Alla inlägg under december 2011

Av Maria - 15 december 2011 15:00

Antal: 2 stycken

Ugn: 250 grader, ca 10 minuter & 200 grader, ca 20-25 minuter

Jästid: 40 minuter + 30 minuter



Ingredienser:

50 g jäst

5 dl ljummet vatten (37ºC)

2 tsk salt

1 ägg

1 olivolja

ca 15 dl vetemjöl (900 g)

 

Gör så här:

Finfördela jästen i en bunke.

Häll över vattnet och rör om.

Tillsätt salt, ägg och olivolja.Rör ner nästan allt mjöl och arbeta degen kraftigt ca 10 minuter, något kortare tid i maskin.

Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma till två runda bröd.

Skåra bröden på diagonalen med vass kniv.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa utan bakduk ca 30 minuter.

Sätt på ugnen på 250ºC.

Ställ in bröden och släng in ca 1 dl vatten på ugnsbotten och grädda ca 10 minuter.

Sänk ugnsvärmen till 200ºC och grädda ytterligare 20-25 minuter.

Ta ut bröden och låt kallna på galler utan bakduk.

 

När jag gör detta bröd brukar jag ibland blanda in lite fetaost, hackade oliver och hackade soltomater i olja.


ANNONS
Av Maria - 15 december 2011 10:00

Ingredienser:

Sallad:
1 dl  valnötter
2 st  äpplen
2 dl  västerbottenost
2 st  askar ruccola
1 st  granatäpple


Vinägrett:
1 st  apelsin, pressad
1 msk  vit balsamvinäger
1 dl  kallpressad rapsolja
2 tsk  flytande honung
Svartpeppar

 

Gör så här:


Rosta nötterna och gnid av skalen i en handduk. 
Skär äpplena i stora bitar. 
Bryt sönder västerbottenost i bitar. 
Blanda allting med ruccolasalladen. 
Skär itu granatäpplet och pilla ur de röda kärnorna.

Lägg kärnorna på toppen av salladen. 

ANNONS
Av Maria - 15 december 2011 06:45

Ugn: 150 grader, ca 1 timme

 

Ingredienser:

300 g färsk lax, skinn- och benfri

100 g rökt lax

200 g sik- eller gäddfilé

4 dl vispgrädde

1 msk salt

½ krm cayennepeppar

ca 200 g rundrökt ål

ca 100 g färsrökt lax i tunna skivor


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Finfördela färsk lax, rökt lax och sik- eller gäddfilé i en mixer.

Tillsätt grädde, salt och cayennepeppar.

Filéa ålen.

Klä en form (1½-2 liter) med tunna skivor färskrökt lax.

Lägg ett lager av fiskfärsen, därefter en av ålfiléerna med den rundande sidan neråt, ett lager färs, den andra ålfilén med dne rundade sidan uppåt och till sist resten av färsen.

Täck färsen med rökta laxskivor och därefter aluminiumfolie.

Grädda patén i vattenbad i ugnen ca 1 timme.

Låt patén svalna och stjälp sedan upp den.

Av Maria - 15 december 2011 06:30

Ingredienser:

4 filéer av rökt sik

2 dl små gröna ärtor

½ purjolök

1 syrligt äpple

1 bit färsk gurka


Sås:

1 dl gräddfil

1 dl majonnäs

1 msk créme fraiche

2 kokta äggulor

½ dl hackad dill

2 tsk fransk senap


Gör så här:

Dela sikfiléerna i mindre bitar.

Tina ärtorna.

Skölj och finstrimla purjolöken.

Skala och kärna ur och finhacka äpplet.

Skölj och hacka gurkan.

Blanda gräddfil, majonnäs och créme fraiche till såsen.

Passera äggulorna och blanda ner dem, dillen och senapen.

Varva ingredienserna till salladen med såsen i en skål.

Av Maria - 14 december 2011 16:15

Ingredienser:

500 g  mandelmassa
4 msk  konjak
150 g  nougat
150 g  mörk choklad
100 g  vit choklad
Florsocker

 

Gör så här:


Bryt ner mandelmassa och tillsätt konjak och arbeta in spriten. 
Skär nougaten i kuber som är 1x1 cm. 
Smält den mörka chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn. 
Rulla samtidigt en kula av mandelmassan stor som en femkrona, tryck ner tummen och bilda en grop. Placera nougaten i gropen och rulla in i kulan.

Använd florsocker som mjöl om mandelmassan kladdar. 
Doppa kulan i chokladen med hjälp av två skedar, placera den chokladrullade kulan i en bakform. 
Smält den vita chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn. 
Använd en spritspåse till att göra mönster på kulorna. 

Av Maria - 14 december 2011 15:00

Antal:4 personer

 

Ingredienser:

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

450 g kycklinglårfilé

2 msk kinesisk soja

1 msk rapsolja

1½ tsk chilipulver

1 tsk oregano

½ tsk timjan

2 krm spiskummin

1 burk krossade tomater (400 g)

2 lagerblad

1 tsk brun farin

1 dl vatten

1 köttbuljongtärning

3 chorizokorvar

½ dl vispgrädde 

 

Garnering:

Bladpersilja 

 

Tillbehör:

Ris, svarta bönor och paprikasallad

 

Gör så här:

Skala och finhacka lök och vitlök.

Blanda kycklingbitarna med soja.

Stek löken mjuk i olja.

Tillsätt kryddorna och låt dem fräsa med i ca 1 minut.

Tillsätt tomaterna, lagerblad, farin, vatten och buljongtärning.

Koka upp och lägg ner kycklingbitarna.

Sjud under lock ca 15 minuter, tills kycklingen är genomkokt.

Skiva och stek korven.

Lägg ner den i grytan tillsammans med grädden.

Låt grytan koka upp.

Servera grytan med ris, kokta svarta bönor och paprikasallad.

Av Maria - 14 december 2011 10:00

Antal: 4 portioner


Ingrediener:

1,5 kg  gädda, fjällad urtagen
2,5 l  vatten
2 msk  salt
2 st  lagerblad
10 st  kryddpepparkorn
1 st  purjolök, det gröna
Fläsk

 

Smörsås:
60 g  smör
5 msk  vetemjöl
7 dl  fiskbuljong
1 dl  vispgrädde
Färskriven pepparrot
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

 

Servering:
Pepparrot
Dill
Citron

 

Gör så här:

Sjud gäddbitarna ca 6-8 minuter i saltat vatten. 
Ställ åt sidan ca 4 minuter för att efterdra. 
Ta upp fiskbitarna på ett fat och täck med folie för varmhållning. 
Knaperstek fläsket i små tärningar. 
Såsen Smält och bryn smöret. 
Rör i mjölet. 
I med varm fiskfond, vispgrädden, pepparroten, salt och vitpeppar. 
Servera med mer pepparrot, dill och citron. 

Av Maria - 13 december 2011 16:30

Ingredienser:

Kokosfett
Hackade nötter
Fågelfrö

 

Gör så här:


Smält kokosfettet. 
Rör ner hackade nötter och frön.

Häll ner smeten i en pepparkaksform och låt stelna.

Häng upp utomhus för fåglarna. 

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se