Alla inlägg under januari 2016

Av Maria - 14 januari 2016 06:35

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl kokta röda linse

2 msk tahini (sesampasta)

2 dl cashewnötter

2 msk citronsaft

2 msk kallpressad olivolja

3 msk vatten

2 krm salt


Gör så här:

Kör linser, tahini, cashewnötter, citronsaft och olja i mixer.

Tillsätt vattnet, lite i taget, tills du får den rätta konsistensen - det bör inte vara för rinnnigt.

Smaksätt med salt och servera.


Passar bra till t.ex grillat kött eller grillad korv.

Krydda gärna med spiskummin eller chili.

Av Maria - 13 januari 2016 18:15

Antal: ca 4 brödkakor

Jäsning: 30 minuter + 30-40 minuter

Ugn: 225 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl mjölk eller vatten

1 msk fiberhusk

3 dl boveteflingor (135 g)

½ dl mörk sirap

2 msk rapsolja

2 tsk anis

2 tsk fänkål

1 tsk salt

ca 1 l (600 g) glutenfri mjölblandning


Gör så här:

Smula ner jästen i degskålen.

Värm mjölken till fingervärme, 37 grader.

Häll den över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt fiberhusk och boveteflingor.

Rör om och låt blandingen svälla 10 minuter.

Tillsätt sirap, olja väl stötta brödkryddor, salt och hälften av mjölblandningen.

Arbeta degen väl, helst i maskin.

Tillsätt resten av mjölblandningen i småportioner under bearbetningens gång, men spar lite till utbakningen.

Fortsätt bearbetningen tills degen är slät och smidig.

Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 minuter.


Utbakningen:
Strö resten av mjölblandningen på arbetsbänken och knåda degen väl med lätt hand.

Dela degen i 4 jämnstora delar.

Forma varje del till en slät bulle.

Platta ut dem till runda kakor 15-18 cm i diameter och lägg på bakpappersklädd plåt.

Ta ut hålet i mitten med ett snapsglas eller mått.

Nagga och täck med bakduk.

Jäs 30-40 minuter.


Gräddning:

Grädda mitt i ugnen, 225 grader, ca 12 minuter.

Låt svalna under bakduk.

Av Maria - 13 januari 2016 14:00

1933 (Fredag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Makaronisallad med räkor, köttbullar med stuvad potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, pepparkakor.

Middag: Stuvad lake med potatis. Brylépudding.


1934 (Lördag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Fisksallad, bräckt bacon, äggröra. Kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.

Middag: Kokt rimmad fårkyl, brynta kålrötter, potatis á la Normande. Äppelkräm med gräddmjölk.


1979 (Lördag)

Middag: Kokt spaghetti, Orientalisk köttfärssås, skivad gurka. Ost och päron.


2006 (Fredag)

Matkalendern:

Pastalåda: Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Blanda med 2 hg rökt, strimlad skinka och 1 burk majskorn. Lägg i smord form. Slå över 1 burk champinjsoppa, blandad med lite lätt créme fraiche. Riv över ost. Grädda i 175 grader, 10-15 minuter.

Av Maria - 13 januari 2016 06:52

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
300 g färska champinjoner eller karljohanssvamp

1 gul lök

2 msk smör eller olja

4 dl risottoris

8 dl vatten

2 svamp- eller grönsaksbuljongtärningar

2 dl vitt vin

Salt

Grovmalen svartpeppar

1 msk smör

2 dl riven parmesanost (40 g)
 
Gör så här:
Borsta eller skölj och skiva svampen.
Skala och hacka löken.
Stek svamp och lök i smör eller olja i en stor gryta under omrörning tills de mjuknat, löken ska inte ta färg.
Blanda i riset och rör ordentligt.
Stek ytterligare några minuter under omrörning.
Koka upp vatten med buljongtärningarna i en kastrull och låt sjuda.
Häll vinet i riset och låt sjuda tills det nästan kokat in.
Tillsätt någon deciliter buljong i taget, rör om då och då.
Tillsätt mer buljong allteftersom den sugs upp av riset.
Fortsätt på samma sätt tills risgrynen är nätt och jämnt mjuka, 20-25 minuter.
Ta grytan från värmen, smaka av med salt och peppar, rör ner en klick smör och den rivna osten.
Av Maria - 13 januari 2016 06:37

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 30 + ca 10 minuter


Ingredienser:

2 msk smör, till plåten

2 gula lökar

2 röda lökar

2 gul paprika

2 röda paprikor

1/3 purjolök

6 champinjoner

1 zucchini

½ dl rapsolja

2 vitlöksklyftor

2 msk hackad färsk timjan

2 msk sesamfrön

½ dl olivolja


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Smörj en ugnsplåt med smör.

