Alla inlägg under januari 2016
1933 (Fredag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Köttstuvning i snäckor, aladåb på fisk med skarpsås och potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, kakor.
Middag: Klar buljong med rotsaker, stekt lättrökt svinkarré med legymer. Fruktsallad.
Recept: Aladåb med fisk här. Fruktsallad här,
1934 (Lördag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Sill i skarpsås med kokt potatis, ägg i tomat- och maderiasås. Kaffe elelr te, marmelad eller honung, saffransbröd.
Middag: Smör, bröd, bräckt ansjovis. Stekt spädgris med rödkål, ärter. Pärontårta.
1979 (Lördag)
Lunch: Bondomelett, sallad och grovt råg.
Middag: Lax i paket, citronklyftor, grönsallad, kokt potatis. Nöttårta.
2002 (Söndag)
Matkalendern: Marinerad fläskfilé
2006 (Fredag)
Trettondedagen
Matkalendern: Mormors oxrullader
2007 (Lördag)
Trettondagen
Matkalendern: Laxsoppa
2014 (Måndag)
Matkalender: Raggmunk med stekt fläsk och morotssallad
2017 (Fredag)
Trettondedag jul
Köksalmanack: Burritos: rulla in pulled pork och bönsalsa i tortillabröd. Strö över riven ost och gratinera 10 minuter i 225 grader. Servera med gräddfil, majs, sallad och tomat.
Efterrätt: Cookie dough-glass med extra degsmul och chokladsås.
Ugn: 175 grader, 35-40 minuter
Ingredienser:
50 g magarin
2 ägg
2 1/4 dl socker
1 1/4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1½ dl malda nötter
1½ tsk bakpulver
Fyllning:
Äppelmos
Garnityr:
Mörk blockchoklad
Nötter
Gör så här:
Smält fettet.
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt det avsvalnade fettet, mjölken och mjölet blandat med nötter och bakpulver.
Häll smeten i smord, bröad form.
Grädda i 175 grader, 35-40 minuter.
Låt kakan kallna.
Dela den i två bottnar.
Fyll med friskt och syrligt äppelmos och lägg samman tårtan.
Glasera med smält blockchoklad och hackade nötter.
Ingredienser:
3 dl grahamsmjöl
6 dl mjölk
3 ägg
½ tsk salt
Margarin eller smör till stekning
Gör så här:
Blanda grahamsmjölet med hälften av mjölken.
Tillsätt ägg, salt och resten av mjölken.
Grädda plättar eller små pannkakor.
Servera med äppelmos, bär eller sylt.
Ingredienser:
1 gödkyckling, ca 1 kg
1½ msk smör eller margarin
3/4 tsk salt
1 krm peppar
1 dl hönsbuljong (tärning)
200 g druvor
Kycklingsås:
2½ dl sky och hönsbuljong
2 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
½ dl grädde
Gör så här:
Tina kycklingen och dela den i portionsbitar.
Bryn kycklingbitarna väl i smöret i en gryta.
Krydda med salt och peppar.
Späd med 1 dl hönsbuljong.
Efterstek sakta under lock tills köttet är genomstekt, ca 25 minuter.
Sås:
Sila av stekskyn.
Späd med hönsbuljong till 2½ dl.
Koka upp.
Rör i mjölet med lite kallt vatten.
Vispa ner mjölblandningen i skyn.
Tillsätt vinet och grädden.
Koka såsen i 5 minuter.
Dela vindruvorna och ta bort kärnorna.
Lägg kycklingen i en serveringskål.
Lägg druvorna över.
Häll på såsen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 ägg
1½ dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 msk brun farin
1 krm salt
Kokosfett eller olja till fritering
Rabarberkräm:
½ l späda rabarber
1½ dl vit sirap
1 tsk potatismjöl
1 msk vatten
Tillbehör:
Vispad grädde
Gör så här:
Vispa samman ingredienserna till pannkakorna.
Ställ åt sidan.
Skär rabarbern i bitar och koka tillsammans med sirapen i en rostfri kastrull.
Red av med potatismjölet och vattnet.
Häll fettet i en tjockbottnad kastrull, 2-3 cm över botten.
Hetta upp fettet till 175 grader.
Häll ner ½ dl smet i fettet och koka tills pannkakan flyter upp.
Vänd den och koka andra sidan.
Pannkakorna skall vara gyllengula.
Låt rinna av på hushållspapper.
Servera med rabarberkrämen och lättvispad grädde.
1933 (Torsdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Gravad strömming, fisklåda med äggstanning, jägarbiff med pressad potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, saffransbröd.
Middag: Lutfisk med smält smör, mjölksås och gröna ärter. Gräddris med fruktkompott.
1934 (Fredag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Korv- och ägglåda med tomatsås, kall skinka med senap, jordärtskockor, med murkelsås. Kaffe eller te, marmelad eller honung, chenouski.
Middag: Julsmörgåsbord. Späckad gädda med kokt potatis. Jultårta.
1979 (Fredag)
Middag: Skivad rökt renstek eller lammstek, råstuvad potatis, grönsallad med gurka och strimlad purjolök. Pepparkaksbakelser.
Skär skivor av mjuk pepparkaka. Lägg på lingonsylt eller lättsockrat äppelmos och en gräddklick.
2001 (Fredag)
Matkalendern: Smörgåstårta med räkor och lax
2002 (Lördag)
Matkalendern: Formpizza med fetaost
2003 (Söndag)
Matkalendern: Rotsakssoppa med pepparrotsgrädde
2004 (Måndag)
Matkalendern: Fiskrulader i god sås
2006 (Torsdag)
Trettondedagsafton
Matkalendern:
Tonfisk i tomat och pasta:
Fräs 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta i lite olja. Fyll på med 1 burk krossade tomater. Smaksätt med några droppar citron, 1 tsk oregano, salt och peppar. Låt det puttra under lock, ca 10 minuter. Tillsätt 1 burk tonfisk i vatten och 2 msk hackad gräslök. Servera med kapris och pasta.
2007 (Fredag)
Matkalendern: Pasta med valnöts- och persiljesås - Mixa 1 stor knippe persilja och ½-1 dl valnötter. Blanda med 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk basilika och 1 dl parmesanost. Tillsätt 3-4 msk olivolja under omrörning. Smaka av med salt. Servera med nykokt pasta.
2008 (Lördag)
Matkalendern: Pasta med musselsås
2017 (Torsdag)
Trettondagsafton
Köksalmanack:
Middag: Kokt gös med brynt smör och riven pepparrot, pressad potatis och lättstuvad bladpenat.
Efterrätt: Blanda russin och hackad mandel i sockerkakssmet. Häll i liten långpanna och stick ner kanelpudrade äppelklyftor. Ca 20 minuter i 175 grader. Vaniljsås till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|