Alla inlägg under januari 2016

Av Maria - 17 januari 2016 07:48

Ingredienser:

8 skivor ytter- eller innanlår (ca 500 g)

1 tsk salt

1½ msk smör eller margarin

3 dl buljong (tärning)


Grönpepparfyllning:

50 g smör eller margarin

2 mks grönpeppar

2 mks finhackad röd eller gul lök


Sås: 

3 dl sky

1 dl gräddmjölk

2 msk vetemjöl


Gör så här:

Dela köttskivorna om de är stora och gnid in dem med salt.

Blanda matfettet, grönpeppar och lök till fyllningen och bred ut den på köttet.

Rulla ihop och fäst med tandpetare.

Bryn ruladerna runt om i matfettet.

Späd med buljongen.

Efterstek sakta under lock tills köttet är mört, 50-60 minuter.

Ta upp ruladerna och håll dem varma.

Plocka bort tandpetarna.


Sås:

Koka upp skyn.

Blanda mjölet med lite kallt vatten.

Vispa ner mjölet i skyn.

Späd med  gräddmjölken.

Koka såsen 5 minuter.

Häll den över ruladerna.

Av Maria - 17 januari 2016 07:34

Antal: 3 bröd

Jäsning: Natten + ca 2 timmar

Ugn: 250 grader, 10 minuter + 200 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

Dag 1:

5 dl helråg

5 dl solroskärnor

1 dl linfrön

2 msk salt

5 dl vatten


Dag 2:

50 g jäst

5 dl vatten

3 dl mörk brödsirap

7 dl grovt rågmjöl (ca 385 g)

7 dl vetemjöl (ca 420 g)


Gör så här:

Dag 1:

Mät upp råg, solrosfrön, linfrön och salt i en bunke.

Koka upp vattnet och häll det över fröblandningen.

Täck över bunken med plast, låt stå i kyl till nästa dag.


Dag 2:

Rör ut jästen med ljummet vatten (ca 37 grader) i en köksmaskin.

Tillsätt sirap, rågmjöl, vetemjöl och fröblandningen från dag 1.

Kör degen på låg hastighet i köksmaskinen ca 30 minuter.

Degen ska vara lös och kladdig.

Smörj 3 avlånga brödformar som rymmer 1½ liter.

Fördela degen i formarna och låt jäsa under bakduk ca 2 timmar.


Grädda 10 minuter i 250 grader.

Spreja ev. med lite vatten när formarna sätts in i ugnen, så får bröden en knaprigare yta.

Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 1 timme.

Stjälp upp bröden ur formarna och låt svalna på galler.

Vira in bröden i bakdukar och låt ligga till nästa dag innan de skärs upp.

Av Maria - 16 januari 2016 14:45

1933 (Måndag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Sillfräs med potatis, uppvärmd kallops. Kaffe eller te, marmelad eller honung, rest av hasselnötskaka.

Middag: Smör, bröd, ost, helstekta lökar. Ryska biffar  med potatis. Skivade apelsiner.


1934 (Tisdag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Lappkojs med gratin på vitkål. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.

Middag: Wienerschnitzel med stekt potatis. Viktoriakräm.


1979 (Tisdag)

Middag: Stekta strömmingflundror, kryddgrönt och potatismos. Lingon och mjölk.

Servera en skål med hackad kryddgrönt att strö över strömmingen. Blanda dill, persilja, pujolök och paprika.


2011 (Söndag)

Middag: Pepparbiff, råstekt potatis. Mockatårta.

Av Maria - 16 januari 2016 11:13

Antal: ca 50 stycken

Ugn: 225 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

1 dl grahamsmjöl

1½ dl hackade pumpakärnor

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

4 dl dinkelsikt

150 g rumsvarmt smör

1 dl vatten

1 msk honung

½ msk flingsalt


Gör så här:
Blanda grahamsmjöl, pumpakärnor, bakpulver, salt och nästan all dinkelsikt, spara lite till utbakningen.

Tillsätt smör, vatten och honung och blanda till en kladdig deg.

Dela degen i två delar.

Kavla ut en del i taget till en tunn kaka.

Strö över hälften av flingaltet och kavla in saltet i degen.

Kakan ska vara så tunn som möjligt utan att gå sönder.

Gör likadant med den andra degen.

Skär ut kex, 5-7 cm i diameter.

Använd eb stekspade och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen, 8-10 minuter, tills de fått fin färg.


Lägg kexen på en plåt eller ett ugnsgaller över natten i rumstemperatur, då torkar de och blir riktigt spröda.

Av Maria - 16 januari 2016 10:53

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2½ dl avorioris

3 morötter

3 palsternackor

1 gul lök

7 dl grönsaksbuljong

2 tsk olivolja

2½ dl vitt vin

2 dl riven parmesanost (80 g)

Salt

Grovmalen svartpepapr


Gör så här:

Skala och tärna morötter och palsternackor.

Skala och hacka löken.

Koka upp buljongen i en kastrull och låt den sjuda.

Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull och stek rotfrukter och lök ca 3 minuter.

Häll i riset och stek ytterligare någon minut.

Tillsätt vinet och sjud tills det nästan kokat in.

Tillsätt buljong, någon dl i taget allteftersom vätskan sugs upp av riset.

Koka på svag värme ca 25 minuter.

Vänd ner parmesanosten precis före servering.

Smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 16 januari 2016 09:39

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g mild korv med minst 70% kötthalt

2 gula lökar

2 msk smör att steka i

3 msk tomatpuré

2½ dl vispgrädde

2½ dl cremé fraiche

2 msk kalvfond

1-2 tsk dijonsenap

1 msk paprikapulver

1 tsk salt

2 krm svartpeppar


Tillbehör: 

Blomkålsris


Gör så här:

Skär korven i strimlor.

Skala och finhacka löken.

Hetta upp smör i en stor gryta och stek korven tillsammans med lök och tomatpuré.

Tillsätt vispgrädde, cremé fraiche, fond, senap och paprikapulver.

Salta och peppra.

Låt småputtra ca 30 minuter.

Servera med blomkålsris.

Av Maria - 15 januari 2016 18:15

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

4 skivor lax ca 2 cm tjocka

1 tsk salt

½ tsk grovmald peppar, gärna citronpeppar

50 g smör eller magarin

1 dl hackad dill


Till servering:

Citronklyftor

Kokt potatis

Ev. gurka

Ev. sallad


Gör så här:

Smörj 4 bitar aluminiumfolie med lite av smöret.

Gnid in laxskivorna med salt och peppar och lägg dem på foliet.

Täck med dill och klicka på resten av matfettet.

Vik ihop foliepaketen så att inget spad läcker ut.

Sedan kan laxpaketen läggas i långpanna och kokas i ugn, 200 grader, ca 20 minuter.

Paketen kan också grillas och läggs då på gallret och grillas ca 15 minuter.

Vänd paketen efter halva tiden.

Paketen öppnas på tallrikar och den doftande laxen äts med kokt potatis, citron att pressa över laxen, och gärna gurka och sallad.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards