Alla inlägg under januari 2016
1933 (Söndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Uppskuret, biff á la Lindström med oskalad potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, wienergifflar.
Middag: Norsk renstek med helstekt potatis, dansk brunkål, gurka och lingon. Hasselnötskaka med skumsås.
1934 (Måndag)
Lunch: Smör, bröd, potkäs, mesost. Sillfräs, rest av fårkyl medl stekt potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.
Middag: Köttbullar med bruna bönor (potatis). Snöäggsvälling.
1979 (Måndag)
Middag: Vitkålssoppa med kummin. Grahamsplättar och äppelmos.
Koka upp 1 liter buljong (tärning). Lägg i 1½ liter strimlad vitkål, 1 tunt skivad potatis och tomater, skurna i bitar. Smaksätt med kummin. Koka tills kålen är mjuk och potatisen sönderkokt, 20-30 minuter.
2006 (Söndag)
Matkalendern: Kycklinggryta med kokosmjölk
2011 (Lördag)
Köksalmanack
Middag: Svamppestofisk, matvete och sallad. Smaksatt risgrynsgröt med vailjsocker, koncentrerad äpelsinjuice, vispad grädde och apelsinklyftor.
Ingredienser:
200 g grönkål
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2,5 dl matlagningsgrädde/vispgrädde/havregrädde
1 färsk citron
Pinjenötter
Salt & peppar
En bit parmesan
Valfri pasta
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök.
Riv loss bladen på grönkålen från stjälkarna.
Grovhacka eller riv i mindre bitar.
Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter i en stekpanna.
Tillsätt grönkålen och fräs tills grönkålen sjunkit ihop.
Häll på grädden i pannan och låt koka ihop.
Rör ner en bit parmesan.
Koka under tiden pastan.
Blanda pastan i kastrullen med grönkålssåsen, parmesan, pinjenötter, citronskal och citronsaft.
Blanda ordentligt och smaka av med salt och svartpeppar.
Garnera med lite extra pinjenötter och parmesan.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 röd paprika
10 champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör att steka i
½ dl tomatpuré
600 g köttfärs
500 g krossade tomater
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Riven parmesaonost (till servering)
Tillbehör:
Gör så här:
Skölj, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
Grovhacka svampen.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs i smör tillsammans med tomatpuré.
Tillsätt köttfärsen och stek tills färsen är genomstekt.
Tillsätt svampen och paprikan.
Stek ytterligare några minuter, tills svampen har fått färg.
Tillsätt sedan krossad tomat, salt och peppar.
Låt puttra 10 minuter.
Servera köttfärssåsen med zucchinispaghetti och mullensallad.
1933 (Lördag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Bräckt korv med potatisbullar och äggröra. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.
Middag: Smör, bröd, mjuk ost, räkor, fransk kallops med potatis. Lingonvisp.
1934 (Söndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Små chateuebriands med stekt potatis, uppskuret. Kaffe eller te, marmelad eller honung, chenouski.
Middag: Stekt orre med slottspotatis och vinbärsgelé. Charlotte-russe med choklad.
1979 (Söndag)
Lunch: Böcklingsallad och grovt rågbröd.
Middag: Druvkyckling i gräddsås, grönsallad, kokt potatis. Periskor i hallonsås.
Tina och mosa 1 paket frysta hallon. Häll såsen över persikohalvorna.
2006 (Lördag)
Matkalendern: Rostbiff med het nudelsallad
2011 (Fredag)
Köksalmanack
Middag: Vårrullar och nudelsallad. Passionfrukt med hallon, florsocker toppad med gräddklick
Ingredienser:
3½ dl frysta ärtor
1 knapp dl cashewnötter
2 nävar färska basilikablad
2 stora vitlöksklyftor
ett par msk hackad persilja
kryddor, t ex: örtsalt, lökpulver, cayennepeppar, svartpeppar, paprikapulver mfl
1 knapp dl vatten
Gör så här:
Frysta ärtor behöver bara koka ett par minuter men man behöver inte ens koka dem bara sköljde i varmt vatten tills de blev upptinade.
Sen häll ner alla ingredienser utom vattnet i mixern och häll på vatten lite i taget medan mixern var i gång tills lagom konsistens.
Smaka av och justera med mer kryddor efter tycke och smak.
Klart!
Man kan äta ärtpeston med tex kikärtspasta, groddar och sallad.
Ingredienser:
2 salladslökar
50 g smör
2 msk vetemjöl
6 dl utspädd skaldjursfond
1 dl torrt vitt vin
200 g skalade räkor
Peppar
Gör så här:
Skiva salladslöken fint.
Smält smör i en tjockbottnad kastrull.
Vispa ner mjölet och späd med fonden i omgångar, så du får en slät sås.
Tillsätt vin och grädde.
Rör ner löken.
Sjud i 5 minuter medan du rör om.
Blanda ner räkorna och låt såsen bli genomvarm.
Krydda med peppar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|