Skala och klyfta den gula och röda löken.

Kärna ur paprikorna och dela grönsakerna och champinjonerna i önskad storlek.

Lägg allt på ugnsplåten.

Skala vitlöken och pressa ner den i rapsoljan.

Blanda i timjan, salt och peppar.

Pensla sedan grönsakerna med oljan.

Rosta mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Ta ut plåten, strö över sesamfrön och rosta ytterligare 10 minuter.

Ringla över olivolja och servera.

Av Maria - 12 januari 2016 13:45

1933 (Torsdag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Äggstanning med svampstuvning, malda biffar med lök och potatis. Kaffe och te, marmelad eller honung, pepparkakor.

Middag: Köttsoppa med rötter. Plättar med sylt.


1934 (Fredag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Panerade små kalvkotletter med haricots verts, flottyrkokt potatis, tomater. Kaffe eller te, marmelad eller honung, rest av pannkakor.

Middag: Kokt slätvar med hollandaise och kokt potatis. Norsk efterrätt.


1979 (Fredag)

Middag: Kokt torsk med ägg-persiljesås, skivade tomater, kokt potatis. Katrinplommonkompott och mjölk.

Koka upp kärnfria katrinplommon i lite vatten och låt kompotten svalna. Smaksätt med lite hackad mandel och eventuellt socker.

 

2006 (Torsdag)

Matkalendern: Omelett med svarta bönor & fetaost: Skär 4 kokta potatisar i små tärningar. Strimla 1 purjolök fint. Vispa samman 4 ägg och 4 msk vatten. Smaksätt med 1 tsk oregano, salt och peppar. Fräs potatis och purjolök i lite smör. Smula ner 50 g fetaost i pannan och lägg i 1 dl kokta svarta bönor. Häll över äggsmeten. Rör med en gaffel tills smeten stelnat. Servera med sallad.


2007 (Fredag)

Matkalendern: Potatisgratäng med rökt fisk - Skiva ca 8 potatisar, 2 morötter och 1 gul lök tunt. Varva rotfrukter, lök och 4 msk ost i en smord form. Salta och peppra mellan varven. Häll över 2 dl mjölk. Klicka över 1 msk smör och grädda i 225 grader ca 45 minuter. Servera med rökt fisk.

Av Maria - 12 januari 2016 12:45

Antal: 24 stycken

Jäsning: ca 15 minuter

Ugn: 250 grader, ca 5 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

2 dl vatten

1 msk hel anis, fänkål eller brödkummin

½ dl olja

1½ tsk salt

3 dl grovt rågmjöl eller kornmjöl (ca 165 g)

3 dl vetemjöl eller rågsikt (ca 180 g)


Till utbakningen:

Grovt rågmjöl eller kornmjöl


Gör så här:

Rör ut jästen med ljummet vatten (ca 37 grader) i en bunke eller köksmaskin.

Stöt kryddan i en mortel.

Tillsätt krydda, olja, salt och mjöl.

Arbeta degen tills den är smidig, ca 4 minuter för hand eller 2 minuter med maskin.

Jäs under bakduk ca 15 minuter.


Ta upp degen på lätt mjölat bakbord.

Forma den till en längd och dela den i 20 bitar.

Strö rikligt med vetemjöl eller tågsikt på bakbordet.

Forma varje degbit i taget till en rund bulle.

Vänd den i mjöl och kavla ut den med kavel eller kruskavel till en mycket tunn rund kaka, ca 15 cm i diameter.

Lägg dem efter hand på plåtar.

Om man inte använder kruskavel behöver kakorna naggas med en gaffel eller brödnagg.

Grädda i mitten av ugnen, ca 5 minuter.

Passa bröden så att det inte bränns.

Låt kakorna svalna på galler utan bakduk.

Förvara dem i burk med lock.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards