Alla inlägg under januari 2016
Ingredienser:
8 skivor ytter- eller innanlår (ca 500 g)
1 tsk salt
1½ msk smör eller margarin
3 dl buljong (tärning)
Grönpepparfyllning:
50 g smör eller margarin
2 mks grönpeppar
2 mks finhackad röd eller gul lök
Sås:
3 dl sky
1 dl gräddmjölk
2 msk vetemjöl
Gör så här:
Dela köttskivorna om de är stora och gnid in dem med salt.
Blanda matfettet, grönpeppar och lök till fyllningen och bred ut den på köttet.
Rulla ihop och fäst med tandpetare.
Bryn ruladerna runt om i matfettet.
Späd med buljongen.
Efterstek sakta under lock tills köttet är mört, 50-60 minuter.
Ta upp ruladerna och håll dem varma.
Plocka bort tandpetarna.
Sås:
Koka upp skyn.
Blanda mjölet med lite kallt vatten.
Vispa ner mjölet i skyn.
Späd med gräddmjölken.
Koka såsen 5 minuter.
Häll den över ruladerna.
Antal: 3 bröd
Jäsning: Natten + ca 2 timmar
Ugn: 250 grader, 10 minuter + 200 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
Dag 1:
5 dl helråg
5 dl solroskärnor
1 dl linfrön
2 msk salt
5 dl vatten
Dag 2:
50 g jäst
5 dl vatten
3 dl mörk brödsirap
7 dl grovt rågmjöl (ca 385 g)
7 dl vetemjöl (ca 420 g)
Gör så här:
Dag 1:
Mät upp råg, solrosfrön, linfrön och salt i en bunke.
Koka upp vattnet och häll det över fröblandningen.
Täck över bunken med plast, låt stå i kyl till nästa dag.
Dag 2:
Rör ut jästen med ljummet vatten (ca 37 grader) i en köksmaskin.
Tillsätt sirap, rågmjöl, vetemjöl och fröblandningen från dag 1.
Kör degen på låg hastighet i köksmaskinen ca 30 minuter.
Degen ska vara lös och kladdig.
Smörj 3 avlånga brödformar som rymmer 1½ liter.
Fördela degen i formarna och låt jäsa under bakduk ca 2 timmar.
Grädda 10 minuter i 250 grader.
Spreja ev. med lite vatten när formarna sätts in i ugnen, så får bröden en knaprigare yta.
Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 1 timme.
Stjälp upp bröden ur formarna och låt svalna på galler.
Vira in bröden i bakdukar och låt ligga till nästa dag innan de skärs upp.
1933 (Måndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Sillfräs med potatis, uppvärmd kallops. Kaffe eller te, marmelad eller honung, rest av hasselnötskaka.
Middag: Smör, bröd, ost, helstekta lökar. Ryska biffar med potatis. Skivade apelsiner.
1934 (Tisdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Lappkojs med gratin på vitkål. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.
Middag: Wienerschnitzel med stekt potatis. Viktoriakräm.
1979 (Tisdag)
Middag: Stekta strömmingflundror, kryddgrönt och potatismos. Lingon och mjölk.
Servera en skål med hackad kryddgrönt att strö över strömmingen. Blanda dill, persilja, pujolök och paprika.
2011 (Söndag)
Middag: Pepparbiff, råstekt potatis. Mockatårta.
Antal: ca 50 stycken
Ugn: 225 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
1 dl grahamsmjöl
1½ dl hackade pumpakärnor
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 dl dinkelsikt
150 g rumsvarmt smör
1 dl vatten
1 msk honung
½ msk flingsalt
Gör så här:
Blanda grahamsmjöl, pumpakärnor, bakpulver, salt och nästan all dinkelsikt, spara lite till utbakningen.
Tillsätt smör, vatten och honung och blanda till en kladdig deg.
Dela degen i två delar.
Kavla ut en del i taget till en tunn kaka.
Strö över hälften av flingaltet och kavla in saltet i degen.
Kakan ska vara så tunn som möjligt utan att gå sönder.
Gör likadant med den andra degen.
Skär ut kex, 5-7 cm i diameter.
Använd eb stekspade och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen, 8-10 minuter, tills de fått fin färg.
Lägg kexen på en plåt eller ett ugnsgaller över natten i rumstemperatur, då torkar de och blir riktigt spröda.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2½ dl avorioris
3 morötter
3 palsternackor
1 gul lök
7 dl grönsaksbuljong
2 tsk olivolja
2½ dl vitt vin
2 dl riven parmesanost (80 g)
Salt
Grovmalen svartpepapr
Gör så här:
Skala och tärna morötter och palsternackor.
Skala och hacka löken.
Koka upp buljongen i en kastrull och låt den sjuda.
Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull och stek rotfrukter och lök ca 3 minuter.
Häll i riset och stek ytterligare någon minut.
Tillsätt vinet och sjud tills det nästan kokat in.
Tillsätt buljong, någon dl i taget allteftersom vätskan sugs upp av riset.
Koka på svag värme ca 25 minuter.
Vänd ner parmesanosten precis före servering.
Smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g mild korv med minst 70% kötthalt
2 gula lökar
2 msk smör att steka i
3 msk tomatpuré
2½ dl vispgrädde
2½ dl cremé fraiche
2 msk kalvfond
1-2 tsk dijonsenap
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Tillbehör:
Gör så här:
Skär korven i strimlor.
Skala och finhacka löken.
Hetta upp smör i en stor gryta och stek korven tillsammans med lök och tomatpuré.
Tillsätt vispgrädde, cremé fraiche, fond, senap och paprikapulver.
Salta och peppra.
Låt småputtra ca 30 minuter.
Servera med blomkålsris.
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
4 skivor lax ca 2 cm tjocka
1 tsk salt
½ tsk grovmald peppar, gärna citronpeppar
50 g smör eller magarin
1 dl hackad dill
Till servering:
Citronklyftor
Kokt potatis
Ev. gurka
Ev. sallad
Gör så här:
Smörj 4 bitar aluminiumfolie med lite av smöret.
Gnid in laxskivorna med salt och peppar och lägg dem på foliet.
Täck med dill och klicka på resten av matfettet.
Vik ihop foliepaketen så att inget spad läcker ut.
Sedan kan laxpaketen läggas i långpanna och kokas i ugn, 200 grader, ca 20 minuter.
Paketen kan också grillas och läggs då på gallret och grillas ca 15 minuter.
Vänd paketen efter halva tiden.
Paketen öppnas på tallrikar och den doftande laxen äts med kokt potatis, citron att pressa över laxen, och gärna gurka och sallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|