gula), russin och persilja med det kokta kamutvetet.
Smaka av med salt.
Servera gärna med tomatsås.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|