Alla inlägg under december 2011
Antal: 2 stycken
Ugn: 250 grader, ca 10 minuter & 200 grader, ca 20-25 minuter
Jästid: 40 minuter + 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten (37ºC)
2 tsk salt
1 ägg
1 olivolja
ca 15 dl vetemjöl (900 g)
Gör så här:
Finfördela jästen i en bunke.
Häll över vattnet och rör om.
Tillsätt salt, ägg och olivolja.Rör ner nästan allt mjöl och arbeta degen kraftigt ca 10 minuter, något kortare tid i maskin.
Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma till två runda bröd.
Skåra bröden på diagonalen med vass kniv.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa utan bakduk ca 30 minuter.
Sätt på ugnen på 250ºC.
Ställ in bröden och släng in ca 1 dl vatten på ugnsbotten och grädda ca 10 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 200ºC och grädda ytterligare 20-25 minuter.
Ta ut bröden och låt kallna på galler utan bakduk.
När jag gör detta bröd brukar jag ibland blanda in lite fetaost, hackade oliver och hackade soltomater i olja.
Ingredienser:
Sallad:
1 dl valnötter
2 st äpplen
2 dl västerbottenost
2 st askar ruccola
1 st granatäpple
Vinägrett:
1 st apelsin, pressad
1 msk vit balsamvinäger
1 dl kallpressad rapsolja
2 tsk flytande honung
Svartpeppar
Gör så här:
Rosta nötterna och gnid av skalen i en handduk.
Skär äpplena i stora bitar.
Bryt sönder västerbottenost i bitar.
Blanda allting med ruccolasalladen.
Skär itu granatäpplet och pilla ur de röda kärnorna.
Lägg kärnorna på toppen av salladen.
Ugn: 150 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
300 g färsk lax, skinn- och benfri
100 g rökt lax
200 g sik- eller gäddfilé
4 dl vispgrädde
1 msk salt
½ krm cayennepeppar
ca 200 g rundrökt ål
ca 100 g färsrökt lax i tunna skivor
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Finfördela färsk lax, rökt lax och sik- eller gäddfilé i en mixer.
Tillsätt grädde, salt och cayennepeppar.
Filéa ålen.
Klä en form (1½-2 liter) med tunna skivor färskrökt lax.
Lägg ett lager av fiskfärsen, därefter en av ålfiléerna med den rundande sidan neråt, ett lager färs, den andra ålfilén med dne rundade sidan uppåt och till sist resten av färsen.
Täck färsen med rökta laxskivor och därefter aluminiumfolie.
Grädda patén i vattenbad i ugnen ca 1 timme.
Låt patén svalna och stjälp sedan upp den.
Ingredienser:
4 filéer av rökt sik
2 dl små gröna ärtor
½ purjolök
1 syrligt äpple
1 bit färsk gurka
Sås:
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 msk créme fraiche
2 kokta äggulor
½ dl hackad dill
2 tsk fransk senap
Gör så här:
Dela sikfiléerna i mindre bitar.
Tina ärtorna.
Skölj och finstrimla purjolöken.
Skala och kärna ur och finhacka äpplet.
Skölj och hacka gurkan.
Blanda gräddfil, majonnäs och créme fraiche till såsen.
Passera äggulorna och blanda ner dem, dillen och senapen.
Varva ingredienserna till salladen med såsen i en skål.
Ingredienser:
500 g mandelmassa
4 msk konjak
150 g nougat
150 g mörk choklad
100 g vit choklad
Florsocker
Gör så här:
Bryt ner mandelmassa och tillsätt konjak och arbeta in spriten.
Skär nougaten i kuber som är 1x1 cm.
Smält den mörka chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn.
Rulla samtidigt en kula av mandelmassan stor som en femkrona, tryck ner tummen och bilda en grop. Placera nougaten i gropen och rulla in i kulan.
Använd florsocker som mjöl om mandelmassan kladdar.
Doppa kulan i chokladen med hjälp av två skedar, placera den chokladrullade kulan i en bakform.
Smält den vita chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn.
Använd en spritspåse till att göra mönster på kulorna.
Antal:4 personer
Ingredienser:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
450 g kycklinglårfilé
2 msk kinesisk soja
1 msk rapsolja
1½ tsk chilipulver
1 tsk oregano
½ tsk timjan
2 krm spiskummin
1 burk krossade tomater (400 g)
2 lagerblad
1 tsk brun farin
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
3 chorizokorvar
½ dl vispgrädde
Garnering:
Bladpersilja
Tillbehör:
Ris, svarta bönor och paprikasallad
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök.
Blanda kycklingbitarna med soja.
Stek löken mjuk i olja.
Tillsätt kryddorna och låt dem fräsa med i ca 1 minut.
Tillsätt tomaterna, lagerblad, farin, vatten och buljongtärning.
Koka upp och lägg ner kycklingbitarna.
Sjud under lock ca 15 minuter, tills kycklingen är genomkokt.
Skiva och stek korven.
Lägg ner den i grytan tillsammans med grädden.
Låt grytan koka upp.
Servera grytan med ris, kokta svarta bönor och paprikasallad.
Antal: 4 portioner
Ingrediener:
1,5 kg gädda, fjällad urtagen
2,5 l vatten
2 msk salt
2 st lagerblad
10 st kryddpepparkorn
1 st purjolök, det gröna
Fläsk
Smörsås:
60 g smör
5 msk vetemjöl
7 dl fiskbuljong
1 dl vispgrädde
Färskriven pepparrot
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Servering:
Pepparrot
Dill
Citron
Gör så här:
Sjud gäddbitarna ca 6-8 minuter i saltat vatten.
Ställ åt sidan ca 4 minuter för att efterdra.
Ta upp fiskbitarna på ett fat och täck med folie för varmhållning.
Knaperstek fläsket i små tärningar.
Såsen Smält och bryn smöret.
Rör i mjölet.
I med varm fiskfond, vispgrädden, pepparroten, salt och vitpeppar.
Servera med mer pepparrot, dill och citron.
Ingredienser:
Kokosfett
Hackade nötter
Fågelfrö
Gör så här:
Smält kokosfettet.
Rör ner hackade nötter och frön.
Häll ner smeten i en pepparkaksform och låt stelna.
Häng upp utomhus för fåglarna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|